lördag 9 juni 2012

Blueberry Pie Cake (Blåbärstårta)

Glad helg!

Har ni en sådan där flik längst upp på ert internet som kallas "favoriter"? Det har jag. Mycket praktisk och mycket farlig. (Som Pinterest). För alla bra sidor som jag ramlar över med tips på ställen jag vill besöka (men aldrig besöker), resuranger jag vill testa (men aldrig bokar bord till) och recept att laga (som sällan lagas) hamnar där tillsammans med massa annat smått och gott. Alla sådana där länkar och sidor som ger en idé eller fyller ett behov och som för stunden känns så bra.

Det är så lätt att trycka på "pilknappen" för att lägga en länk i favoriterna. Och plötsligt är listan lång. Till och med väldigt lång. Att den snuddar på att vara absurt lång vet man när det tar dryga minuten för datorn att ladda fram raddan med länkar och man kan scrolla hur länge som hellst. Utan att hitta det man var säker på fanns där.

Jag är vid det där absurt långa stadiet nu, igen. Och jag vet att jag måste rensa listan. Och att jag (även denna gång) kommer lova mig själv dyrt och heligt att rensa bland favoriterna en gång i veckan. Det som känns aktuellt efter en vecka ska skrivas ut, det andra kasseras eller flyttas till de andra favoriterna som av någon anledning aldrig förökar sig på samma sätt. Jag vet att det kommer att hålla till nästa lördag ungefär. Jag vet att jag kommer att sitta med en radda om hundra-ish länkar att gå igenom om ca två månader igen. Men jag kommer att ta mig igenom alla dessa sidor (vissa har säkert upphört att existera) och förvånas över varför den länken sparades. Fundera över hur jag tänkte där och säkert kommer denna list-genomgång att leda till ett nytt antal favoritade länkar. Det brukar vara så. De förökar sig nämligen utom min kontroll...

Tårtan som jag tänkte bjuda på recept till idag är inspirerad av sådana här sparade favoritlänkar. Jag har ett vagt minne av en underbar hög amerikanska pannkakor med blåbärssylt rinnande över kanten och en annan lika vacker bild på en blåbärspaj med blåbärssaft bubblande upp ur smuldegen. De två bildminnena (för länkarna hittade jag såklart inte i min som ni säkert förstått långa favoritlista) gick i mitt huvud samman och bildade en Blueberry Pie Cake. Ett tag var jag inne på att detta skulle blivit mitt bidrag till Tårta vs Tårta. Kanske hade det varit ett smartare val, vi får se på tisdag.

Bildminnena hjälpte mig att få fram tårtans design och min tanke med smakerna är att det skall påminna om blåbärspaj med vaniljsås. Luftiga citronbottnar varvade med blåbärs fyllning och så rikligt med vaniljfrosting runt om. Det här nog så nära en klassisk gräddtårta jag gillar att komma i fråga om gräddighet. Det här är en riktig höjdare att servera till fikat istället för en klassisk paj. Båda är självklart lika goda men tårta är alltid tårta!

Jag har mer och mer börjat använda mig av så kallat cake flour när jag bakar. Personligen tycker jag att det faktiskt ger ett luftigare resultat och en finare textur i kakan. Jag ska i ett senare inlägg ge ett mer ordnat recept på detta mjöl  så det är enkelt att hitta här. Men det är superenkelt att göra! Enkelt förklarat få tar man bara 2½ dl vetemjöl. Tar bort 2 msk av mjölet och ersätter det med 2 msk maizena. Siktar samman två gånger sedan är det klart att avända. Vanligtvis brukar jag göra en större mängd och förvara i en burk så det alltid finns till hands. Om man inte vill eller orkar göra eget cake flour så har jag testat att dra ner mängden mjöl med några tiotal gram (eftersom vanligt mjöl väger mer) och det har också fungerat.Men resultatet i dessa bottnar blev bäst med "special" mjölet.


