onsdag 20 juni 2012

Ugnsbakad kräftfylldlax med löjrom






Att det råder bröllopsyra runt om i Sverige idag är nog ingen överraskning och knappt något som går att undvika. Förutom det stora kronprinsess-bröllopet firas bröllop runt om i hela vårt land. En festlig dag kommer det onekligen att bli och många kommer säkert att laga lite extra god mat att avnjuta tillsammans och fira kärlek på hemmaplan. För att det är en dag i kärlekenstecken går inte att ta miste på (trots regn här i Skara).


Själv tycker jag att det är ganska trevligt med dagens stora begivenhet och ser fram mot att få se vackra klänningar och framför allt, få veta vad som serveras på bröllopsmiddagen. På samma sätt som inför Nobelfesten är det dukningen och maten som hög intressant. Det ska bli mycket spännande att se om menyn återspeglar det svenska i råvaror och om det även återfinns något inslag från Ockelbo.

Vad vi ska äta ikväll har jag dock inte kommit på ännu, men kanske blir det denna festrätt, ugnsbakad kräftfylldlax toppad med kalixlöjrom och serverad med smörslungad färskpotatis och säsongensprimörer. Svenskt ut i fingerspetsarna. Och vacker som det anslår ett bröllop.





Ugnsbakad kräftfylldlax med löjrom
4 pers


4 portinsbitarlax med skinn á ca 150 g
50 g löjrom
dill
finhackad rödlök


Fyllning

150 g kräftstjärtar
4 msk lätt creme fraiche
4 msk majonäs
1 dl rivenvästerbottenost
2 msk finhackad dill
en knivsudd cayennepeppar
salt och peppar



Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i varje laxbit. Sär inte igenom skinnet och låt varje bit hålla ihop i ändarna.

Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Hit kan rätten förberedas.

Baka laxen i ugnen ca 15 min (kan behöva någon extra minut).

Garnera med löjrom, hackad rödlök och dill innan servering. Servera tillsammans med säsongens primörer och färskpotatis eller potatismos blandat med västerbottenost.



3 kommentarer:

  1. Det lät gott. Har aldrig testat(varken lagat eller ätit) att fylla lax men måste nog göra det någon dag.

    SvaraRadera
  2. ännu ett gott laxrecept att prova:)

    // Lena

    SvaraRadera
  3. Satt och googlade runt efter läckra fiskrecept och hittade ditt recept, som tur var! Detta ser ju helt fantastiskt ut- här ska provlagas! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...