fredag 18 februari 2011

Brownies med PepparmintfrostingNär jag blir irriterad, då bakar jag. Ja, nu bakar jag inte bara när jag är irriterad, så klart. Oftast är jag väldigt glad eller fylld av inspiration och "pirr" när jag plockar fram de ingredienser som behövs. Men ibland så bakar jag enbart för att jag har irritation i kroppen som irrar runt och förstör balansen. Och just att baka är ett härligt sätt att få utlopp för alla uppdämda känslor och framför allt tar det bort focus från det som stör sinnet. Även de saker man inte riktigt kan sätta fingret på. Och efter en stunds koncentration så känns allt så mycket lättare och faktiskt betydligt bättre!
Att resultatet av en irritantion faktiskt kan bli gott är ju dessutom inte heller någon baksida!
Dessa Brownies var dock nästan upprinnelse till en irritation eftersom två små barn ville ha några för många fingrar med i bunkarna. Men slutet gott allting gott! Två skålar att slicka gjorde dem mer än nöjda. Och själv fick jag städa undan i lugn och ro.
Brownies med Pepparmintfrosting


Brownie


300 g mörk choklad

200 g smör

4 ägg

2 dl strösocker

3½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt


Frosting

110 g rumsvarmt smör

10-20 droppar pepparmyntsarom

ca 450 g florsocker

2-4 msk mjölk

röd hushållsfärg

ca 100 g vitchoklad

4 msk smör

krossad polkagrisSätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad tillsammans över ett vattenbad (eller försiktigt i en kastrull).

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vanlijsocker och salt. Häll chokladsmeten i en form som är ca 20x30 cm.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen minst 2 timmar.

Lägg rumsvarmt smör, pepparmyntsarom, florsocker och mjölk i en bunke och vispa det slätt med en elvisp. Tillsätt någon droppe röd hushållsfärg och vispa ordentligt. Smaka av så att smaken av pepparmint är lagom.

Bred frostingen på den helt kalla kakan. Smält den vita chokladen tillsammans med 4 msk smör över vattenbad. Bred chokladen över frostingen och strö över lite krossad polkagris. Sär sedan upp i fyrkanter.


11 kommentarer:

 1. OMG! Min mun dräglade nästan bort där! Och vi som redan har varit iväg och handlat idag, attsingen! ;)
  Ser verkligen gudlomligt goda ut

  SvaraRadera
 2. Nyttigt och gott, vad mer kan jag säga? :)

  SvaraRadera
 3. Underbara härliga färger, tänk vad som kan skapas ur en irritation. Men visst är det ett bra sätt att kanalisera ilska att jobba med händerna och huvudet.

  Hoppas helgen blir mindre irriterad,
  Anki o Håkan

  SvaraRadera
 4. hej !
  Jag undrar för hur många personer detta recept gäller ? Blir att baka till nästa helg !

  SvaraRadera
 5. Hej Amanda!

  Hur många personer det räcker till känns svårt att säga, beror på hur stora bitar man skär upp. Men jag skulle säg att satsen ger minst 16- 24 bitar (men då är 16 riktigt stora) och upp till 48 om man skär små- kumer som jag gjorde och la i små muffinsformar. Den är rätt mäktig :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 6. Det låter perfekt ! Jag hade tänkt skippa pepparmintsaromen och blanda i den vita chokladen i frostingen istället. Eller skulle det bli helt fel tror du ?

  MVH

  Amanda

  SvaraRadera
 7. Denne så fantastisk god ut. Skal bake denne en gang anledningen byr seg :-)

  Første gang jeg er innom bloggen din, men ikke den siste :-)

  SvaraRadera
 8. Amanda, det funkar nog jättebra det också. Funderade bara på om det då kanske är godast med en "vanlig" frosting på philadelphiaost? Men det funkar nog bra att blanda rakt av med vitchoklad, kanske går det då åt lite mer florsocker.

  Du är så varmt välkommen tillbaka Bodil! Nu ska jag surfa in och kika i din blogg.

  //Mvh Louise

  SvaraRadera
 9. Tänkte bara säga att jag hittade din blogg på Familjeliv. Helt underbar! Älskar dina bilder! Vill äta och baka allt som du gör :-)
  Hoppas att det var ok att jag "lånade" en bild av dig och länkade till din blogg..

  SvaraRadera
 10. Nu har jag äntligen provat. Mums va gott! Dom här kommer bjudas på sonens dop! Tack för receptet!
  Hoppade över vita chokladen (mest för att det alltid blir fel när jag smälter choklad) men det blev mumsigt iaf!

  // Joanna i fl's Mattråd

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...