onsdag 17 november 2010

Surdegsbröd med kummin


När det kommer till bröd så har jag två absoluta favorit ingredienser. Den ena är surdeg som väl egentligen är mer än bara en ingrediens. Den andra är kummin. Jag verkligen älskar kummin och kan äta rostade frön bara som de är (ja, även orostade om det kniper). Sedan graviditeten med vår son har en craving efter Finncrisp caraway övergått i ett kumminberoende. Det finns så mycket gott man kan göra med denna krydda. Ha den på ugnsrostadpotatis, i grytor, soppor, till ost, som krydda till julsnapsen och så givetvis i bröd. En av mina absoluta favoriträtter är en härligt kummin doftande gulachgryta. Men varför inte testa att strö på lite kummin nästa gång du gör falukorv i ugn, det blir jättegott. Överlag så ger kummin våra svenska rotfrukter lite draghjälp. Men tänk på att lite gör stor nytta! Man behöver inte mycket för att det skall ge stor smak åt rätten. Tar man för mycket så kan det ge en besk eftersmak. Rosta gärna fröna innan användning för att ta bort lite av den mest intensiva smaktonen.

Kummin anses även ha en lugnande effekt på magen. I kålrätter motverkar också mindre trevliga efterverkningar.

Nu får man absolut inte förväxla kummin med spiskummin, det är två helt skilda kryddor som inte kan ersätta varandra. Och att det blir förvirrning ibland är kanske inte så konstigt eftersom spiskummin heter cumin på engelska (vår kummin heter caraway). Det är enormt irriterande när man ser utländska matlagningsprogram där översättaren envisas med att översätta cumin till kummin. Undrar hur många middagar som förstörts på det viset?

Men kummin är en krydda som många har lite svårt för och givetvis kan Ni hoppa över det i brödet om ni vill. Fast testa en gång, mängden är liten och den ger en behaglig smak. Brödet är väldigt gott att servera till exempelvis tomat- eller grönsakssoppor.Surdegsbröd med Kummin
1 stort bröd


10 g jäst

4 dl ljummet vatten

13-15 dl vetemjölspecial

4 dl vetesurdeg

1 msk salt

1 msk rostade kumminfrön


Smula jästen i en bunke och lös sedan upp den i vattnet. Tillsätt 7 dl vetemjöl special och knåda degen i maskin ca 10 minuter.

Tillsätt sedan surdeg, salt, kummin och resterande vetemjöl. Börja med en mindre mängd och ta mer efter hand. Det är bäst att känna sig fram, det skall bli en ganska lös men blank och smidig deg. Knåda på låg hastighet i maskin ca 15-20 minuter.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1½-2 timmar.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord (har du inget bakbord ta ett mjölat bakplåtspapper eller en plåt). Stjälp försiktigt upp degen och vik försiktigt ihop den till en limpa. Hantera den så varsamt du kan så att inte luftbubblorna förstörs. I just det här brödet är vi ute efter luftbubblor. Mjöla brödet och låt det jäsa under handduk ca 1½-2 timmar.

Stjälp upp brödet försiktigt på en plåt och ställ in det i 200 grader varm ugn (varmluft, ej varmlufts ugn 225 grader). Släng in 1 dl vatten på botten av ugnen och stäng luckan. Grädda brödet mitt i ugnen ca 40-50 minuter.

1 kommentar:

  1. Hejsan, nu har jag placerat dig i Skara på bakbloggskartan, stämmer inte det så säg till, kram Karin
    www.bagerskan.se

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...