tisdag 19 juni 2012

Chili con Carne





Det här måste vara den ultimata höstmaten. En gryta, fullpackad med smak och lite hetta.Värmande, härlig comfort food när den är som allra bäst. Perfekt mat när det är lite kulet ute och man kanske inte är helt på topp. Jag har själv just nu lyckats att blivit halvt däckad av en förlylning (att bli helt däckad är inte att tänka på) och enklast möjliga mat för ikväll är att ta upp en förpackning chili con carne ur frysen. En av min absoluta favorit rätter! Känner att jag behöver en riktig kryddboost ikväll som förhoppningsvis rensar upp lite systemen. Det är så skönt när man har några små pyttsar med ditt och datt i frysen att ta fram de dagar då man inte orkar eller hinner stå vid spisen.

Det här är mitt sätt att göra chili con carne på och det går jättebra att ta mer eller mindre av någon av kryddorna, det gör jag själv beroende på humör. Det är inte direkt det klassiska sättet man brukar tillaga grytan men det blir jättegott. Och jag tror att det är vinet som gör underverk.

Jag brukar inte äta ris till min chili och därför brukar jag reducera ner vätskan rejält i den för att få den rätt fast, vill du ha ris till så låt den bara vara lite såsigare. Min chili con carne gillar jag bäst tillsamans med en grönsallad, ljummen baguette och riven cheddar på toppen, en klick gräddfil till är inte heller helt dumt.








Chili con Carne
4 pers

3 skivade lökar (halvmånar)
3 strimmlade paprikor (röd, grön och gul)
400 g nötfärs
3 vitlöksklyftor (minst! jag tar fler)
2 msk tomatpuré
1-2 dl chilisås
1 glas rött vin
1 tärning grönsaksbuljong
½ tärning köttbuljong
2 burkar hela skalade tomater
ca 2 msk oregano
ca 2 krm cayennepeppar
ca 1 tsk paprikapulver
ca 1 msk spiskummin
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk peppar
1 burk stora vita bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
persilja till servering




Ta fram en stor gryta, gärna gjutjärnsgryta. Bryn färsen och tillsätt sen lök och paprika. Bryn ett tag och pressa sedan ner vitlök. Rör i tomatpuré, chilisås och tillsätt kryddor i valfri mängd. (Jag tar i rätt rejält så se mina mått mer som en guide än absolut mängd i det här receptet. Ibland varierar jag även kryddorna och har i grillkrydda, timjan och rosmarin). Rör runt o tillsätt tomaterna, buljongtärning samt ett glas rött vin.

Låt det hela koka ihop med locket på glänt så att vätskan reduceras på låg värme, ca 1-2 timmar. Smaka av under tiden och känn om du vill ha mer av något. Häll av vätskan från och spola de stora vita bönorna. Låt lite av tomatsåsen från de vita bönorna i tomatsås rinna av. Tillsätt bönorna innan servering och rör om försiktigt. Låt det hela bli varmt innan det serveras tillsammans med en krispig grönsallad, baguette, riven cheddarost och gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...