tisdag 30 november 2010

Julbutterkaka



Nu är det säkert många som är igång med julbaken runt omkring i stugorna. Och varför inte passa på att göra lite gott fika när man ändå trillar lussekatter? Av en liten snutt saffransdeg kan man samtidigt passa på att göra en god butterkaka. Två goda saker på en gång. Jag gillar när man kan variera sig och baka två, eller flera, sorter av en och samma deg. Det känns som om man gör så mycket mer då, på något sätt.

Själv ska jag till att baka lussekatter om någon dag, butterkakan gjorde jag samtidigt som det blev lussebullar i långpanna. Om du inte gör utifrån en deg du har så räcker det här receptet till två härliga butterkakor. Glasyren har här fått lite smak av apelsin. Juligt så det förslår!




Butterkaka med Saffran
2 st


50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1 g saffran (ta en påse om du inte vill ha så intensiv saffranssmak)

1 nypa salt

ca 15 dl vetemjöl


Fyllning

250 g mandelmassa

25 g smält smör

(lite russin)


Garnering

ägg (till pensling)

mandelspån

pärlsocker

ca 3 dl florsocker

saft av en halv apelsin


Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm. Slå lite mjölk över jästen och lös den. Tillsätt saffran, salt, socker, smöret delat i mindre bitar och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl med maskin så att den blir smidig. Ställ att jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Smörj två runda formar med lite smör (eller fodra dem med bakblåtspapper). Riv mandelmassan och rör ut den med smöret så att det blir en bredbar massa. (Det är även gott att krydda upp mandelmassan med lite kanel eller malen kardemumma).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut varje del till en rektagulär platta. Bred på mandelmassesmöret, strö eventuellt på lite russin, och rulla ihop. Skär rullarna i ca 3 cm tjocka bullbitar och packa dem i formarna. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker samt flagad mandel. Grädda ca 25 minuter.

Låt kakorna svalna helt under bakduk. Rör samman florsockret med apelsinsaften och ringla den över kakorna.


2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...