tisdag 16 november 2010

Mandelbiscotti


Så var helgens ledighet över och jag har lyckats komma hem med lite nya roliga köksvaror men framför allt, en ny förkylning. Hals och öronspränger och feber hålls borta med alvedon. Så lagom roligt men förhoppningsvis ger det mig lite tid att testa essenser, oljor och annat kul jag köpte i helgen.

Mässan var vi nöjda med. Det enda jag verkligen saknade var producenter av kökstillbehör. Lite tyllar, ringar, roliga formar osv skulle varit kul om man kunnat köpa också. Besöket på Ett Hundra Ett var mer än lyckats och vi hoppas vi kan återvända dit snart igen. Viltmenyn var underbart god så den vill vi tipsa fler om.

Julen närmar sig allt snabbare och snart är det första advent! Jösses, vart tar tiden vägen... Jag älskar julstök och pyssel men brukar tyvärr börja för sent så det sista halvstressar jag fram. I år ska det dock bli ändring på det och ett bra sätt att börja är att göra biscotti. Snabblagade, hållbara och det bli många så det räcker ett bra tag. Dessutom är de ruskigt goda. Och det verkar nog som om biscottin har kommit för att stanna på de svenska julkakborden. En ny julklassiker.

Jag har ett favoritrecept på härligt möra biscottis som ni hittar här. Men det är alltid kul att variera receptet man bakar på och här kommer ett annat recept på lite mer kompakt knapriga skorpor. Båda recepten är jättegoda men det är som sagt kul att det inte blir precis samma sak varje gång man bakar något.

De här biscottisarna har fått lite julsmak från apelsin och choklad. Vill man förstärka det juliga ytterligare kan man gärna blanda ner ½ påse saffran i smeten.



Mandelbiscotti
ca 50-60 st


150 g sötmandel

100 g mörk choklad, grovt hackad

150 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 små ägg

6 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

skal av 1 apelsin


Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandeln ca 10 min. Hacka hälften grovt.

Vispa samman smör och socker. Blanda ner ägg, vaniljsocker, apelsinskal samt mjölet som blandats med bakpulver och salt. Blanda sist ner all mandel och hackad choklad.

Forma degen till sex smala rullar som är lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på klädd plåt och platta till dem lite lätt.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna ca 10-15 minuter och skär sedan längderna i smala snitt med en vass kniv.

Lägg skorporna på sidan så att snittytan kommer uppåt och grädda dem ytterligare 10-15 minuter. Ta ut och låt dem kallna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...