måndag 1 november 2010

Ciabatta på surdeg




Tänk att det redan är första november. Tiden flyger verkligen iväg och det börjar lacka mot jul. Nu är det bara en liten pyttig månad kvar tills man äntligen får sätt aupp adventsljusstakarna som sprider så vackert sken i mörkret. I helgens reklamutskick från IKEA fanns massor av härligt julporslin, julpynt, ljus och jag vet inte vad. Prickade för en hel del och nu känner jag verkligen för en liten tripp i helgen för nu hade de (äntligen) fått in porslin i färger jag eftersökt. Sen kan man aldrig ha för många koppar, fat och pepparkaksformar.

Förkylningens hosta håller fortfarande sitt grepp om mig men det går att baka och sedan i sommras har jag blivit en surdegsfantast. Min lilla vetesurdeg mår så bra och ger oss så mycket gott bröd. Det är nästan lite märkligt vilket förhållande man kan utveckla till en liten deg men den matas och bakas på titt som tätt. Härom sistens blev det ciabatta. Nu hade jag inte tiden att göra enligt ett recept från Pain de Martin som jag verkligen vill testa utan det fick bli en förenklad variant. Ett enkelt och inte helt dumt recept alls. Jag valde att baka ut lite större bröd istället för portionsbitar för att servera det till middagen.



Ciabatta
8 st


35 g jäst

5 dl ljummet vatten

½ dl olivolja

725 g vetemjöl special

1 dl surdeg

2 tsk salt

1 tsk honung


Häll 4 dl av vattnet i en degbunke och tillsätt olja, mjöl, surdeg, salt och honung. Bearbeta degen i ca 10 minuter, det bör bli en deg som släpper kanterna.

Rör ut jästen i resterande deciliter av det ljumma vattnet och tillsätt jästvattnet till degen. Arbeta degen ytterligare 15 minuter och låt den sedan vila övertäckt i 10 minuter.

Mjöla en plåt och tryck eller kavla ut degen till en plåtstorlek. Mjöla ovan på degen och täcköver med plast (jag fuskade och tog en bakduk vilket också fungerade men det bör kanske vara plast). Låt degen jäsa i 2 timmar (alternativt så kan degen kalljäsa i kylskåp över natten).

Dela degen varligt i bitar med en vass kniv eller degskrapa. Lägg bitarna försiktigt på en plåt med den mjöligaste sidan uppåt. Var varlig med degen så att luften inte går ur! Baka av mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter (lite längre för större bröd).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...