måndag 8 november 2010

PolkagrisfudgeDet är så svårt att låta bli med att tjuvstarta julen. Affärerna börjar smyga in peparkakor, glögg, ädelost och diverse julpynt på hyllorna och jag har så svårt att låta bli dem. Eftersom jag gärna sparar pepparkaksbaket hemma till strax innan Lucia så har en (eller två) burkar pepparkakor fått följa med hem. Likaså glögg och andra härligt juliga saker. Men julmusiken har jag lyckats låta bli!

Och julen har så många dofter. Saffran, hyacinter, gran, pepparkakor, glögg, skinka, Jansson och, den kanske bästa av dem alla, hemlagat godis. Förutom pepparkakorna så är hemlagat godis det jag tycker är roligast att göra till julen. Och det tenderar att bli mycket, för det är så många olika sorter jag vill prova att göra.

I år har jag därför startat i god tid med att testa vilka nya sorter som ska få en plats i vår julgottekorg. På klar första plats än så länge ligger denna underbara Polkagrisfudge. Härligt mjuk och lätt krämig vit chokladfudge med lagom mycket smak av polkagrisen. Kanske blir den er favorit också?


Polkagrisfudge
40-50 st


1½ dl grädde

450 g strösocker

150 g smör

2 msk glykos (eller honung)

100 g vit choklad

3 tsk vaniljsocker

35 g krossade polkagrisar

(ev röd hushållsfärg)


Värm grädde och socker tills sockret lösts. Tillsätt smör och glykos/honung. Låt blandningen koka tills den når 116 grader, saknar du termometer så är det tills blandningen klarar kulprovet för en ganska lös kula. Det går rätt snabbt att koka till denna punkt, ca 5-10 minuter.

Ta av blandningen från värmen och rör ner hackad vit choklad och vaniljsocker (och eventuellt några droppar hushållsfärg). Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. Rör ner den krossade polkagrisen det sista och häll i en klädd form, ca 20x30 cm. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Dekorera eventuellt med smält vit choklad och skär i bitar.
Det här är även mitt bidrag till Söta Sakers månadens sötsak vars tema för november är färgglatt. Ett färg- och smakglatt julgodis!


11 kommentarer:

 1. Åh vad mycket gott du gör här! När jag ser dom här bilderna blir jag också sugen på att tjuvstarta med julgodiset!
  Snickers cheesecaken såg också helt underbart god ut....

  SvaraRadera
 2. Gud så goda de ser ut. Du har en mycket fin sida med väldigt mycket gott.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Dessa både ser och låter helt underbara. Får kanske försöka mig på att göra dom. Har aldrig provat att göra fudge.

  Ha en bra kväll / Nettan

  SvaraRadera
 4. Oj oj, detta låter som något för mig, älskar polkagrisar och fudge! Däremot har jag aldrig lyckats med mina försök till fudge, de blir bara sockriga och faller sönder. Men vi får se om detta kommer att testas. Ska kolla runt lite på din blogg och se om det finns mer matnyttigt ;)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jättemysig blogg full med inspiration! Kíka gärna in på mitt nystartade projekt www.dittskafferi.blogspot.com Vi bor inte så långt från varandra och det vore trevligt om har vägaen förbi nån gång!
  /Annett

  SvaraRadera
 6. Gud vad gott det lät, det måste jag prova på någon gång!

  SvaraRadera
 7. Dessa ser verkligen supergoda ut! Ser fram emot att testa dem!

  SvaraRadera
 8. Det här verkar vara något helt i min smak och något jag kommer testa nu i jul. Jag återkommer med vad jag tyckte :D

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...