lördag 14 juli 2012

Chocolate & Lemon Cake (Choklad- och citrontårta)


Hallå!

Jösses vad länge sedan det var jag skrev nu! Inte på något sätt meningen men ibland behöver man ta en liten semester. Och det har jag haft med familjen. I regnet. Vi reste från ett trist väder till ett annat, men med lite tur i oturen så var några dagar hyfsade så vi kunde göra utflykter med barnen. Men vi är heligt trötta på denna sk sommar nu. Och inte ser det ut att bli så mycket bättre. Mulet, regn skurar och knappt över 15 grader är vad vi har här idag och det är vad som väntar enligt 10-dygns prognosen hos SMHI. Suck...

Ska en sommar verkligen vara så här? I år kan jag på allvar räkna minutrara jag suttit ute i solen och "solat". Cirka 175 minuter i någon form av solstol. Hälften av dessa iförd bikini. Det är löjligt lite... Och jag är löjligt vit. Tidigare idag fick jag nog och gav mig in i badrumsskåpet för att leta fram en flaska brun-utan-sol. Den står här, hånler åt mig och ute hopar sig allt mörkare moln, än en gång. Min färg kommer nog tyvärr att komma från en flaska i år.

Så, som så många andra, sitter jag och tittar på en resa till solen i höst. Lite sol, lite bad, lite god mat och avkoppling. Hur många är inne på samma linje som mig? Funderar bara på vart vi skulle åka. Portugal, Grekland, Italien? Vi får se. Hoppet om en svensk sommar lever fortfarande hos mig med en flämtande lite låga.

Det enda somm håller humör uppe just nu (och fyller frysen) är bakande. Insåg tidigare att jag börjar falla tillbaka till att vilja baka med citrus och allt mer tittar efter höstligare recept som pajer, morotskakor, soppor etc. Upp-och-ner-vända världen. Men, mycket bakande har det börjat bli igen. Semestern är "slut" och det är dags att ta tag i det som jag brinner för och som jag vill göra. Sakta men säkert börjar det komma tankar, idéer och någon form av plan hoppas jag ska ta sin form. Ibland är det skönt att det får ta sin tid och att något kan få växa fram.

Men ni ska få en liten tröst i eländet. En underbart god och lätt fixad tårta som man kan sätta samman mellan regnskurarna. En varning, det här är en hög, och jag menar, hög tårta. Sky high och ljuvlig! Jag älskar att kombinera lite söt-sura smaker med choklad. Passion, citron, hallon, röda vinbär etc alla är så goda tillsammans med den fylliga mörka chokladen. Och den här kombinationen med citron, hallon och choklad är inget undantag. Lite lemon curd ger en extra solig kick. Givetvis kan man ta ner den ett lager och få en mer lagom tårta, men varför? Ibland kan en tårta få bli lite galet hög, just for fun! Och visst är vi värda en riktigt hög och imponerade tårta fylld av soliga smaker. Kanske kan denna hjälpa till att locka fram solen?


Nu ska jag snart ställa mig i köket och sno ihop något. Vet bara inte vad jag ska välja! Har så många idéer att jag gärna skulle låsa in mig ensam i ett kök ett par dagar för att få baka av mig dem. För just nu känner jag att jag måste får "baka ur" mig smaker och inspiration...
Sky High
Chocolate & Lemon Cake

Bottnarna
180 g (3 dl) vetemjöl
40 g (1 dl ) kakao
½ tsk salt
225 g (2½ dl) strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 ägg
100 g (1 dl) varmt kaffe
150 g (1½ dl) buttermilk, görs genom att tillsätta 1 msk vit vinäger till mjölken. Låt stå 15 minuter. Klart!  (Kan ersättas med filmjölk eller naturell yoghurt.)


Fyllning
250 g mascarpone
250-30 g (2½-3 dl) vispgrädde
45 g (ca 3/4 dl) florsocker
1 krm vaniljpulver
ca 6 msk lemon curd
skal från 1 citron
ca 50 g ( ca ½ dl) mosade hallonSätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsugn). Smöra och mjöla 4 (eller 2, men då får man dela bottnarna) runda formar, ca 15 cm i diameter. Lägg även en rundel bakplåtspapper i botten av formarna.

Sikta samman, mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Tillsätt strösocker och salt.

Smält smöret och blanda det med kaffe, buttermilk och ägget. Tillsätt det våta ingredienserna till de torra under långsam vispning i maskin eller med elvisp. När all vätska är tillsätt, öka upp hästigheten något och vispa samman ett par minuter på medelhastighet.

För dela smeten i formarna. Allra bäst är att väga formarna så att det blir jämn tjocka bottnar.

Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 minuter (för fyra formar, ca 30 minuter för två formar).

Ta ut och låt svalna på galler ca 15 minuter innan bottnarna stjälps upp på ett bakgaller för att svalna helt.


