fredag 2 december 2011

Juliga Petit Choux




Glad Fredag!


Hoppas att Ni har haft en riktigt härlig vecka och en fin första advent. Det börjar dra ihop sig till fredagsmys runt om i de svenska stugorna. Här hemma stojas och busas det för fullt så det var lite skönt att slå ner rumpan på stolen och plita ner ett litet blogginlägg till Er. Innan vi samlar oss i soffan och gosar lite med barnen framför adventskalendern.

För jag har inte glömt Er. Tro aldrig det. Den gånga veckan har nämligen avverkat en lång rad av våra "måsten" som jag skrev om för ett tag sen. Några återstår att ta tag i innan jul men resten sker en bit in på nästa år. Vi ska nämligen flytta! Vårt gula hus med grå knutar (nej, det är inte den snyggaste kombinationen jag vet) byts nu mot ett rött hus med vita knutar och blå dörr med underbar och inspirerande utsikt över Storsjön. Så veckan som gick innebar resa tur och retur Östersund, mäta rum, kolla material, färger, taper, kök och gud vet allt...

Just nu snurrar idéer runt i huvudet på oss båda här hemma och köksritningen bör bli klar inför morgondagens Ikea-tripp. En halv-renovering tar sin lilla tid, särkilt när det är ett stort avstånd mellan boeendena men snart kommer allt att rulla på. Ni kommer säkert att få höra lite om detta ibland.

Men nu ska jag ha mer tid att spendera i mitt kök här hemma för nu är jag så sugen på att börja julstöka! Det är nog inte bara jag som känner att tiden flyger fram nu när vi är inne i december. Och även om man gärna bakar sina klassiska julbakverk eller juldesserter år efter år så är det alltid kul att variera sig nån gång. En ofta bortglömd, men ack så god, dessert är petit chouxer. Varför gör man inte dem oftare? Superenkla, goda, perfekta att ha på en buffé och så går de att variera i oändlighet. I år ska jag verkligen se till att göra petit chouxs till vårt julfirande.


Tipp tapp, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp. Tipp. Tipp. Tapp!







Petit Choux
med smak av jul


1 dl vatten (100 g vatten)

25 g smör

60 g vetemjöl

2 ägg



Fyllning

3 dl grädde

ca 1 dl fast vaniljkräm

½ tsk vaniljsocker

smaksättning tex saffran, pepparkakskryddor, krossade polkagrisar, lingon, bitar av päron + smulad after eight, smält choklad, krossad daim mm mm




Sätt ugnen på 225 grader (ej varmluft).

Mät upp vatten och smör i en kastrull och låt det kokka upp. Ta av från varmen och rör snabbt ner mjölet i den kokande vätskan. Rör blandningen kraftigt med en träslev eller trägaffel tills den blir smidig, blank och släpper kastrullens kanter.

Låt svalna något och rör ner ett ägg i taget under kraftig omrörning antingen med träsleven eller elvisp. Se till att äggen verkligen arbetas in ordentligt. Fyll en spritspåse (montera ev en tyll om du vill ha krusiga chouxer) och spritsa ut smeten på klädd plåt i valfri storlek och form, men se till att alla på plåten har samma storlek så de gräddas jämnt.

Grädda mitt i ugnen tills bularna puffar upp och får en vackert gyllene färg. Öppna absolut inte luckan de första minutrarna av gräddningen! När bollarna börjar se färdiga ut kan du öppna luckan och känna på en. De ska kännas lätta, ihåliga och odegiga.

Ta ut och låt svalna helt på galler.

Vispa grädden till fyllningen hårt. Blanda med vaniljsocker, vaniljkräm samt valfri smaksättning. Här sätter verkligen fantasin inga gränser! Fyll en spritspåse med fyllningen och kör in påsen lite lätt i en chouxboll och fyll det luftiga hålrummet med den smaksatta gräddblandningen.

Swirla ev över lite smält choklad och fudra med florsocker strax innan servering.

Något för julens gottebord kanske?



Enjoy!


5 kommentarer:

  1. Ser supergott ut!!

    SvaraRadera
  2. Såå gott!! Vill verkligen prova detta

    SvaraRadera
  3. ja har faktiskt tänkt och pröva på petit choux,men aldrig haft tiden.men de här ser ju hur goda som helst och skulle gärna vilja smaka

    SvaraRadera
  4. Ser JÄTTE smarriga ute. Det var ju länge sen man gjorde dessa goa bakverk. Kanske ska gör en stas till helgen =)
    Kramkram

    SvaraRadera
  5. Så är det ibland - man har annat utanför bloggen, som man måste ta hand om också! :)

    Lät gott det här - får man nog ta och prova någon gång!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...