söndag 18 december 2011

Gammaldags Gräddkola

Glad Fjärde Advent!Hoppas att Ni haft en riktigt härlig fjärde advent. Kanske har ni julstökat färdigt, varit ute i den snö som föll på många håll igår eller kanske bara varit inne och njutit av den nalkande julefriden med en kaopp glögg eller kaffe. Här hemma gjorde jag och maken en insatts och avslutade i princip julklappsinköpen.

I princip. Det sista detaljerna ska ordnas imorgon, julkort ska slutställas, postas och paket ska postas iväg. Själv får jag se till att ta mig iväg till någon närliggande större ort för att köpa julklapp till min käre man. Det är inte särskilt spännande att ge honom det som förmedlats från honom själv via en väldigt detaljerad lapp. (Ja, du kommer få det som stod på lappen). Men visst ska julklappar också vara en överraskning? Det är inte särskilt spännande att vare sig ge eller öppna paket där mottagaren vet vad innehållet är. Så nu ska jag bara komma på en "bra" julklapp...

Dagen har som sagt mest upptagits av julklappsinköp, lite julgodisverkstad och nu pustar vi ut i soffan. Snön faller även denna kväll och det börjar faktiskt att kännas lite mer som jul. Julstämmningen kryper på en på ett härligt sätt och jag antar att det även har en relation till att stressen över att hinna nu lägger sig.

Mina ambitioner i år var högre än vad det fanns tid att genomföra dem. Och nu när jag lägger vissa av mina ambitioner på hyllan så känns det hela så mycket bättre. Helt ärligt så blir det jul även om jag inte gör pepparkakshus, hemgjord egg nogg, vörtbröd, kavring, bakar tjugo sorters cupcakes och fem tårtor osv. Nåja, riktigt så ambitiös hade jag nog aldrig varit men det var väldigt mycket mer som jag velat göra men som jag nu inser inte hinns med just denna jul. Ibland får man prioritera och det är svårt att inte ägna pågående renovering x antal mil bort en tanke emellanåt.

Men så kan man också falla in i ren och skär tidskrävande idioti. Som att ställa sig och slå kolor i brunt vaxpapper och knyta minimala snören i dess ändar. Bara för att det ska vara fint. Fint blev det, tid tog det. Var det värt det? Jajamen! För det blev ju precis sim jag tänkt. En härlig gammaldags gräddkola i lika härligt gammeldags förpackning. Jag tror att den här kolan faktiskt visar hur jag ser på julen. Gammaldags, rusikt och njutningsfull. Full med grankvistar, doft av glögg, röda band, bruna omslagspapper och röda lack sigill. Och engelska julsånger i bakgrunden.O come, all ye faithful. Joyful and triumphant!
Gammaldags Gräddkola

3 dl vispgrädde

2 dl kaffegrädde

270 g strösocker

140 g ljus sirap

50 g smör

½ vaniljstångSkåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång samt frön tillsammans med övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt massan koka upp. Sänk värmen något och koka under omrörning tills massan tjocknar och en liten droppe håller kulprovet, dvs när en droppe av smeten kan formas till en kula efter att droppats ner i kallt vatten.

Fiska upp vaniljstången när smeten är färdig och stjälp upp på en klädd plåt eller häll upp i formar.

Klipp upp kolan i bitar om du stjälp upp den och slå i något fint papper.Enjoy!


4 kommentarer:

 1. Ser JÄTTE goda ut =)
  Önskar dig en trevlig måndag!
  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Så gott med kola, ser finfina ut!

  Klart maken ska ha något som är en överraskning!

  SvaraRadera
 3. Håller med, lite överraskningspaket ska man ha ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...