onsdag 7 december 2011

Macarons with Pepperminttryffel (Macaroner med polkagristryffel)






Glad Onsdag!



Vintern har hunnit komma med snö, minusgrader och en intensiv förkylning som bara vägrar att ge med sig. Halsen värker och näsan kräver en snytning titt som tätt. Det trista med att vara förkyld är att det inte riktigt lockar att baka. Jag vet inte om det stämmer för antagligen dödas väl eventuella bassilusker i ugnen, men jag tror ändå att bakverken kan "smittas" lite grann och det avhåller mig just nu från bakande och alla de recept jag längtar efter att testa nu. Jag hann dock leka en del i köket innan förkylningen slog till så det ska nog kunna bli lite bloggat under tiden men de julrecept som jag vill dela med mig av får väntas lite på. Under tiden får ni kika in på förra årets julstökande här.

Veckan rullar på i ett rasande tempo och tiden bara flyger iväg. Igår insåg jag att det faktiskt är mindre än en vecka kvar till Lucia och att det är hög tid att sätta en pepparkaksdeg. En sats av lussekatter bakade jag häromdagen, efter nytt recept. Kan meddela att jag inte alls var särskilt imponerad. Resultatet var rätt trist trots att det verkade så lovande på förhand. I fortsättningen kommer jag att hålla mig till "det gamla vanliga" receptet som innehåller kesella. Som tur är så är lussekatter rätt lättbakade så det är inget större problem att baka en ny omgång så det blir som jag önskar. Sen har jag ett nytt recept på lut som jag tänkt ge mig på i eftermiddag om jag känner mig lite kryare i halsen. Min käre make föredrar lussebullar med "guffa", alltså inte vanliga klassiskt släta katter (som jag gillar) så en idé till "guffakatter" ska testas och utvärderas.

Något jag bakar mycket av till jul är godis. Något jag bakar i princip inget av till jul är kakor, pepparkakor undantagna. Förklaringen är nog så enkel som att vi aldrig hade speciellt mycket av just småkaor hemma till just jul. Men jag gillar att många har en tradition med småkakor som de bara bakar vid jul och som förvaras i vackra burkar för att börja njutas på julafton. Det är inget jag saknar själv men jag gillar tanken på den traditionen. Fast än så länge nöjer jag mig med allt annat gott som finns hemma i jultider.

För ett tag sedan bakade jag åter igen macaroner och smaken fick mig att tänka på jul. Japp, ni har gissat rätt. De innehåller lite, lite polkagrisar och passar mer än väl till en kopp kaffe. Något jag ofta hör som invändning mot just macaroner är att de upplevs som vansinnigt söta. De här macaronerna tar nog bort lite av den känslan. Tryffeln som blandas med lite krossade polkagrisar är riktigt mörk och tar bort det mesta av den söta udden hos själva kakan. Nu är det givetvis ingen nyhet med macaroner och chokladtryffel, men det är en kombination som jag vill lyfta fram om man känner att macaroner ofta blir väldigt söta. Och att blanda ner polkagrisar i tryffeln gör det hela oemotståndligt!

En av de bästa sidorna med att matblogga är att jag "tvingas" utmana mig själv med att både testa och skapa nya recept. Något jag antagligen skulle gjort oavsett men det blir mycket mer intressent när man även redovisar sitt resultat för en okänd skara människor. Den respons som Ni läsare ger mig är ovärderlig och en ständig källa till ny inspiration. Med glädje kan jag också konstatera att läsarkretsen växer i stadig takt och jag hoppas att ni finner recept, bilder och bloggen som helhet inspirerande och intressant. Jag vill verkligen passa på att tacka alla Er läsare, gamla, nya, tillfälliga, sporadiska för den glädje och inspiration Ni och bloggen ger mig. Utan Er är det inte riktigt samma sak. Stort Tack för allt Ni ger mig!!!!


