måndag 18 juni 2012

Magnolia´s Vanilla CupcakesEller borde jag snarare säga inlägget som inte ville bli publicerat? För jag tror aldrig att jag fått "jobba" så mycket för att publicera ett enda inlägg! Allt som kunnat krångla har verkligen krånglat. Dator, kamera, personen som håller i kameran, bildredigeringsprogram, barn, väder... Listan kan göras lång.

Fast dessa cupcakes ville verkligen inte bli publicerade. Bakandet av dem har bara gått bra. Så goda och läckra är de med en härlig vaniljarom och lagom sötma. Men där slutade allt samarbete. Första gången som jag hade bakat dem och skulle fota var vädret inte med mig. Fick tänka om och fotade inomhus. Med kladdig lins... Gör om gör rätt, håll sonen borta från kameran. Nästa omgång gick bättre men då bestämde sig dator och bildredigeringsprogramet för att inte samarbete. Det gick inte att göra något utan att datorn låste sig. Nu är problemet löst, hoppas jag. (Behöver jag påpeka att barnen där emellan inte alltid samarbetar så att mamma får blogga?)

Där emellan har jag varit nere i Stockholm, utan ordentlig uppkoppling som alltid när jag är där. Mina intentioner är alltid att blogga men de går alltid i stöpet. Hur som haver så var jag på plats och såg min fina lilla Caramel Pear Cake komma på fjärde plats i Coops tårttävling. Ganska nöjd med den placeringen, men visst ville jag att det skulle bli en pallplats. Samma dag som tävlingen kom jag på att älskade lilla Very Cherry Cocolate Cake fyllde ett år! Den 12 juni var det ett år sedan denna favorit såg dagens ljus och njöts av för första gången. Sedan dess har den akats av många fler än mig och det förundrar mig ständigt att ni faktiskt läser och ibland även bakar mina recept. Grattis lilla tårtan! Och tusen tack till alla Er läsare för att ni finns där ute!!!

Men nu sitter jag äntligen här med färdig redigerade bilder och ska skriva en text. För att kunna göra det är en en del saker som bör klaffa. Barnen bör leka lite fint, gärna tillsammans i ett annat rum än det jag befinner mig i. Bilder bör vara klara och färdiga att sättas in i inlägget. Jag själv bör vara upplagd för att blogga och känna att det finns något som jag vill förmedla. Och just nu är dessa "bör" uppfyllda! Barnen leker tillsammans uppe på sina rum. Jag sitter nere i vår sköna soffa, sippar på en kopp kaffe och känner att jag faktiskt har en del att säga. Oftast känner jag att det finns massor att prata om i inläggen och jag hoppas att ni inte får överdos av min tirader om vad jag tycker är mer eller mindre intressanta saker att veta.


För ett numera bra tag sedan fick jag hem en härlig bok som jag nu faktiskt även läst pärm till pärm. (Jag är en sån där "konstig" person som faktisk kan läsa en kokbok från första till sista sida och oftast ger det mig en stor glädje och behållning. Man snappar altid upp något intressant eller matnyttigt på vägen. Och utan att men vet hur det hände så har man nytta av just det där lilla påpekandet eller tipset man läst i någon bok.) Boken som jag nu pratar om är Det Bästa från Magnolia Bakery av Anette Rosvall, en av de härliga husmorsorna. Jag har funderat på om det var det där Sex and the City av snittet där Carrie och Miranda köper cupcakes från just Magnolia Bakery
 i New York som startade cupcakes trenden, i vart fall förde det ut dessa färglad och söta bakverk till omvärlden. Många tips runt om på nätet är alltid att man måste besöka detta bageri när man är i New York eller London. Men, handen på hjärtat, det känns faktiskt som en liten omväg att åka över oceaner för att köpa en läcker cupcake eller god kaka. Och har man haft lyckan att vara där kanske man vill ta med sig erfarenheten hem också? Tyvärr har jag ännu inte upplevt Magnolia live (lovar dock att det kommer!) men sedan tidigare har jag den amerikanska upplagan av boken i bokhyllan. Och den var jag lite besviken på. Personligen älskar jag bilder i kok- och bakböcker. Jag vill ha en liten hint om hur resultatet blir och sedan själv tolka. Men bilder ger mig inspiration och om det är något som den amerikanska upplagan saknar så är det bilder. Lika trist och tråkigt som en sockerkaka som blivit torr. Anettes bok dessto mer bild- och färgrik. En härlig blandning och amerikansk retro och skär trädgårds romantik. Jag är smått förälskad och skulle gärna baka mig igenom hela boken! (Och får en bok mig att känna så kan man ta det som ett tecken på en bra bok.)

