lördag 17 december 2011

Passion fruit Fudge (Passionsfudge)







Glad Lördag!



En endaste liten vecka är det kvar till julafton. Om endast sju dagar är julklapparna vid den här tiden öppnade och de flesta pustar nog ut i en soffa trötta efter en hel dag fylld av traditioner. Jag att det i vart fall är vad jag kommer att göra vid den här tiden nästa lördag. Och jag vet att det kommer att stå en liten skål med julgodis på bordet. Okej, skålen med godis kommer att stå bredvid mig, i soffan, men småtrött och nöjd kommer jag att vara. Den är en slags härlig tradition det också. Att krypa upp i soffhörnet och bara njuta av julefriden.

Och kan ni tänka er, att just i denna skrivandets stund så snöar det faktiskt utanför fönstret. Lite vitt ligger på marken och mer faller tätt ute i den mörka vinterkvällen. Även om förhoppningarn att det kommer att ligga ända till jul just nu är låga, så kommer jag att hålla alla tummar och tår för att det ändå, på något julmagiskt vis, ska bli så och att vi faktiskt får en vit jul.

Här hemma är det full julgodisfabrik som gäller för tillfället. Det bubblar av idéer och det är lite av ett problem. För självklart vill jag göra alla gamla favoriter, de är tradition och kan inte strykas. Samtidigt far alla nya recepttankar runt i huvudet och några måste ju testas, men det där med att dra en gräns är inte alltid min starka sida. När jag kommer igång är det svårt att sluta. Men imorgon bör allt vara över för detta år. Några nykommlingar har letat sig in i godiskorgen 2011. Några på tillfälligt gästspel (så måste det vara) men en del kommer nog tyvärr sälla sig till skaran av framtida "måste-finnas-godis". Den där ständigt växande listan...

Det första julgodisreceptet för 2011 är ett i mitt tycke lyckat experiment med passionsfrukt. Passionsfrukt är bland det absolut bästa jag vet och jag önskar att man kunde köpa puré i vanliga matbutiker. Tänk vad mycket gott man kan göra men hur otroligt många passionsfrukter det går åt bara för att göra en enkel mousse. Om någon vet var man kan köpa passionspuré så tveka inte att tipsa mig om det!

I det här receptet fick min favorit fudge samsas med passion och citron vilket verkligen friskade upp ett annars ganska sött godis. Jag valde att låta det svarta fröna vara kvar. Dels för att jag tycker det blir lite snyggare men även för att jag gillar när det knastrar lite när man biter i dem. Kontraster är alltid välkommet i lent, mjukt godis.

Så här kommer ett av mina nya recept för året. Hoppas att det även faller på era läppar!



Seven days, and counting down...









Passion fruit Fudge

150 g vispgrädde

450 g strösocker

150 g smör

ca 20 g glykos

100 g vit choklad

2 tsk vaniljsocker

skal från ½ citron

2-3 passionsfrukter

gul karamellfärg



Värm grädde och socker tills sockret lösts. Tillsätt då smör samt glykos och värm blandningen tills den kokar. Rör emellan åt och koka på medelvärme tills den uppnår 120 grader eller tills den håller ett kulprov för en lite hårdare kula än en lös. Detta tar ca 5-10 minuter.

Ta av blandningen från plattan och tillsätt chokladen. Rör runt så chokladen löses upp och tillsätt vaniljsocker samt karamellfärg till önskad nyans.

Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. Tillsätt citronskal samt passionsfrukt och fortsätt vispa så att smeten tjockar till sig lite igen.

Slå uppfudgen i en klädd liten långpanna, ca 20x30 cm. Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna minst fyra timmar.

Garnera eventuellt med lite smält mörk choklad och skär upp i bitar. Förvara i kylen.



Enjoy!



10 kommentarer:

  1. Ohh, ser grymt gott ut måste jag säga! Härlig passionsfrukt i, kan inte bli bättre!

    SvaraRadera
  2. De ser väldigt fina ut och passionsfrukt är så gott!

    SvaraRadera
  3. Åh, vad goda de låter. Snygga var de också. Visst är det svårt att välja julgodis. Jag tycker oftast själva pysslandet med tillverkningen är roligare än ätandet. Och barnen kan ju inte stoppa i sig hur mycket godis som helst, även om de gärna skulle vilja.

    SvaraRadera
  4. åh va härligt juliga dessa ser ut,fin färg och de låter supergott.
    ha en fortsatt underbar fjärde advent

    SvaraRadera
  5. Ser så gott ut! Älskar passionsfrukt och fudge är toppen så detta kan inte bli bättre :)

    SvaraRadera
  6. Wow, vilket kul recept så annorlunda ocj så fräsch det låter!

    SvaraRadera
  7. Hej! Kolla på websidan strösselannat.se, de har fruktpuré. Dock är det ganska stora förpackningar och jag har ingen aning om kvalitet, har själv inte provat.
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  8. Åh mums! Jag älskar passionsfrukter så detta borde vara en fudge i min smak :)

    SvaraRadera
  9. Hallå där. Provade ditt recept men det blev smulpaj när jag vispade med elvispen. Vad har jag gjort för fel. Kokat den för länge kanske. Kokade till 120 grader.
    Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandra!

      Vad synd att det inte blev bra. Det är svårt att säga vad som gått fel så här men det låter ju som om du kokat den för länge. Det går ju rätt snabbt att få till den och socker kan ju lätt gå över sin temperatur på eftervärme. Det gäller att börja vispa upp den dirkt efter den tas från plattan och chokladen smält. Du hade inte i chokladen från början? För då kan det bli lite tokigt.

      Hoppas att det går bättre nästan gång :-)

      Mvh Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...