Kramar







Macaroner med
mörk Polkagristryffel


80 g mandelmjöl (siktat)

120 g florsocker

80 g äggvita

60 g strösocker



Tryffel

100 g mörk choklad (jag använde här 70% från Madagaskar)

75 g vispgrädde

(ca ½ tsk glykos)
ca 4 fint krossade polkagrisar



Börja med att sikta mandemjöl och väg upp 80 g. (Det här receptet kan räknas om om man vill. Ett vanligt förkommande mått är 110 g mandel och äggvita så det här är bara en lite mindre sats som rymms på två plåtar).

Sikta sedan samman flosocker och mandelmjöl i en bunke.

Vispa upp äggvitan till ett skum i en ordentligt ren bunke. För att vara säker på att bunken är fettfri brukar jag torka ur den med lite citronsaft, det tips jag snappat upp på en amerikansk sida nånstans från början. Tillsätt sedan strösockret med lite i taget och vispa till en fast, styv massa.

Vänd ner mandelsockret och blanda smeten noga (tillsätt även eventuell färg). En svårighet med macaronsmeter är att veta när smeten är tillräckligt blandad. Ett sätt att kolla det som jag ofta använder är att dutta ut en liten klick på bakplåtspapper. Om smeten lägger sig plant och fint så brukar den vara klar. Finns det en liten topp som inte flyter ut, ja då kan man röra några varv till.

Flytta över smeten till en spritspåse och spritsa ut runda klickar i den storlek du önskar på klädda plåtar. Se till att spritsen hålls helt upprätt för at undvika sneda kakor.

Låt kakorna torka på plåten ca 45 minuter innan de gräddas i ca 150 grader ungefär 13-16 minuter, mitt i ugnen.

Ta ut och låt svalna helt på plåten.

Förbered tryffeln genom att hacka chokladen fint. Koka upp grädden och ev glykos. Slå blandningen över chokladen och rör allt helt slätt. Tillsätt ev krossade polkagrisar.

Slå blandningen i en spritspåse och låt den kallna lite i kylen så att den blir hanterbar att spritsa ut på macaronerna. Dekorera färdiga med lite pudrad kakao innan servering.



Enjoy!


8 kommentarer:

  1. Så fina macaroner mmm gott med julig smak!
    Mycket snö i Småland också. Krya på dig!

    SvaraRadera
  2. Så mycket gott du har gjort, så tack själv säger vi!
    Visst är det så att man utmanar sej själv lite extra, här har det t.ex för första gången på evigheters evighet bakats lussekatter i dag, inte illa och tillhör verkligen inte vanligheterna...

    SvaraRadera
  3. härligt och bli inspirerad och tack själv för allt fina du gjort.alltid spännande och besöka dig
    macarons är ju små härliga kakor,och passar absolut jul.
    Ja gör alltid kletcha kakor,till jul och påsk,och inget undantag,har även gjort dessa,fyllda med valnötter som gottat sig i ljus sirap,så gott

    SvaraRadera
  4. Himla fina macarons och härliga bilder =)

    Jag har en tävling på min sida som jag tänkte tipsa dig om, du kan vinna ett unikt smycke =)

    Och nästa vecka kan du vinna en köksassistent från OBH Nordica =)

    Titta gärna förbi och var med och tävla!

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling.html

    SvaraRadera
  5. Vilka fina macarons! Du är en grym och inspirerande person och din blogg ger mig inspiration. Jag vet precis vad du menar med att utmana sig själv och det gör OSS duktiga =)
    Massa torsdags kramar till dig!
    Kramkram

    SvaraRadera
  6. Så fina! :) Blir detta recept alltid bra? Har du provat med sockerlag någon gång - är detta receptet i så fall bättre? Jag tycker att det är svårt att få dem bra varje gång! Gott med tryffel mellan!

    SvaraRadera
  7. Men du, hur har jag kunnat missa det här receptet? Det låter inte vettigt när det här inlägget:
    1) är skrivet av DIG
    2) handlar om favoriternas favorit macarons och
    3) har en bild på en kopp som jag också råkar ha hemma! (och älskar)

    Macaronsen ser helt perfekta ut, och är säkert underbart goda <3

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...