måndag 12 december 2011

Lussebullar med vanilj och mandelmasa




Glad måndag på Er!



Hoppas att ni har det riktigt mysigt denna måndagskväll runt om i stugorna. Än en gång laddar vi inför en kommande storm. Är det fler än jag som känner att det här året har varit helt fel sett ur årstidsperspektiv? Våren kom hur snabbt som helst, sommaren var bara ett virrvarr och kom aldrig vare sig igång eller i ordning och hösten dröjer sig kvar än så länge. För det vi har nu är väl mer att betrakta som höstväder än vinter? Trist är det och jag saknar den snö som låg vid den här tiden förra året.

Jag har precis dumpat ner rumpan på vår datapall och pustar ute efter att ha bakat pepparkakor större delen av dagens mitt. Hembakade pepparkakor efter farmors recept och lussekatter är ett måste när vi imorgon bitti pinar upp oss för att se Lucia på TV. Men ni får tråna efter receptet på pikkakakorna en dag till för jag återkommer till det och dagens bakande imorgon.

Förra året bakade jag en rad recept av saffransbröd. För jag brukar som bekant fastna för en viss grej och så bakas den för fullt, tills jag tröttnar eller känner att jag hittat det perfekta receptet. Vart och hur min kärlek för ett viss bakverk, en viss ingrediens eller smak slutar vet jag aldrig. Den bara upphör lika snabbt som den dök upp. Men i år verkar det vara pepparkakscupcakes som är årets "grej". Ett gäng står i frysen och fler väntas på att bakas. För jag har sett många inspirerande cuppisar ute i bloggossfären. Och detgår bara inte att låta bli att baka dem. Något ska man roa sig med i köket innan det är dags för årets riktigt stora nöje, julgodisverkstaden! Åh vad jag längtar tills det är dags för julgodis...

Men idag får ni receptet på "lussebullar med guffa". Riktigt goda och mer än godkända från kritiska smakpanel här hemma. Personligen så saknar jag russinen lite grann men det går säkert jättebra att strö över lite innan degen viks ihop om man så önskar. Lättbakade och ett gott alternativ till vanliga släta lussekatter. Och jag får verkligen be om ursäkt för dagens usla bilder. Det blev dessvärre inte bättre när de togs (eller togs om) men receptet är så pass gott att ni får stå ut! (Misstänker att min teknikintresserade son pillat en gång för mycket med kameran nu).

Men nu får vi börja ladda inför morgondagens alla luciatåg! Och jag lägga mina pepparkakor i burkar innan mina små råttor äter upp dem...


Goder morgon! Goder morgon både herre och fru. Vi önskar Eder alla en fröjdefull jul!









Lussebullar
med vanilj och mandelmassa


50 g jäst

500 g röd mjölk

250 g kesella

150 g smör

125 g strösocker

1-2 kuvert saffran

½ tsk salt

ca 850-1100 g mjöl



Fyllning

ca 250 g mandelmassa

ca 5 msk vaniljsocker

rumsvarmt smör

1 ägg

ex mandelspån, nonpareils, pärlsocker till dekoration



Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran + mjölk. Värm upp till ca 37 grader. Slå lite degspad över jästen för att lösa upp denna. Tillsätt resterande vätska samt socker, salt, kesella och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig och blank tills den slätter bunkens kanter, tillsätt mer mjöl efter hand om det behövs.

Pudra över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

Slå upp degen på mjölat bakbord, knåda ihop den och dela i två delar. Kavla ut den ena biten till en rektangel och bred över ganska generöst med rumsvarmt smör. Strö över hälften av vaniljsockret och hälften av den rivna mandelmassan. Vik ihop degen på längden och skär i ca 2 cm breda strimmlor. SNurra ihop och lägg ev i formar på plåt. Upprepa med resterande deg.

Låt bullarna jäsa ca 30 min under duk.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över tex mandelspån.

Grädda mitt i ugnen ca 8-12 minuter tills bullarna är klara och fått fin färg. Låt dem svalna lite på plåten innan de flyttas över till galler för att svalna övertäckt.



Enjoy!


5 kommentarer:

  1. Så mycket gott i en och samma bulle, mums!

    SvaraRadera
  2. Mycket gott med mandelmassa i! Önskar dig en fin Lucia!

    SvaraRadera
  3. Ser underbart smarrig ut =)
    Massa lucia kramar till dig!

    SvaraRadera
  4. ja gjorde också lussebullar och lussekatter i går.så himla gott.hade samma fyllning som du.

    SvaraRadera
  5. Åh, det här låter gott! Fina var dom också :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...