onsdag 20 juni 2012

Ciderbräserad Kycklingfilé






Idag är nog första gången på länge som jag faktiskt känner för att laga mat. Värmen de senaste dagarna har gjort matlagning till ett nödvändigt ont eftersom ingen velat vara i köket och matlusten lika låg som värmen varit hög. Men nu så! Lagom varmt och matlagningslusta tillbaka.

Vi gjorde en liten trip förut och jag passade på att inhandla en ny flatblandare med kombinerad skrapa till min Kitchen Aid. Vad jag har längtat efter att köpa en sådan! En sats tårtbottnar ska bakas senare under dagen och jag lovar att ge det lilla tillbehöret ris eller ros sen.

Vi ska äta något med vitlök i rätten ikväll, så långt har jag kommit i min planering, men jag vill passa på att tipsa om en väldigt god och enkel liten rätt som jag gjorde i min Crock Pot för ett tag sedan, ciderbräserad kycklingfilé. Det blev en härlig liten rätt som var fylld av goda smaker. Tänkte att det kunde vara ett gott och enkelt alternativ som inte kräver så mycket tid vid spisen nu på sommaren. Saknar man en Crock Pot så kan man göra rätten på svag värme i ugnen. Lägg allt i en ugnssäker form och täck med folie och låt den stå minst så länge som receptet anger.






Ciderbräserad Kyckligfilé i Crock Pot


2 kycklingfiléer
2 morötter
½ fänkål
1 palsternacka
ca 10 st steklökar
2 vitlöksklyftor
ca 1 tsk japansk soya
1 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
salt och peppar
1 broccolistånd
färsk timjan
färsk salvia
1 dl crème fraiche



Putsa och bryn filéerna lätt runt om i lite smör. Salta och peppra.

Skala grönsakerna och skiva morötterna, fänkålen och palsternackan i granska grova skivor. Lägg morötter, palsternacka, fänkål och steklök i crock poten. Placera kycklingen ovanpå grönsakerna. Salta och peppra. Lägg gärna på lite skivad citron ovanpå kycklingen.

Tillsätt cidern som rörts ut med pressad vitlök, fonden och soyan. Lägg på ganska rikligt med färska örter,

Placera grytan i apparatenstillagningsdel, sätt i sladden och koka grytan på slow i ca 4 timmar. Tillsätt broccolin som brutits i buketter när det återstår ca 30 minuter på tillagningstiden.

Gör gärna en sås av grytskyn genom att sila av skyn ner i en kastrull. Reducera vätskan tills knappt hälften återstår, rör ner crème fraichen och smaka av med eventuell mer salt och peppar.

Servera grytan tillsammans med något gryn eller potatisklyftor och såsen alternativt en kall citronsås.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...