fredag 19 november 2010

Saffransbröd med pepparkaksfyllning


Enligt väderprognosen så verkar det som om den verkliga vintern är på väg till oss nu. Lätt pudersnö faller utanför fönstret och det biter lite i kinderna när man sticker ut näsan. Härligt! Och vad passar bättre för att ge inspiration till julstöket? Själv ska jag snart ge mig ut till köket för att göra en sats julgodis och för att försöka mig på ett nytt recept på macaroner. Jag vill inte ge mig riktigt än för jag har inte varit helt nöjd med de
recept jag testat hittills.

Men lite lussebak har jag redan hunnit med. Lussekatter är ett måste för mig till december. Men på begäran av andra i huset har jag nu testat att göra lite andra varianter med fyllning. En härlig smakkombination som är vinter i ett nötskal är saffran och pepparkaka. Och i det här brödet har jag försökt att kombinera dessa smaker.

Det här brödet blev ett litet mellanting mellan ett vanligt bröd och ett fikabröd. Kanske något för julens frukostar eller théstunder? Jag testade att rosta det lite en eftermiddag och det blev riktigt, riktigt gott. En rykande kopp chaithé och så det här brödet med lite ädelost och fikonmarmelad. Det var inte fy skam det. Vintermys på hög nivå.

(Fyllningen kan man dock dra ner på lite om man vill, personligen tyckte jag att det kanske blev lite mycket farinsmak men det är ju en smaksak. Gillar du farin så behåll en större mängd av fyllningen.)

Detta blir även mitt bidrag till Månadens Blogg hos Matfeed där temat är matbröd/vetebröd.Saffransbröd i form
2 st bröd


100 g smör

3 dl mjölk

25 g jäst

1½ dl socker

2 ägg

½ g saffran

1 tsk salt

ca 15 dl vetemjöl


Fyllning

3 msk pepparkakskryddor

1½ dl farinsocker

25 g smör


Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en skål. Häll på degvätskan och lös jästen. Tillsätt saffran, socker, ägg, salt och vetemjöl. Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Jäs underbakduk ca en timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut dem till två avlånga plattor, lika långa som formarna.

Blanda samman farinsocker med peppar-kakskryddor och nyp ner smöret. Strö blandningen över plattora och rulla ihop degen till tighta rulltårtor. Lägg i smorda brödformar med skarven neråt. Låt jäsa till dubbel storlek.

Pensla ovansidan med lite smält smör och strö över lite pepparkakskrydda. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 30 minuter.

Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna under duk.

Jag skulle tro att det även är gott att byta ut farinsockret mot råsocker samt att eventuellt blanda i riven mandelmassa i fyllningen.

1 kommentar:

  1. Vilka fantastiska bakelser.
    Nu har jag en galleri
    http://marimilocakedesign.se/galleri/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...