onsdag 27 augusti 2014

Decadent Rolo Brownies


Scroll down for english


När jag snöar in på något så fastnar jag rejält för det om det så rör sig om att hitta den perfekta chokladbottnen, vintage ljuslyktor eller blomkål. Yupp, jag har snöat in helt på blomkål här just nu hemma. Och som tur är verkar även övriga delar av familjen glada över de med. Vad är oddsen liksom att en fem och en sexåring gillar blomkål? Men här ätes det glatt i alla dess former. En av mina absoluta höstfavoriter är blomkålssoppa (klicka bara på ordet så kommer ni till receptet). Underbart att krypa upp i soffan en mörk kväll med en kopp soppa generöst toppad med baconströssel och tryffelolja. Yum yum!


Men jag har fortfarande inte kommit på ett bra sätt att baka med blomkål. Vet inte heller om jag är riktigt sugen på det om jag ska vara ärlig. Okej att morötter, rödbeta och zucchini fungerar i bakverk men blomkål, nja. Jag tror att kålsmaken riskerar att bli lite för framträdande, men vem vet, Jag kanske testar en dag ändå! Bara för att...


En sak som jag alltid är insnöad på är brownies. Jag kan inte komma över den insnöningen alls verkar det som! Får jag sug att baka något bara för att så är det i de flesta fall just brownies som jag vill baka. Och den här varianten är en riktig höjdare. Kladdig på helt rätt sätt och fylld med härliga kolabitar. Rolo är kanske inte så vanlig här i Sverige men den är ungefär som Center, fast med en betydligt fastare fyllning. Riktigt goda och jag brukar alltid köpa på mig ett gäng när jag är på English Shop. Det fanns en väldigt snarlik svensk variant för några år sedan och den kanske finns kvar annars går det bra att använda exempelvis Werther´s mjukare varianter. Någon slags godis som har en fastare kola än center så blir det bra.





Dekadenta Rolo Brownies
20x20 cm form, adepted from "Delicious" Magazine


200g smör
200g mörk choklad, minst 70%
125g ljust muscovadosocker (1½ dl)
125g strösocker (ca 1½ dl)
4 ägg, medium (alt 3 st large)
1 tsk vaniljextrakt, vaniljpasta eller vaniljpulver
125g vetemjöl (2 dl)
8g kako (1 msk)
½-1 tsk flingsalt
125g rolos eller liknande kolor, hälften hackade hälften hela


Värm ugnen till 170°C. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.

Smält samman smör och choklad i en kastrull på svag värme. Rör då och då. Ställ åt sidan att svalna något.

Vispa i en skål samman socker, ägg och vanilj tills det är ljust och riktigt fluffigt. Rör ner den avsvalnade chokladen. Sikta mjöl och kakor och vänd ner det i chokladsmeten. Smaka av med flingsalt.

Rör ner de hackade kolorna i smeten och häll ner i den förberedda formen. Tryck ner det hela kolorna en bit och baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills brownien är fast när man känner på den men fortfarande mjuk i mitten. Jag skulle beskriva det som "fast wobblig" i konsistensen.

Ta ut och låt svalna helt. Ställ gärna i kylskåp en stund eller över natten innan de skärs upp i bitar.

Blir ca 12 stora brownies eller 24 mindre.






In english

I often get obsessed with things. Like finding the perfect white cake, vintage candelsticks or everthing with callieflower. Lucky for me the rest of my family, even the five and six year olds, likes it to. What are the odds for that...!

Usually my obsessions fade after a while, except for one. My obsession for brownies! I just simply love them. This is a case when a true love story never ends....

These little darlings are perfectly sticky fudgy and packed with melting rolos. Yum!




Decadent Rolo Brownies
one 8x8 inch pan, adepted from "Delicious" Magazine


200g butter
200g plain chocolate, 70% cocoa solids
125g light muscovado sugar
125g caster sugar
4 medium eggs, or 3 large
1 tsp vanilla extract, paste or powder
125 g plain flour
1 tbsp cocoa (8g)
½-1 tsp sea salt flakes
125g rolos, half chopped, half left whole


Preheat the oven to 170°C/340°F. Line a 8x8 inch tin with baking paper.

Melt together butter and chocolate in a saucepan over low heat. Stirring once in a while. Remove from heat to cool slightly.

Whisk the sugars, eggs and vanilla until pale and fluffy. Stir in the chocolate to combine. Sift the flour and cocoa and fold through the cocolate batter. Add sea salt to taste.

Mix in the chopped rolos and pour the batter inte the prepared tin. Press the whole rolos into the surface. Bake for 20-30 minutes until firm to touch but still gooey in the middle.

Remove from oven and leave to cool completly. Preferably leave the brownie in the fridge over night before slicing.

Makes 12 large or 24 smaller brownies.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...