onsdag 20 juni 2012

Kycklingballotine med palsternackspuré


Här kommer en av mina absoluta favoriträtter. Jag har ett tag varit helt insnöad på ballotine av kyckling och testat flera olika varianter av fyllning. De flesta väldigt goda men här kommer min favorit som du enkelt kan slänga ihop hemma. Inga speciellt konstiga ingredienser eller svår tillagning.

En vanlig stekt kycklingfilé kan bli rätt trist då smaken bara sitter i kryddningen på utsidan. Att göra en ficka och fylla filéen är ett sätt att sätta mer smak åt köttet men jag gör ännu hellre en "rulle". Snyggt och så gott! Att göra en ballotine är inte heller svårt. Du behöver en kycklingfilé, en plastpåse och något tungt att banka ut den med. Sen något gott att fylla med. Pesto i olika varianter, skinka eller färska örter är mumma. Den lilla process det är att banka ut filéen vinner du tillbaka tusenfalt i form av smak då köttet verkligen får en härlig smak av fyllningen.

Vill du gå ytterligare ett steg så testa gärna även något nytt tillbehör. Palsternackspuré eller en palsternacksgratäng är väldigt gott till kyckling.
Kycklingballotine
Till 4 personer


4 kycklingfiléer
4-8 skivor rökt skinka (jag brukar ta basturökt)
12-16 blad salvia
salt, pepparLägg varje kycklingfilé i en plastpåse (jag tycker att det blir mindre kladdigt än att banka ut mellan plastfilm). Banka sedan ut kycklingen rejält med ett platteringsjärn eller en tung stekpanna eller kastrull.  Klipp upp påsen och flytta över filéen till en bit plastfilm. (Alternativt så skär man upp filéerna med snitt mitt på filéen och sedan ett snitt på varje vinge.) Salta och peppra ordentligt. Lägg sendan på 3-4 blad salvia och skinka.

Rulla ihop kycklingen till en hård korv med hjälp av plastfilmen. Snurra ihop ändarna åt varsitt håll så att det blir så hoptryck som det bara går. Slå in korven i aluminiumfolie. Upprepa detta med samtliga filéer.

Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i kycklingkorvarna och låt dem koka ca 20 min. Använder du termometer ska innertemperaturen upp i 70 grader. (Du kan även göra detta steg i ugnen om du lägger korvarna i en vattenfylldform och bakar dem ca 20 min på 200 grader.) Hit går det bra att förbereda.

Inför servering tar bort folie och plastfilm. Hetta upp smör i en stekpanna och stek ballotinerna tills de får fin, jämn färg. Salta och peppra och ta eventuellt på lite örtkryddor.

Låt dem vila en liten stund innan du kär upp dem på snedden och serverar förslagsvis med palsternackspuré, rödvinssås och haricot verts.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...