onsdag 20 juni 2012

Möraste Rödvinsgrytan






Ibland undrar jag om det är så att min tumme sitter mitt i handen eller om det är tekniken som djäklas med mig. Jag vill tro det senare men det lutar, tyvärr, med överväldigande tydlighet åt det första. Jag är inte teknisk för fem öre. Det är ett under att jag lyckas lista ut hur saker fungerar ibland.


Men, den här gången kan jag faktiskt skylla mina missöden på tekniken. För min kamera är på väg att strejka. Eller det är snarare sladden som ser till att bilderna kommer in i datorn som är på väg att kracha. De senaste dagarna har den total vägrat att släppa en endaste liten bild in från kameran till datorn. Mycket frustrerande och X antal gånger har kameran varit på väg att åka i väggen. Det har sedan länge varit glapp i sladden men man har kunnat fixa överförning genom att hålla sladd och kamera på ett visst krångligt sätt. Nu funkade inte detta alls. Jag övervägde till och med möjligheten att alla mina fyra USB-portar lagt av. Men icke. Det är sladden och jag hittar inte på vart man kan köpa en ny.

Så nu är jag så smått i startgroparna på att leta efter en ny kamera. Den bör vara ganska enkel men kunna ta snygga matbilder (så klart). Ett extra objektiv gör inget men jag kan behöva lite tips från er andra känner jag. Ös gärna på med kameratips så jag har någonstans att börja! För jag kan verkligen ingenting om kameror. Vet att jag läst massa bra om Canon EOS 400D. Men tar gärna fler tips och åsikter.

Nu har jag i alla fall fått in bilderna på den härliga rödvinsgrytan jag gjorde i Crock Poten. Mycket, mycket god och jag är fortfarande imponerad över att grönsakerna inte kokade sönder. Det gör de och köttet alltid när jag kokar på spisen. Bara mör och god blev den här grytan. Jag valde dock att reda såsen vid sidan och tillsatte lite extra vin då. Men man kan ta sin Crock Pot-gryta som är av keramik och ställa den på spisen för att reda eller ännu enklare, blanda ner lite maizena på slutet av koktiden så reder sig såsen på plats. Jag krånglade bara till det lite...


Har man ingen Crock Pot så går det också bra att laga denna gryta på spisen i en gjutjärnsgryta. Låt den bara koka på svag värme minst två timmar och tänk på att det då kan behövas mer vätska.






Möraste Rödvinsgrytan
ca 4 pers


800 g fransyska
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
ca 20-30 steklökar
1 vitlök solo
100 g rökt sidfläsk eller bacon
2 lagerblad
2½ dl rödvin
2 msk oxfond
färsk timjan
salt och peppar
ca 3 msk maizenaredning



Börja med att putsa och tärna upp fransyskan i bitar som är ca 3x3 cm stora. Det härliga med grytor är att man inte behöver bryna köttet, om man inte känner för det. Så antingen hoppar du över att bryna köttet eller också bryner du det i lite smör, saltar och peppar. Ta åt sidan.

Strimmla fläsk eller bacon ganska grovt och stek på det lite snabbt. Låt det rinna av lite på hus hållspapper.

Skala alla rotfrukterna och skär dem i ganska stora bitar. Skala även steklöken. Lägg grönsakerna i botten av grytan. Lägg på köttet tillsammans med lök, fläsk, lagerblad, ganska rikligt med timjan, fond samt salt och peppar. Pressa över vitlök. Köttet ska ligga uppe på grönsakerna för att resultatet skall bli det bästa.

Häll på rödvinet och sätt på locket. Ställ grytan i Crock Potens basenhet och sätt på. Låt grytan gå ca 7-8 timmar på låg effekt eller ca 5-6 timmar på hög effekt. Tänk på att ställa den under en fläkt under tillagningen och att inte glutta på locket de första två timmarna. Låt bara grytan göra sitt jobb.

Tillsätt lite brun maizenaredning mot slutet av tillagningen och servera grytan med kokt eller pressad potatis och grönsaker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...