torsdag 25 november 2010

Vintriga mini-cupcakes



Insnöade, som vi nu blivit efter tre dagars ihållande snöfall, försöer vi roa oss bäst vi kan. Barnen ritar och leker med det som är kul för stunden och jag leker i köket. Det har blivit lite smått och gott de här dagarna så bloggen kommer att fyllas med härliga recept så snart jag fått ordning på kamerakabeln. Just nu vägrar dator och kamerakabeln att samarbeta så det är tji att få in nya bilder. Men det brukar gå hux som flux...

För ett tag sedan passade jag på att göra en sats choklad cupcakes för att lägga i frysen för kommande behov. Eftersom det blev lite smet över passade jag även på att göra små mini-mini cupcakes i småkaksformar jag köpte för ett tag sedan. Och med lite hjälp från det nya vinterströsslet blev det några riktigt söta små vinterbakverk. Frostingen fick lite smak av viol och pepparmint vilket blev en härlig kontrast till det chokladiga i cupcakesen.

Sådana här mindre formar ska jag köpa fler av för det kul att göra mindre cupcakes och man kan ju då bjuda på fler sorter än om man bara gör en "normal" stor.

Det finns även speciella mini-cupcakes formar som man kan köpa, det är dock inte sådan jag använde här utan jag tog en modell mindre än dessa. Receptet är egentligen för 12 normal stora cupcakes, jag fick dock smet över och det blev 12 mini-mini cupcakes av den. Men det är ju bara att fylla de formar, i den storlek man önskar, till två tredjedelar och grädda. Hur många man får ut är ju väldigt beroende av formens storlek.



Vintriga mini-cupcakes


3 stora ägg

2½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker



50 g smör


1 dl crème fraiche eller gräddfil

3½ dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

200 g mörk choklad



Frosting

200 g philadelphiaost

ca 4 dl florsocker

några doppar viol- och/eller pepparmyntsessens

ev blå hushållsfärg

strössel till garnering



Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.


Smält 100 g av den mörka chokladen och riv resterande grovt.


Smält smöret, låt det svalna lite och blanda ner det i äggsmeten tillsammans med gräddfil eller crème fraiche. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladen samt den grovt rivna.


Fyll cupcakesformar till 2/3 med smet och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna helt på galler.


Rör ihop philadelphiaost och florsocker till frostingen. Färga den eventuellt blå med någon droppe hushållsfärg. Smaka av med smakessens och spritsa sedan ut frosting på cupcakesen. Dekorera med lite strössel.










6 kommentarer:

  1. Fantastiska! Undrar vad du har köpt formar dem är också fina

    SvaraRadera
  2. Tackar!
    Formarna köpte jag på Lagerhaus i höstas :-)

    SvaraRadera
  3. Så söta! Verkligen fulla med vinterkänsla =)

    SvaraRadera
  4. Supersöta! Gillar blandströsslet och färgkombinationerna. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...