torsdag 28 oktober 2010

Chili Cheese PuffsDe här enkla och, nästan beroendeframkallande, goda puffarna är mitt nya godis. De är heta men ändå lena och vad blir inte urgott i form av en petit choux?

Jag har emellanåt ramlat över lite olika varianter på chilipuffar när jag surfat runt på amerikanska bloggar. Och nu har jag äntligen testat ett och verkligen blivit helt fast. Enkelheten i det här är receptet är att det bygger på petit chouxsmet. Inget fipplande med cremecheese som skall paneras och friteras (även om jag måste testa det med) utan bara röra ihop och spritsa ut. In i ugnen och ut kommer härliga spicy puffs.

Till helgen kommer det att bli testande av nya smaksättningar men gillar man chili, som jag, så tycker jag att ni ska testa det här receptet bums!

Chili Cheese Puffs
ca 50 st


50 g smör

2 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

1-1½ tsk salt

1-5 msk hackad grön jalapeno

150 g riven stark ost

Smält smöret i en kastrull. Slå sedan up vattnet och låt det koka upp. Tillsätt mjölet och rör kraftigt med en trägaffel så att allt går ihop till en smidig deg som släpper kanterna. (Akta så att degen inte skär sig och smöret sipprar ut.) Låt degen svalna något och ta under tiden fram elvispen. (Givetvis kan du röra ner äggen för hand men det är tyngre än man tror och för att vara säker på att få in luft i smeten så råder jag till användning av evisp).

När degen svalnat lite är det dags att vispa ner äggen, ett i sänder. Det är nu viktigt att röra ordentligt så att det hela tiden går ihop till en smidig deg innan nästa ägg tillsätts. Vispa ca 1 min när sista ägget tillsatts så det blir en fin smet.

Nu är det dags att tillsätta hackad chili och ost. Styrkan bestämmer du själv genom att öka eller minska mängden chili, (jag tog 4 msk och mina blev rätt så rejält starka så det är nog bra att börja mindre och testa sig fram). Osten använde jag en påse färdigriven Allerum Prästost men andra starka ostar, som tex cheddar och västerbotten, går också bra att använda.

Rör ner chili och ost för hand med en trägaffel och fyll en spritspåse med smeten. Spritsa ut små toppar, ca enkrona i storlek, på en klädd plåt och grädda i 220 grader ca 20 min. Öppna inte luckan under gräddningen eftersom petit choux smeten är känslig och faller samman om du gör det.

Ta ut dem när de fått fin färg och låt dem svalna lite på plåten.

7 kommentarer:

 1. Wow dessa måste jag pröva :-)
  Blir dyrt att köpa på Burger King hela tiden :-D

  SvaraRadera
 2. ojojoj, vad gott! när jag bodde i USA var jag svårt beroende av jalapeño poppers, men de här låter ju som en perfekt variant på dem! tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Mmmm så gott!! Jag älskar chilicheese!

  SvaraRadera
 4. Kan man förbereda dessa dagen innan tror du?

  SvaraRadera
 5. Det går jättebra att göra dessa dagen innan. Har gjort det själv och förvarat dem i lufttät burk. Lägg i ett ark hushållspapper så att de inte blir "fuktig". Om du vill så är det gott att värma dem en kort stund i ugnen innan servering men det behövs inte.
  Hoppas att de blir goda!

  SvaraRadera
 6. oj förlåt, jag menade om man kan förbereda själva degen i spritspåse och sedan baka ut dom på dagen D?

  SvaraRadera
 7. Gjorde precis dessa och de blev jättegoda!! Ska bjuda på dem ikväll när vi har lite fest...tack för ett bra recept!! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...