tisdag 19 juni 2012

American Pancakes





Bland det enklaste man kan göra är nog pannkakor. Bara att röra ihop och sedan grädda. Men det kan vara kul med variation ibland och varför då inte göra amerikanska pancakes? Lite fluffigare och en blandning av pannkakor, plättar och våfflor.


Dessa pannkakor är ganska vanliga på frukost- och brunchborden i USA men kanske lite mäktiga för våra svenska vanor. Men varför inte testa dem en lat och sen söndagsbrunch tillsammans med knaperstekt bacon och lite smör eller lönnsirap. Det låter märkligt med sirap till bacon, jag vet, men det är faktiskt gott och en liten klassiker. Salt möter sött men skippa socker och vaniljsocker i pancakesen om du vill servera sirap och bacon till, det tenderar att bli i sötaste laget med ytterligare socker i härligheten. Jag kommer att återkomma om någon dag med ett härligt recept på pancakes som passar underbart till bacon, idag bjuder jag istället på ett lite sötare recept som passar bra med vispad grädde och bär, sylt eller nutella. Vill man så kan man söta till dem ytterligare med vaniljsocker. Personligen tycker jag att de blir lite väl söta då så jag sätter den ingrediensen inom parantes så kan ni själva avgöra hur ni vill ha era godingar.


Om du vill och känner för så är det även jättegott att lägga i bär eller lite hackad choklad i pancakes smeten. Testa tillexempel hallon, blåbär, mosad banan eller hackad choklad med hasselnötter. Urgott!








Pancakes till ca 4 pers


2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
(1 tsk vaniljsocker)
2 msk socker
1 stort ägg
2½ dl mjölk




Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i lätt uppvispat ägg och mjölken. Blanda inte för mycket, smeten ska bara precis gå ihop.

Hetta upp en teflonpanna och smält lite smör. Klicka i smet, hur mycket beror på hur stora pancakes du vill ha. (Oftast brukar jag göra så att det rymms fyra pancakes i min panna, då är de en dryg matsked i mängd smet och mer som plättar. De "klassiska", som man får på diners i USA brukar man göra ca 10 cm i diameter.) När pannkakorna bubblat upp och börjat stelna lite på ovan sidan är det dags att vända dem. Stektiden blir lite kortare på andra sidan än den första.

Servera pannkakorna direkt med något av
 det jag föreslog ovan eller ta med dem på en picknick för det är även goda kalla. Blir det några över är de också goda att äta ihoplagda två och två med smaksmaksatt grädde mellan. Mums...



8 kommentarer:

  1. Ser så supergoda ut! Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Har ni provat det super häftiga MåttEtt när ni bakar. Alla mått i ett. www.mattett.se
    Måste prövas för alla mat och bak glada. :)

    SvaraRadera
  3. Jätte bra recept! Dom blev supergoda!

    SvaraRadera
  4. bästa receptet jag ätit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre att baka enligt receptet istället för att äta det..

      Radera
  5. Supergoda och lätta att göra!
    Tack

    SvaraRadera
  6. Tack för ett riktigt bra och enkelt recept. Pannkakorna blev supergoda:) Länkar detta recept på min blogg.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...