Med detta sagt börjar åskan att mullra utan för huset. Fåglarna kvittar fortfarande men jag undrar om de inte tystnar snart och vi får sommarens första riktiga åskoväder! Det ser faktiskt ut så...Blueberry Pie Cake

Bottnar
225 g rumsvarmt smör
400 g strösocker
420 g cake flour (se ovan)
22 g bakpulver
3 g salt
2 tsk vaniljextract eller drygt ½ tsk vaniljpulver
4 ägg
2 äggulor
300 g mjölk blandad med 1 msk vit vinäger
skal av 1 citron och/eller ½ tsk nystött kardemumma


Börja med att smöra och mjöla tre eller fyra bakformar 20 cm i diameter (jag gjorde i tre men det hade nog blivit lite mindre kompakt med fyra bottnar). Alternativt två formar och dela i fyra bottnar. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. STäll åt sidan. Vispa ihop mjölken som stått med vinägern ett tag med äggulor samt vaniljextract eller vaniljpulver. Ställ åt sidan.

Rör smöret fluffigt i maskin ca 3-5 minuter. Tillsätt sockret och vispa massan porös ca 5 minuter till. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa ordentligt mellan varje. Skrapa även ner det som fastnar på bunkens kanter och bunken botten. Tillsätt citronskal och/eller kardemumma tilsammans med sista ägget.

Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och rör om. Tillsätt ½ av mjölen och blanda. Upprepa sättet att blanda ner resterande ingredienser och avsluta med sista tredjedelen mjölmix. Blanda samman till en slät smet och fördela i formarna.

Grädda bottnarna mitt i ugen på 175 grader ca 20-30 minuter. Gräddar du bara i två formar kan gräddningstiden behöva ökas ytterligare.

Ta ut och låt svalna minst 25 minuter i formarna innan de tas ut och får svalna helt på bakgaller.


Fyllning och Frosting
500 g mascarpone
5 dl vispgrädde
ca 90 g florsocker
1 tsk vaniljpulver eller frön från 1½ vaniljstång
ca 5 msk fast blåbärssylt

Smuldeg
110 g kylskåpskallt smör
100 g vetemjöl
100 g strösocker
1 nypa salt

Vispa upp mascarponen tillsammans med grädde, florsocker och vaniljpulver till en fluffig men fast kräm.

Ta undan drygt hälften för att frosta tårtan med. Vispa upp resterande kräm med blåbärssylt.

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp samman ingredienserna till smuldegen i en skål eller kör samman dem i en mixer. Det bör blå ganska stora klumpar.

Häll ut smuldegen i en ugnsform och grädda tills den blir gyllen brun. Rör om några gånger under tiden. Den flyter ut något men det är okej. Rör bara runt när den tas ut för att bilda klumpar  och häll upp den på ett bakplåtspapper att svalna.


Montering
Jämna eventuellt till bottnarnas ovansidor. Lägg en botten på serveringsfatet och fördela hälften eller en tredjedel av blåbärsfyllningen beroende på om du valt tre eller fyra bottnar. Lägg på resterande bottnar och upprepa med fyllningen.

Täck ovansidan och sidorna med vaniljfrostingen. Om man vill kan man här även lägga ett lager "crumble coat", dvs ett tunnt lager frosting som man sedan låter stelna i kylen för att förhindra att frostingen blir smulig. Det blir snyggt och enkelt att applicera resterande frosting. Gör eventuelt något snyggt mönster på sidorna.

Strössla över smuldegen på tårtans ovansida och dekorera med lite färska blåbär. Jag ringlade även över en blåbärssirap som jag gjorde genom att koka samman ca 1 dl frysta blåbär med strösocker. Jag höftade på sockret med det var nog mellan ½-1 dl. Koka samman tills det blir tjockt, sirapsliknande och sila från blåbären. Låt svalan något och ringla över tårtan. (Sirapen var också väldigt god till glass).

