onsdag 14 december 2011

Christmas Fudge Cake (Julens godaste kladdkaka)


Glad onsdags kväll!Hoppas att ni haft en givande dag när vi tickar av ännu en dag närmare julafton. Vi har lite smått kommit igång med våra julförberedelser här hemma. Lika onspirerade båda två dock, vilket är väldigt ovanligt och oroväckande när det gäller mig.

Jag älskar julen och känner mig smått frustrerad över att julstämmningen är totalt bortblåst i år. Men jag beskyller vädret. När var på väg hem från en julklappsräd tidigare idag sken solen och det var verkligen mer som september än december. Och jag kan för min själ inte hitta julstämning när jag fortfarande kan gå i höstjacka om jag känner för det, plocka kryddor ute i mitt kryddland och såg en pensée i en trädgård i går morses. Jag känner mig nästan lite besviken på julen 2011. Snuvad på de underbara förberedelserna. Suck.

Lite stämmningshöjare bidrag en julklappstripp med. De flesta julklappar är under kontroll. Känns det som. Och stämmningen höjdes ytterligare lite under eftermiddagen då jag drog igång med att baka julgodis. Det är alltid lika mysigt och jag har många idéer som jag vill testa i år. Och en nyhet har redan visat sig vara mycket lovande! Mycket godis brukar det som bekant bli när jag kommer igång...

Men vid vissa tillfällen kanske man inte vill bjuda på bara godis. Så varför inte plocka fram en underbar godiskaka till julfikat? Den här kladdkakan är riktigt julig och härligt kladdig till en kopp kaffé. Kladdkaka, rostade hasselnötter under en mintkräm och så toppas hela härligheten med en chokladganache och om man så önskar, polkagrisar. Visst låter det juligt och förföriskt gott? Den är ganska mäktig så mindre bitar räcker lång och jag bakade min i en form som var 20 cm i diameter. Alltså lite mindre än vad jag normalt bakar en kladdis i. Vill man göra i en större form bör man öka på mängderna till bottnen med hälften.We wish you a Merry Christmas!
Christmas Fudge Cake

Botten

100 g smör

240 g strösocker

1 nypa salt

25 g kakao

2 tsk vaniljsocker

100 g vetemjöl

2 äggMintkräm

25 g smör

1 msk sirap

1 burk kondenserad mjölk (den på 397 g)

75 g rostade hasselnötter

några droppar pepparmintGanache

100 g mörk choklad (ca 50%)

60 g vispgrädde

krossade polkagrisar + polkaspånSätt ugnen på 150 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner strösocker, salt, kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Om du vill vara säker på att inte få klumpar så sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker.

Rör om några tag med en slickepott och tillsätt ett ägg i taget. Rör snabbt samman till en blank och slät smet. Häll smeten i en klädd form, 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut ch låt svalna helt.

Gör krämen när kakan svalnat genom att blanda smör, sirap och kondenserad mjölk i en teflonstekpanna (eller kastrull, men det tar längre tid). Koka krämen på svag värme tills den går samman, "håller ihop" och släpper bottnen. Rör hela tiden för att inte bränna fast. (Min kräm blev lite för lös, fortfarande god, men några minuter till skulle hjälp). Ta av från värmen när krämen är klar och droppa ner lite pepparmint.

Strö nötterna över kladdkakebottnen och häll sedan försiktigt över krämen. Låt kallna och ställ sedan i kylen.

Finhacka chokladen till ganachen. Smält samman choklad och grädde till en slät kräm i micro eller på sväg värme på spisen. Häll över kakan och garnera med tex krossad polkagris, nötter eller något annat gott.Enjoy!
Det här blir även mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta Saker som i december är Extra Allt, passande inte sant.

14 kommentarer:

 1. Denna ser smarrig ut och jag kan tänka mig hur god den är! Vi kommer till Finland på julen, så lite snö vore inte så dumt :)

  SvaraRadera
 2. Ser fantastisk god ut! Vilken kaka ;-)
  Kramkram

  SvaraRadera
 3. Ooh, ser underbart god ut!
  Ja, julkänslan får man söka efter med ljus och lyckta! Det sägs att på söndag vänder det med snö och kyla, vi håller våra tummar!

  SvaraRadera
 4. va gott det låter!

  Gå gärna in och kolla min blogg idag jag har gjort rocky road cupcakes. De blev jättegoda! www.mammahjarta.blogg.se

  SvaraRadera
 5. Nämen gu de här ser ju helt underbart ut.skulle så gärna vilja smaka på detta.wow,bilderna gör verkligen den tårtan rättvis.

  SvaraRadera
 6. Kära nån, vilken underbart kladdig kaka det ser ut att vara och så fint med spånen som dekoration.

  Nej, det är verkligen ingen vinterkänsla alls någonstans, tusenskönor som blommar i gräsmattorna ser helt fel ut!

  Kram på dej!

  SvaraRadera
 7. Den ser helt sagolikt god ut! Med denna på bordet och lite ljus tända kanske man känner lite julkänsla trots allt, även om det är otrolig brist på det i år..

  SvaraRadera
 8. Ser ut att vara en otroligt god kaka!

  SvaraRadera
 9. Åh så god den såg ut jag och mina kollegor dreglar..Mycket frestande!

  SvaraRadera
 10. Jag DÖÖÖÖR vad gott. Du gör alltid så mycket gott smask!

  SvaraRadera
 11. Går det bra att göra kakan en dag i förväg och sedan ställa in i kylen? Ungefär hur lång tid tar det att koka mintkrämen i teflonpanna?

  SvaraRadera
 12. Oj så gott det ser ut. Älskar de där skruvade polkagrisarna, de är så snygga. Lite svåra att hitta när man vill ha dem bara...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...