Recepten är enkla och straightforward, inga konstigheter eller märkliga ingredienser som man kan rammla över om man läser utländska kokböcker. Sommaren är ju en tid då många av oss har tid att baka och vill du testa något nytt så kan det här vara en kul bok att bläddra i, inspireras av och baka ur. Själv tänker jag ge mig på en paj om ett tag.

Men den här gången valde jag att testa Magnolias bästsäljare. Deras vanilla cupcakes med en vaniljfrosting som görs på ett sätt som jag inte hade testat innan. Mycket goda och de försvann snabbt här hemma. (Båda gångerna).

Om ni är intresserade av fler bra boktips så säg gärna till. Jag läser som sagt "en del" (understatement) bakböcker och tipsar gärna om ni vill.

Nu ska jag göra bottnar till en tårta som jag fått för mig kommer att bli hur god som hellst. Hoppas bara att jag har rätt. För bilden och smakerna i mitt huvet är väldigt lockande....
Magnolia´s Vanilla Cupcakes
12 st

210 g vetemjöl
3/4 tsk bakpulver (3,75 g)
113 g rumsvarmt smör
215 g strösocker
2 stora ägg
125 g mjölk
1 tsk hemgjort vaniljsocker eller ½ tsk köpt


Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft) och sätt tolv höga muffins formar i en muffinsplåt.

Sikta samman mjöl , vaniljsocker och bakpulver och ställ åt sidan.

Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt med maskin. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa till en ljus och fluffig smet. Tillsätt äggen ett i taget och vispa, samt skrapa ner det som fastnar på sidorna, ordentligt mellan  varje.

Tillsätt mjölmixen och mjölk växelvis till ägg smeten. Börja och avsluta med mjölmix.  (Tummregel är att tillsätta enligt tre delar torra och två delar våta). Glöm inte att skrapa ordentligt i botten av skålen också, det brukar kunna sammlas små klumpar där om man inte är vaksam.

Fördela smeten i muffinsformarna till högst tre fjärdedelar. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter eller tills en sticka kommer ut torr och ren.

Låt svalna i muffinsplåten innan de flyttas. Frosta när kakorna är helt kalla.Frosting

475 g mjölk
55 g vetemjöl
225 g rumsvarmt smör
430 g strösocker
2 tsk vaniljsockerDet här Magnolias recept på deras frosing. Tillskillnad från andra recept så bygger detta på eatt man vispar smör med en mjölkkräm. Det är lite omständigare att göra än vissa andra recept men det blir en riktigt god kräm att toppa cupcakes med. Gillar man Magnolia eller vill göra något nytt så det ju alltid kul att testa. Behöver jag påpeka att bestsäljaren är rosa?

Ta fram en kastrull och klipp till ett smörpapper som precis går ner i kastrullen. Vispa mjölk och mjöl tills det är väl blandat.

Ställ kastrullen på spisen och medlvarm värme och värm krämen tills den blivit tjock och börjar bubbla. Det tar ca 10 minuter. Glöm inte att röra!

Ta bort kastrullen från värmen och lägg på smörpappret direkt ovanpå mjölkkrämen och låt det svalna ca 30 minuter. (Pappret gör att du slipper få ett trist skinn på ytan så hoppa inte över det).

Vispa under tiden smöret riktigt vitt och krämigt med maskin ca 5 minuter. Tillsätt sedan socker och vaniljsocker i omgångar. Vispa ordentligt och tillsätt sedan den avsvalnade krämen. Krämen får inte vara för varm när den sätts i så känn med ett finger, rumsvarm, lite under fingervarmt är okej. Vispa ordentligt med maskin minst 5 minuter tills frostingen blivit vit och smidig. Färga eventuellt med någon färgpasta.

Sätt plast över och ställ in i kylskåp exakt 15 minuter. Använd därefter frostingen direkt.


Enjoy!
21 kommentarer:

 1. Så fina så :) Ska nog ta och skaffa mig den där boken jag, har länge tänkt göra just dessa men aldrig kommit mig för att översätta ett recept...

  BTW; älskar tårtfatet!

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder. Tack för boktipset

  SvaraRadera
 3. Grymt fina. Imponeras av dina bakverk och även inspireras :) Frostingen låter god, ska jag testa. Har du färgat den? Tycker den ser lite skimrig ut.

  Det där med barn och fotning känns igen här med, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Amy! Du är så söt!
   Frostingen är inte färgad, jag körde hel vit :-) Däremot så har blommaorna lite guld på sig. Men det skulle vara kul att testa och göra en skimmrande frosting! Upp på to do-listan! Tack för den tanken!!!