Enjoy!
20 kommentarer:

 1. det är den vackraste tårtan jag någonsin sett. där är vackert! vet inte om jag vågar gå mig in i projektet, men super trevligt det är! ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker tårta, och säkert lika god. Kram från regnigt Skärv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du lyckades få iväg en kommentar efter alla år! ;-)

   Radera
 3. En fråga.
  Dina tårtor ser alltid helt fantastiska ut och jag blir så sugen på att göra dem varje gång jag ser dem. Men hur är det med den här typen av tårta, går det att frysa den?
  Gjorde din chokladtårta sist och där skriver du att det går bra att frysa den och det gjorde den verkligen, superpraktiskt att kunna ta fram portionsbitar när någon oväntad gäst dyker upp.
  Skulle bli väldigt tacksam om du skrev i dina recept om det är lämpligt eller inte att frysa. I övrigt tack för en superinpirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en jättebra kommentar Lina! Ska skärpa mig på den fronten :-) Generellt kan jag säga att alla tårtor som har en smörkräm eller min favorit marängsmörkrämen (eller SMBC) som fyllning/frosting fungerar jättebra att frysa, håller ca 2-3 månader i frysen.
   Vispad grädde är ju känsligare och jag har ännu inte testat att frysa en tårta med det än. Men jag ska testa och återkommer med svar på detta! (Skulle tro att de med mascarpone går att frysa om man tinar dem i kyl, men jag är inte säker!)

   Mvh Louise

   Radera
 4. Huuur fin som helst & helt säker supergod- den här kommer jag baka när vi får fin-besök från Sverige nästa helg!
  Tack för en jättebra blogg, jag har provat flera av dina recept av den här typen kakor ( inte superförtjust i grädde) och det blir succè varje gång.
  Ha en fin helg! :-)

  SvaraRadera
 5. Så snygg den är och den ser verkligen god ut =) Detta hamnar i min "recept att testa" bokmärkesmapp. Hoppas verkligen att min lista inte blir lika lång som din ;)

  SvaraRadera
 6. Grymt fin tårta men jag tycker alla dina tårtor är det! Ser med spänning fram emot inlägget med specialmjölet... ja bokmärkeslistan är lång här med, speciellt mappen med inspiration/ska bakas framöver.

  SvaraRadera
 7. Tack alla för era underbara söta kommentarer!!! Ni ska veta att det värmer!

  SvaraRadera
 8. Åh så vackert (som alltid!)! Du är grym på färger och originalitet.Har sparat/skrivit ut receptet. Men först ska jag, efter fått min nätbeställning, baka din "Very Cherry Cake".
  Ska hålla tummarna på tisdag!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Otroligt vacker,man vill bara äta allt de du gör.superfina bilder får du oxå till.

  SvaraRadera
 10. Precis så är det i vår dator också, en hel massa recept och tips som sparas på hög. Vi bör nog också ta en genomrensare bland våra och kolla upp vad vi tycker nu. Likadant brukar vi göra med alla recept vi hittar i tidningar som vi klipper ur och sparar, där rensas det titt som tätt. Vissa fattar man verkligen inte varför man överhuvudtaget ägnade 2 sekunder åt, underligt!

  Tårtan är så himla fin och passar så fint att serveras på tallriken!

  SvaraRadera
 11. Denna såg otroligt god ut! Jag är inte heller så förtjust i klassiska gräddtårtor, älskar denna idén med en blandning mellan tårta och paj.

  Känner igen det där med favoriterna, måste verkligen börja rensa och göra mappar. Kan sitta och bläddra i den där listan i en halv evighet och ändå inte hitta det receptet jag letar efter, men som jag VET finns där. Suck!

  SvaraRadera
 12. Vilken tårta! Den ser ju helt underbar ut! En sådan bit skulle inte sitta fel nu :)

  SvaraRadera
 13. Wow, vad proffsigt! Jag börjar nästan dregla...

  SvaraRadera
 14. Mmm... det här receptet måste jag bara pröva. Jätte fina bilder du har tagit, farligt att sitta och läsa smarriga recept på morgonen känner jag. Man har ju lust att ta en tugga av skärmen :D

  SvaraRadera
 15. Hej! Har du några tips när man ska göra tårtan? Tänkte göra den till sambons födelsedag, ser otroligt god ut! :) P.s älskar din blogg!

  SvaraRadera
 16. Vad är vit vinäger? Vitvins vinäger?? hittade inget annat i affären :/

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...