måndag 29 november 2010

Grön ärtsoppa med halstrad pilgrimsmussla




Hoppas att ni alla haft en härlig första advent! Vår har gått i lugnets tecken och med laddade batterier kan vi nu möta en ny vecka.

Det jag är mest nöjd med från helgen är att vi börjat köpa julklappar. Något som i vanliga fall brukar se på tok för sent i vår familj, men nu är faktiskt hela två stycken köpa och kanske slipper vi att ruscha detta i år? En annan sak jag är väldigt nöjd med är maten vi år igår kväll och recepten kommer ni att bli bjudna på senare i veckan. Men det kanske redan nu kan locka med klassikern löjromstoast i nytappning och en härlig skål blomkålssoppa med bacontopping?

Soppa har fått en rejäl uppryckning hemma hos oss. Varför man inte gör det oftare är mig en gåta. Och det behöver inte vara ärt- eller köttsoppa på torsdag som serveras. Det härliga med soppa är att det kan bli en elegant festrätt lika väl som en rustik familjemiddag.
Idag serverar jag er ett recept på en mycket god grön ärtsoppa. Lite inspirerad av en cremé ninon, (men utan skumpan eftersom det inte fanns någon hemma) och lika god som varmrätt eller förrätt. En soppa som man blir glad av med härligt ärtig grön färg och mild mussla. Den här gången serverades soppan tillsammans med pepparrotscremé samt halstrad pilgrimsmussla men det är även gott att kompletera, eller byta ut musslan, mot knaperstekt bacon.



Grön Ärtsoppa
4 pers


1 gul lök

en klick smör

500 g frysta ärtor

8 dl kycklingbuljong

1 dl torrt vitt vin

ca 4-6 färska mynta blad

(ev lite färsk timjan)

2 dl crème fraiche

salt och peppar

4-16 st pilgrimsmusslor


Pepparrotscremé


1-2 msk färsk riven pepparrot

2 dl crème fraiche

salt

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en klick smör, utan att den tar färg, i en kastrull. Tillsätt kycklingbuljong, vin, mynta, lite färsk timjan och ärtorna. Låt det hela få ett uppkok.

Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Halstra musslorna i en het panna i lite smör, någon minut per sida.

Rör ihop pepparrot och crème fraiche, smaka av med salt.

Servera soppan med pilgrimsmusslorna och en klick pepparrotscrème. Garnera med färsk timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...