   Kram

   Radera
 4. Jätteläckra! Du menar nog Carrie o Miranda hähä

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det jag skrev men tydligen gick det inte in.. Så kass brukar jag inte vara på namn ;-)

   Radera
 5. Hej!
  Jag skulle gärna ta emot lite bra tips. Just denna boken du skriver om har jag precis knappar hem på bokus men fler är välkomna:)
  Jag är precis som du, kan lusläsa kokbäckerna (Bakböcker) från pärm till pärm. Så ge gärna mer tips.
  Skicka gärna ett mail!
  Mvh
  Sanna_berggren@hotmail.se

  SvaraRadera
 6. otroligt vackra bilder,och där fick du en utmaning som du klarade galant.bilderna uppe och man blir så fascinerad av att titta på dem,och ser att du lagt ner mycket jobb.Sånt gillas,och barn,gu har bara en och har samma dilemma,ibland får man allt lyssna på barnet och ta en break

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag har den amerikanska kokboken och håller med om att den är trist! Får prova den svenska som du tipsar om istället. Har flera gånger besökt Magnolia Bakery, (både det äldsta och ett av de nyare på Manhattan) och visst, var deras cupcakes goda, men ingen sensation. Kanske har man lite höga förväntningar när man går in där. Där finns även smaskiga tårtor o andra bakverk. Väl värt ett besök när man ändå besöker Big Apple.

  SvaraRadera
 8. Did you substitute vanilj socker for vanilla extract?
  I have to say it's totally different and often it's what is wrong with Swedish versions of American cupcakes.
  Vanilla socker tastes like candy. It lacks the warmth that pure vanilla has.

  SvaraRadera
 9. Hi,

  I'm well aware of the importance of using real vanilla in baking gods. I always use vanilla pods, vanilla extract or home made vanilla sugar (mixed sugar and vanilla pods) in my baking. Vanilla extract is almost impossible to find in Sweden, I havn't seen it and stores on Amazon don't ship it to Sweden, so sometimes you have to take what you can get :-)
  But this is a recipie from a Swedish translate of the Magnolia Bakery Cookbook and the recipie calls fo vaniljsocker. I altered it to home made vanilla sugar to get the real vanilla taste o the cupcakes.

  Best regards Louise

  SvaraRadera
 10. Yes it's strange how we can't get vanilla extract in Sweden. Very strange in 2012!
  I've always had this problem with Swedish versions of American cookies and cakes.
  It's very hard to describe, And sounds silly but, it is a BIG difference.
  Was not meaning to sound critical...just running into
  this everywhere baked goods are sold.
  I find vanilj soccer throws off most American baking.
  It's too candy like.
  Great site!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I totaly agree with you! More use of vanilla pods and hopefully someone will realise the importance of vanilla extract ;-)

   Radera
 11. Oops...I guess "soccer" would throw off most recipes.

  SvaraRadera
 12. Jag tror inte att det är bra för min vikt att jag hittat din sida...

  detta var Väldigt gott! men jag gjorde stora muffins och det blev sjukt mycket frosting över. går verkligen allt åt om man gör mindre muffins? och tror du att man kan kapa frostingsreceptet i två utan att det ställer till det?

  SvaraRadera
 13. Hej!

  Och tack! Roligt att du gillar min sida :-)

  Det går absolut att kapa receptet i hälften då det blir lite mycket. Själv är jag alltid fr rädd att det ska bli för lite så jag gör alltid lite extra. Sen är jag ju svag för frostingar....

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte riktigt hur man gör frostingen, när ska jag hälla i sockret, är det för sig? eller när krämen är varm/kall? Det är vädigt förvirrande där. + att det står i receptet att man ska ha smör men inte i ''hur man ska göra''?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Hade smugit in sig ett litet fel, det är så klart smöret man ska vispa vitt 5 minuter innan man pö om på tillsätter sockret. Har ändrat det nu. Angående krämen så ska ju den stå och svalna ca 30 minuter innan man börjar med proceduren med smöret. Jag skulle säga att krämen bör vara runt rumsvarm när den tillsätts så om den fortfarande är väldigt varm efter 30 minuter så bör man vänta en stund till.

   Mvh Louise

   Radera
 15. Så fint spritsat! Hur har du gjort det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack så mycket! <3 Jag spritsade med 1M Wilton-tyll. Spritsade i tre "lager", först en rundel och sedan en våning till ovan på den lite mindre än den fösta och sist en liten tredje nivå som avslutning. Lätt på handen och jämt tryck så blir det luftigt och fint :-)

   Med Söta Hälsningar, Louise

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...