onsdag 20 juni 2012

Kreolsk Gumbo






På något sätt måste jag ha blivit påverkad av den senaste favoritfilmen här hemma. Prinsessan och Grodan ses mer än gärna av den yngre delen av familjen och det är en härlig Disney-film som utspelar sig i Louisiana. Som så många andra filmer från Disney är även denna fylld av härlig musik och här är riktigt jazzig. Man hör verkligen att den utspelas i Södern. Ett coolt sound som jag verkligen gillar att man fått in i en barnfilm.


Och de här tonerna måste på något sätt ha letat sig in i mitt undermedvetna. För att när jag skulle förbereda maten härom dagen så insåg jag efter ett tag att det faktisk blev en Gumbo. Det var inte vad jag hade tänk mig från början, det skulle bli en ganska klassisk kycklinggryta, men när jag väl stod där och lade ner ingredienser i grytan så var det helt rätt. Och det blev riktigt gott. Visst borde det kanske varit lite rökt sidfläsk i men det saknades i kylen och inte saknades den i grytan.

Lite kort fakta så är Gumbo en gryträtt från just Louisiana. Traditionellt sett så ska den innehålla vissa saker, tex okra, paprika, chili,selleri och lök. Däremot så är grytorna fulla av smaker från olika kryddor och ofta innehåller de både kyckling, korv och skaldjur. En bra restgryta att ta till när det ligger lite av varje i kylskåpet. Det här receptet är min variant på en Kreolsk Gumbo.

Resultatet blev en riktigt härlig creol-rätt, full med olika smaker och färger i en härlig harmoni. Nästa gång ska det få åka ner några grovt skivade majskolvar, men när man improviserar i köket så finns inte allting hemma jämnt. Tänk er att det finns majkolvar i denna rätt... Mums!


Så, på med lite jazz och stuffa ut i köket och gör en Gumbo ikväll!







Kreolsk Gumbo
ca 6 pers


4 kycklingfiléer
250 g chorizokorv (jag använde Asado)
2 stora gula lökar
3 stjälkar selleri
1 röd paprika
1 grön paprika
1 vitlök king solo
1 burk cocktailtomater (eller krossade tomater)
3 majskolvar
2 morötter
1 skvätt vitt vin
2 lagerblad
1½-2 tsk chilipulver
2 msk jamacian jerk
salt och peppar
2 msk kycklingfond
ca 2 tsk japansk soja
2-3 msk maizenaredning
en burk kräftstjärtar
mycket färsk timjan
färsk koriander



Jag gjorde denna gryta i min Crock Pot, men det går även att göra den i en vanlig gjutjärnsgryta på spisen under låg värme. Minska kocktiden om du inte lagar i en Potta.

Börja med att förbereda grönsakerna. Skala morötterna och skiva dem i ganska grova skivor. Skiva även majskolven lite grovt. Lägg majs och morötter i botten av grytan

Strimmla paprika, selleri samt gul lök och lägg det över majsen och morötterna. Lägg på lagerbladen.

Strimmla kycklingen, skiva korven och lägg detta ovanpå grönsakerna i grytan. Häll på tomaterna, en skvätt vin samt soja.

Strö över kryddorna och toppa med pressad vitlök samt mycket färsk, repad timjan. Sätt på locket och ställ grytan i crock potens basenhet och ställ in den på låg effekt. Koka grytan ca 5 timmar. (Kan tänka mig att det behövs ca 1 timme på svag värme på spisen). Tillsätt redning den sista timmen och låt allt koka samman.

Strö över mycket färsk timjan och koriander samt avrunna kräftstjärtar inför servering.

Servera grytan tillsammans med ris, sallad och matyoghurt som blandats med pressad vitlök, citronskal samt salt och peppar. Vi hade även lite mango till vilket var riktigt gott.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...