Montering

Vispa grädden tillsammans med mascarpone, florsocker och vaniljpulver till en fast, stabill kräm.

Ta undan ca 1/4 av krämen och vispa upp den med de mosade hallonen. Smaka av och tillsätt mer florsocker om den är för osöt.

Vispa upp resterande kräm med citronskalet samt två msk lemon curd. Smaka av om det behövs mer sötma eller mer lemon curd.

Lätt en botten på ett tårtfat. (Lägg gärna några remsor bakplåtspapper under bottnen så det blir det inte så kladdigt på kanterna när tårtan frostas).

Bred ut ca 2 msk lemon curd över bottnen. Fördela sedan en rejäl klick av citronkrämen över bottnen. Lägg på nästa botten och spritsa en ring av citronkräm runt kanten på bottnen. Klicka sedan ner en rejäl klick av hallonkrämen i cirkenl och fördela ut den i ringen. Detta för att undvika att hallonen "blöder igenom" frostingen på utsidan.

Lägg på den tredje bottnen och bred på lemon curd. Fördela sedan över en rejäl klick citronkräm och lägg på den sista bottnen.

Bred ett ganska tunnt lager citronkräm på och runt hela tårtan. Ställ i kylen ca 25 minuter. Ta ut och bred ett tjockare läger citron kräm runt hela tårtan. (Dra försiktigt bort remsorna av bakplåtspapper som tårtan stått på).


Enjoy!
13 kommentarer:

 1. åh vilka underbara bilder och den där tårtan ser to die for.nomnom

  SvaraRadera
 2. Wow! Otrolig vacker tårta, Louise.

  Vad menar du med "ej varmugn"?
  Jag användar oftast hetluftsugn, men då minskar jag baktiden med 25 grader.
  Du användar (tror jag) en vanlig ugn eller?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Menade så klart "ej varmluftsugn". Bakar för det mesta utan varmluft och anger min värme för er som bakar med så ni kan justera.

   Med vänlig hälsning, Louise

   Radera
 3. Underbar tårta. Älskar när tårtorna är höga (dvs 15 cm botten) ;) Och lika vackra bilder som alltid när man kikar in hos din fina blogg!

  Kan instämma om sommaren och regnet... vi kikar också på lite solresor framöver, behövs kan jag säga även om vi har haft lite mer soltimmar än ni verkar det som...

  SvaraRadera
 4. Can't wait to make this cake. It's really mouthwatering. I love your cake stand it's cute!

  SvaraRadera
 5. Tyvärr är väl dom flesta trött på årets Svenska sommar :0( men en solsemester låter ju jätte mysigt!

  Du får baka en massa så länge ;0)
  Jättefin tårta, låter jätte god dessutom

  SvaraRadera
 6. Superfin tårta! Chokladbottnarna ser himla goda ut, vad för kakao använder du? Och tror du det skulle gå bra att utesluta kaffet och vad ersätter man det isåfall med? Försökte baka en Very Cherry Chocolate Cake men den blev inte äns pannkaka... Så denna gången frågar jag källan istf att messa upp receptet själv ;) Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack så mycket! Det är lite olika vad jag använder för kakao. Försöker använda lite "finare" men det är inte alltid lätt att få tag på så ofta blir det vad som finns på mataffären :-) Föredrar faktisk coops eller Icas kakos framför Ögon, sen har Citygross en variant i lite mindre förpakning som jag verkligen gillar. Tyvärr har vi inte Citygross här uppe...
   Men annars gillar jag verkligen Droste och Weiss.

   Mvh Louise

   Radera
  2. Glömde svara på frågan om kaffet i Cherryn. Det går att byta ut kaffet mott varmt vatten men jag råder ändå till att använda kaffe. Det ger inte en kaffesmak utan bidrar bara till de andra smakerna. Det blir lite plattare med vatten. Men det går inte att utesluta utan att ersätta med likande vätska i samma mängd.

   Radera
  3. Det var det jag tänkte, att kaffet nog lyfter chokladen. Tyvärr smakade det bara kaffe enligt mig när jag försökte mig på "Cherryn" ;) men hela kakan blev totalt misslyckad. Den verkar så god så jag får baka den igen. När jag har glömt att den smakade kaffe. Så att jag har i det igen. Så att jag ger den en chans :). Peace out.

   Radera
 7. Ojojoj vilken hög och häftig tårta! Den kombinationen låter så god med choklad och citron.

  SvaraRadera
 8. Åhhh vad god tårtan ser ut. En fråga: Om man inte har 15cm formar och vill ha en tårta med 3 st bottnar (23 cm springformar), skall man då öka på receptet eller rä.cker ditt recept? Tacksam för svar :-))

  SvaraRadera
 9. Hej! Jag älskar din blogg och dina tårtor! Jag undrar ifall det går att byta ut hallonen mot något annat bär?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...