onsdag 20 juni 2012

Bekväm Kyckling i Röd Curry - "Allt-i-ett-rätt"

Det här är en tacksam rätt på många sätt. Den är god, snabblagad och ger lite disk. Har du risrester är den till och med extremt snabblagad. Dessutom värmer den upp på ett härligt sätt när det är lite kyligt.


Jag gillar att laga efter "tager-vad-man-haver" eller "vad man-hittar-för-kul-i-affären" metoderna. Det är en liten utmaning att sno ihop goda saker av det som finns hemma (även om jag ibland känner att en liten detalj extra behöver köpas för att få det perfekt). Ofta kommer man på nya rätter på det här sättet eller en ny twist på gamla godingar. Att resultatet kan bli lite varierande, det får man ta. Det krävs några genomkörningar innan en "ny" rätt blir perfekt, så ge inte upp era nyskapelser om de inte smakar som ni tänkt första gången den lagas. Det kommer!

Den här kycklingpannan är riktigt bra om man vill städa ur frys och kyl och ta en morot här och lite purjo där. Men givetvis kan man ta en påse frystawokkgrönsaker också om man vill. Eftersom jag oftast gör den här på en höft så blir ingrediens återgivningen lite på samma sätt och se inte mitt förslag som en lag! Ta lite mer, mindre, uteslut och lägg till som ni vill. Och röd currypasta är svårt att dosera! Olika märken smakar olika mycket och det är hårfint mellan vad som är för mycket och vad som är lite för lite. (Jag använder röd thai currypasta från Mae Ploy). Börja smått och öka smått efterhand tills ni får en smak som ni gillar. Inte bara en gång har vi fått torka svettpärlor ur pannan för att det blivit snäppet för starkt...Bekväm Kyckling i Röd Curry Panna
2-3 port1-2 kycklingfiléer
1 stånd broccoli
1 liten purjolök
1 näve haricot verts
1 burk vattenkastanjer
lite mini majs
1-2 morötter
1 liten röd paprika
1 vitlöksklyfta
1-3 tsk röd thai currypasta
1 liten burk kokosmjölk (ca 165 ml)
en skvätt grädde (ca 2-3 msk)
ca 2-3 dl färdig kokt basmatris
färsk koriander
salt o pepparBörja med att förbereda grönsakerna. Skala och skiva morötterna, kärna ur och strimmla paprikan, strimmla purjon och vitlök. Ansa de gröna bönorna om du använder färska, dela broccolin i småbuketter och dela vattenkastanjerna om du inte hittar färdig skivade. Lägg alla grönsaker i en skål.

Strimmla kycklingen. Hetta upp en wook eller stor stekpanna med lite olja. Stek på kycklingen, salta och peppra. När kycklingen börjar bli klar så tillsätts grönsakerna. Wooka en stund tills det börjar mjukna. Dra ner värmen och tillsätt ris, currypasta, kokosmjölk samt grädde. Rör om väl så curryn fördelas jämnt och låt allt puttra samman. Smaka av efter hand och tillsätt salt och peppar om du känner att det behövs.

Hacka lite koriander och rör ner det precis innan servering. Servera i skålar, garnera med koriander och ställ fram ljus soya och lime på bordet.


Rätten går även bra att göra vegetariskt om man byter ut kyckling mot tex quorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...