tisdag 26 juni 2012

No-Bake White Chocolate Cheesecake

Idag är det faktiskt solsken ute! Så vad gör jag då? Jo, självklart hamnade jag framför datorn och skriver ett inlägg, pillar med bloggen och planerar. Planerar för och funderar på framtiden. Avverkar "måsten". Man borde säkert ta tag i dagen och utnyttja den sällan skådade chansen att vara ute i vackert väder. Men, nej. Inte just nu känner jag. Vi har ju hela dagen på oss...

Det är också lite semester och av någon anledning är det alltid lite svårare att förta sig det man tänk när man är ledig. Jag ska baka tårtbottnar men är inte hemma i mitt kök, med mina grejor och maskiner och då tar det plötslig emot. Det vill sig inte riktigt med inspirationen och det är inte riktigt lika enkelt att baka borta som hemma. Men jag vet att lusten snart är här igen och att det kommer att bli något bakat. Jag vet bara inte riktigt vad det ska bli för jag är inte helt säker på att moderns köksmaskin fixar en marängsmörkräm. Samtidigt känns det väldigt manande och spännande att testa om det fungerar. En promenad rensar säkert tankarna och sätter fart på inspirationen.

Men så, efter alla mina missar och uppdateringar är det väl också dags
att uppdatera bloggen med ett nytt recept? Jag har inte glömt bort mina älskade cheesecakes men som med det mesta så går det i perioder vad jag känner för att baka. Sedan jag kom på att tårtor kan vara både gott och kul så har cheesecakes fått ta ett steg tillbaka. Men för ett tag sedan så experimenterade jag lite med att baka cheesecakes utan ugn. Tänkte att de skulle vara enkelt och gott nu i sommar. Och oh ja! Det blev gott! Det här är ett enkelt och "rent" recept på en vit choklad cheesecake. Underbart mjuk och så där härligt krämig, nästan så att den påminner lite om mjukglass. Och vem gillar inte det? Detta recept är ny sommarfavorit hos oss.  Gärna serverad tillsammans med en rabarberkompott som smaksatts av kardemumma, stjärnanis och vanilj.

Jag älskar när jag hittar ett bra grundrecept på bakverk som man kan leka runt med och testa nya smaker och kombinationer med bara små förändringar. Det här är verkligen ett sådant recept! Än så länge finns många varianter i mitt huvud, jag har bara inte hunnit testa dem än, men jag kan tipsa om att en slurk Baileys i smeten är riktigt vuxetgott.


Smöret är nu uttaget för att bli rumsvarmt. Lite lunch, en promenad i solen och sen blir det baka av!
Och jag har efter fotandet av denna cheesecake lärt mig att man inte bör fota vitt i solljus. Men ni får hålla tillgodo med bilderna idag för jag hann aldrig ta nya. Cheesen var för god och tog slut...

No-Bake White Chocolate Cheesecake

Botten
ca 11-12 st digestivekex
75 g smält smör

Cheesecakesmet
350 g vit choklad
1 tsk gelatinpulver (+ 2½ msk vatten)
450 g philadelphiaost
250 g mascarpone
1 vaniljstång
300 g (3 dl) vispgräddeKlä botten av en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. (Det går att göra tårtan i en större form men då blir den lite lägre). Sätt även remsor av tex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter så lossar chssecaken snyggast.

Kör digestivekexen i en matberedare till en fin sand (eller krossa kexen i en påse med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla.

Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. Dela vaniljstången längs med på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt fröna till ostmassan och vispa runt lite.

Vispa grädden hårt.

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande.

Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör lite med elvispen på låga varv. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Vänd sedan försiktigt ner grädden i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 8 timmar men helst över natten.

Servera tex tillsammans med frukt, bär eller en god kompott.

Tips! Om man inte gillar digestivekex kan man alltid byta ut dessa kex mot andra kakor (oreos, short bread, biscotti etc), en tunn tårtbotten eller baka en browniebotten. För att ge några förslag.


Enjoy!
12 kommentarer:

 1. Den ser ljuvlig ut Louise!
  Jag tittade just igenom alla dina cheesecake recept för jag ska baka en till sambon när han fyller år om några veckor. Cheesecake är hans absoluta favorit bakverk! Tror jag ska prova den med hallon eller kanske den med snickers...fanns ju så många goda att prova!

  SvaraRadera
 2. Låter supergott!! Och dessutom vacker!

  SvaraRadera
 3. Jättefin och låter gott! Ska även testa att byta ut digestivekexen mot andra som du tipsar om.

  SvaraRadera
 4. Snyggt att den var så hög! Bra dessutom med ett bakverk som inte behöver ugn.

  http://bakasockerfritt.blogg.se/

  SvaraRadera
 5. Du är så fin Louise, och dina inlägg är också alltid det <3 Vit choklad är min stora kärlek, den här cheesecaken låter alldeles ljuvlig! Nu äter ju inte jag gelatin, men det ska nog inte vara några problem att fixa till ;) Jag älskar digestivebottnar, men jag kan absolut tänka mig att prova oreobotten också till den här!

  SvaraRadera
 6. mmm ser så krämig och god ut,man vill bara springa till köket och hämta en sked.

  SvaraRadera
 7. Lät ju helt sjukt gott, men som Alexandra så äter jag inte gelatin. Tror du man kan skippa det helt eller måste man tillsätta ett vegalternativ ??
  Kram Jenny.

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Jag tror att det ska gå jättebra att utesluta gelatinet här, alternativt byta ut det mot agar agar eller liknande produkt.

  Med vänlig hälsning, Louise

  SvaraRadera
 9. Hej Lousie!
  En fråga, vart får man tag på overheadfilm?? Finns det färdiga remsor eller skall man klippa det själv? Funkar en tårtring lika bra? Vill helst göra din choklad mousse tårta och blir den då lika snygg med en tårtring? :)

  Kram Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena!

   Overhead-filemn köper jag på en butik med kontorsmaterial och klipper till själv. Tycker att den är stabil och bra. Men det finns smalare "plast" att köpa på längd hos tex Cordon Bleu. (Den fungerar bättre om man ska klä en tårta med choklad än vad oh-film eller bakplåtspapper gör.) Här skulle den jag har hemma blivit för ohög så det fick bli oh-papper.

   En tårtring fungerar absolut lika bra här, jag tycker bara att det är lite lättare att få ut tårtan ur springformen än ur ringen. Om tårtan blir hög och fin beror på ringens diameter. Min är gjord i en 20 cm form och har ringen den diametern så blir den lika hög. Men då måste du nog klä med oh-film som gör formen högre.

   Mvh Louise

   Radera
 10. Oj oj oj, den där såg också helt otroligt god ut! :) Vad duktig du är!

  SvaraRadera
 11. Testade denna i helgen och bjöd lite vänner på. Tyckte inte att den verkade så god när jag hällde det i formen men uj vad fel jag hade!
  Rackarns så god och krämig, helt underbar! Tack för receptet :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...