måndag 28 februari 2011

Choklad Whoppie Pie med Jordnötsfyllning
Vissa bakverk tar det lite tid att förstå sig på, verkar det som. Vissa kommer man nog aldrig att komma underfund med. För mig verkar macaroner vara någon slags Nemesis. Jag tror att jag är den prefekta macaronen på spåren. Den är nästan bra "bara" några småsaker som behöver justeras för att få den där fina blanka ytan. Den perfekta kragen och den lagom mjuka konsistensen. Nästa gång är jag där, tror jag. Men så övermannan den mig igen. Och resultatet av en till synes perfekt smet, blir platt fall pannkaka. Många plåtar är det nu som åkt rakt ner i papperskorgen... Jag vet inte om jag fäktas mot en väderkvarn men jag vägrar att låta en liten kaka knäcka mig!

Första gången jag gjorde whoppie pies trode jag att jag hade en ny överman. Det blev inte så bra som jag hoppat eller föreställt mig. Smått orolig bestämde jag mig för att göra dem igen. Sagt och gjort. Med lite ändringar i receptet, hållna tummar och ett extra öga på äggklockan så skred jag till verket. Och den här gången tror jag att jag i vart fall är en lyckad whoppie pie på spåren!

Hemligheten med det mjuk, sega bakverket verkar sitta i muscovadosockret. Muscovado är ett spännande socker som ger en härlig karraktär åt bakverk och såser. Det mörka en liten lakritston och det ljusa drag åt kola. Men var noga med att använda just muscovadosocker här. Jag vet hur lockande det är att byta ut något i ett recept för att man saknar en viss ingrediens. Ofta funkar det väldigt bra, men muscovadosockret i det här bakverken ska man nog hålla sig till för att få den rätta touchen av smak och "seghet".

Två moment har varit kritiska för att få en perfekt whoppie-kaka, smeten och tiden i ugnen. Den här gången blev smeten jämn, fin och lätt att klicka ut i lagom stora kluttar. Det härliga med den här kakan är att man inte behöver vara rädd för att överarbeta smeten i maksin efter att mjölet tillsätts. Den behöver snarare blandas några minuter för att lent jämn. När man väl kluttat ut och fått in plåten i ugnen är det viktigt att hålla ett extra öga på klocka och plåt. En minut extra och kakorna blir för hårda, en minut för lite och de blir lite för obakta. Puh! Men, det är absolut inte så komplicerat som det låter. Man ser faktiskt väldigt snabbt när kakorna är färdiga och redo att tas ut. Olika från ugn till ugn, som alltid, men för mig var 9 minuter perfekt. Då hade kakorna fortfarande en fin lyster och sockret hade slutat att bubbla.
Choklad Whoppie med Jordnötsfyllning


115 g rumsvarmt smör

200 g mörkt muscovadosocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

2½ dl mjölk

300 g vetemjöl

80 g kakaopulver

6 g bikarbonat

3 g salt


Fyllning

200 g philadelphiaost

ca 1 dl jordnötssmör krokant

ca 2½ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft, ca 190 grader varmluft). Sätt en flatblandare i hushållsmaskinen. Lägg smör och muscovadosocker i arbetsbunken och arbeta samman det på låg effekt. Öka hastigheten till medium och kör tills smörblandningen blir fluffig och slät, ca 3 minuter. Tillsätt ägget och kör ytterliggare 2-3 minuter.

Blanda samman de torra ingredienser. Tillsätt hälften av mjölken och hälften av mjölblandningen till smörmixen. Och låt maskinen gå så att det precis blandas. Tillsätt resterande mjöl och mjölmix. Låt maskinen gå så att det blandas till jämn, slät smet.

Använd två teskedar och klicka ut 24 matskedsstora kluttar på två klädda plåtar.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, kakorna ska kännas mjuka men fjädrande.

Ta ut plåten från ugnen och låt kakorna svalna ca 5 minuter innan de flyttas över till ett bakrack för att svalna helt.

Vispa samman ingredienserna till fyllningen med en elvisp och sprid eller spritsa ut den på hälften av kakorna. Lägg på locken och förvara i kylen tills de ska ätas.


2 kommentarer:

  1. Har provat att göra två olika omgångar av whoopies nu. Och kan lugnt säga att jag misslyckats båda gångerna. Har gjort enligt receptets mängd. Första smeten blev för lös. Och andra omgången med annat recept kändes allt lite bättre. Kunde spritsa ut femkronorna. Men sen flöt det ut i ugnen och blev rätt så platta kakor ändå. Har sökt med ljus och lykta på nätet efter bra recept. Alla säger ju att dessa ska vara så enkla att göra. Men jag kan säga, att jag hittade min överman idag. Vill så gärna lyckas med bakningen. / Katarina

    SvaraRadera
  2. Ja du. Tyvärr är det nog så att man ibland inte får till det :-( Jag tycker också att whoopisar är svåra att baka. Trode att det skulle vara så mycket enklare efter vad jag läste i boken. Men jag har gjort precis som det står här och för mig funkar just detta.
    För mig är det macaroner som är min överman, det blir aldrig så där blanka och fina som alla andras....

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...