måndag 21 februari 2011

Blåbärs- och Limemoussetårta
Något jag inte kan skryta med att vara bra på är klassiska tårtor. Mest beror det nog på att jag inte riktigt gillar just gräddtårtor. Så därför har jag aldrig riktigt försökt att bli bra på det eller gått in för att dekorera så att det ser snyggt ut. Därför är det med glädje jag nu tänker ge mig i kast att ändra på detta! Det är ju en helt nu värld som öppnar upp sig om man ger sig den på att tårtor går att få både snygga och goda. Och tårta behöver absolut inte vara synonymt med grädde och frukt eller bär. Moussetårtor är ju så mycket godare och enklare att hitta på kul med!

Den tårta som ni får se idag är min första sugarpaste skapelse, någonsin! Otroligt kul material att arbeta med men, som faktiskt skrämt mig lite. Särskilt som jag sett alla andras otroligt välgjorda och vackert dekorerade skapelser. Men de kommer att bli fler från mig, för jag känner att jag fick blodad tand. Visst, just den här kanske inte är den snyggaste att se på. Tårtan dekor är verkligen ihopsläng med några minuter tillgoda innan gästerna kom. Jag har lärt mig att det är för optimistiskt att tro att födelsedagsbarnen ska tillåta sin mamma tid till något så trivialt som just tårtan. Min tanke var också att frostingen skulle bli vackert röd, eftersom det var röd pastafärg, den blev som synes chockrosa... Men jag har, förhoppningsvis, fått knepet för hur man färgar en smörkräm/frosting röd från Kakburken. Återstår bara att testa. Hur som haver, det var verkligen kul att göra en tårta som inte var en klassisk gräddbakelse!

Nu ska jag också se till att lära mig detta, sakta men säkert, och det kommer nog att bli en rolig resa. Det är alltid kul att lära sig nya tekniker, smaker och material. Utan nya saker att upptäcka skulle det vara ganska trist både i köket och i livet.

Den här tårtan är efter dotterns, och därmed ena födelsedagsbarnets, önskan gjord med blåbärsmousse. Tyvärr hade hon glömt att hon önskat sig just blåbär från en dag till en annan och på själva Födelsedagen så ville hon inte ha blåbär längre, utan choklad. Puh. Det är inte lätt att vara mamma!

(Och jag erkänner att jag denna gång fuskade med färdiga tårtbottnar. Tyvärr fanns varken tid eller ork att baka egena. Men jag lovar att jag ska bättra mig!)


Blåbär- och Limemoussetårta


Blåbärsmousse

2 dl grädde

100 g philadelphiaost
225 g blåbär
100 g strösocker

1 tsk vaniljsocker

4 gelatinbladLimemousse

3 dl grädde

100 g philadelphiaost

saft från 2-3 lime

skal från 1 lime

80 g strösocker

3 gelatinbladÖvrigt

tårtbottnar

ca 400 g sugarpaste

smörkräm (att spackla tårtan med)

frosting (klicka här för receptförslag)

godiskulor

ljus


Börja med blåbärsmoussen. Blötlägg gelatinen. Vispa grädden. Mixa tinade eller färska blåbär tillsammans med socker och vaniljsocker. Värm några matskedar och blåbären i en kastrull och smält gelatinen i det. Rör samman blåbärsmos och osten till en jämn smet. Tillsätt gelatinet och vänd försiktigt ner grädden.

Vispa grädden till limemoussen. Lägg gelatinbladen i blöt. Riv skalet från en lime och pressa ur saften ur de andra. Värm några matskedar limesaft i en kastrull och smält försiktigt gelatinet i den. Rör samman limeskal, saft och ost i en skål till en jämnmassa. Rör ner gelatinblandningen och rör/vänd ner grädden.

Klä en springform med plastfilm, det gör det enklare att få ut tårtan ur formen och formen gör det enklare att få snygg form på tårtan.
Lägg en tårtbotten i botten av formen och lägg på blåbärsmoussen. Jämna till och lägg på en ny tårtbotten. Fördela limemossen på det andra lagret, jämna till och täck med tårtlocket. Klä in i plast och ställ i kylen över natten.


Inför garnering tas tårtan ut form och plast. Spackla den runt om med smörkräm (rör 115 g rumsvarmt smör mjukt tillsammans med ca 250 g florsocker), detta gör man för att sugarpasten inte skall smälta som den kan göra vid kontakt med grädde.

Kavla ut sugarpasten riktigt tunnt med florsocker på bakbordet. Borsta av och täcktårtan. Garnerna efter tycke och smak. Tänd ljusen och fira födelsedagsbarnet/barnen!


Sugarpaste hittar man tex hos Kakburken; panduro och andra bakrelaterade internetshoppar.
10 kommentarer:

 1. ser jättegott ut!!och vilka roliga ljus!!vad kan man hitta dem!?

  SvaraRadera
 2. Tycker den ser jättebra ut, låter som en god blandning på smakerna i moussen. Tycker du ska vara nöjd med ditt jobb.
  Ljusen var ju riktigt fina, har aldrig sett liknande förr.

  SvaraRadera
 3. Tackelitack!
  Ljusen hittade jag på Lagerhaus, finns massor av roliga tårtljus där :-)

  SvaraRadera
 4. Jätte fin för att vara första gången tycker jag, känn dig stolt =)

  Du skrev:
  'Men jag har, förhoppningsvis, fått knepet för hur man färgar en smörkräm/frosting röd från Kakburken. Återstår bara att testa. '

  Jag undrar:
  Vad är det för knep, jag har också undrat hur man får en ordentligt röd färg på frosting ?!

  SvaraRadera
 5. Super söta ljus! Ska kolla nästa gång jag är på Lagerhaus. Tårtan ser jätte god ut.

  SvaraRadera
 6. oj tror jag kom in på din användare via länken. för vad jag vet har jag inget konto på kakburken. superfin tårta!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...