tisdag 1 februari 2011

Len BlomkålssoppaÄlskade, hatade blomkål! Hur många är det inte som verkligen avskydde denna grönsak när de var mindre? Och det kanske är så att blomkålssmak är något man verkligen måste lära sig. Vad jag minns har jag alltid tillhört de som älskar blomkål (mamma kanske minns annat, vad vet jag) eller rättare all sorts kål. Blomkålsbuketter och vitkål var riktigt godis för mig och jag kunde inte förstå hur något så gott som rå vitkål kunde smaka så illa i mammas kålpudding...

Men oavsett om man älskar eller hatar den rara blomkålen så tror jag verkligen att ni kommer att gilla den här blomkålssoppan! För blomkål kommer verkligen till sin rätt i mixade soppor där den ger den rätta texturen.

Och det här måste vara den godaste blomkålssoppan, alla kategorier. Alla gånger. Len, mjuk och krämig men också fullpackad med smaker. En blomkålssoppa kan nog inte bli bättre. Och jag har nu lagat ett gäng olika varianter men det här är den stora favoriten.Len Blomkålssoppa


1 (stort) blomkålshuvud

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

en klick smör

1,25 dl torrt vitt vin

1½ liter vatten

2-3 msk kycklingfond

ca 2½ dl matlagningsgrädde

salt o peppar

färsk timjan + färsk rosmarin


Börja med att ansa blomkålen. Dela den på mitten och skär av buketterna. Lägg dem i en bunke och spar själva stocken till blomkålen, den används till buljongen.

Skala och hacka lökarna. Smält smöret i en gryta på medelvärme och låt löken svettas så att den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vinet och låt det koka samman ca 2 minuter.

Tillsätt vatten, fond, lite salt samt blomkålsstockarna. Låt det hela koka ca 15-20 minuter. Har du tid, stäng av plattan, sätt på locket och låt det hela stå och dra tills du ska slutföra soppan. Gå bara vidare i receptet om tid att dra inte finns. (Jag tycker att det här ger mer smak åt soppan så finns tid, testa att göra så här).

Plocka ur stockarna och tillsätt istället blomkålsbuketterna. Låt dem koka sig mjuka under tiden som spadet reduceras till hälften (drygt 8 dl). Mixa allt med en handmixer så att det blir helt slätt.

Tillsätt grädden och låt soppan koka samman ca 10 minuter. Tillsätt något blad rosmarin och lite timjan och mixa soppan igen inför servering. Smaka av med salt och peppar.


Soppan är god att servera som den är, rakt upp och ner med bara lite timjan samt oliv- eller tryffelolja droppad på toppen. Eller mer matig med skivad vårlök och baconströssel. Jag föredrar min soppa helt slät men det är även gott att spara några små buketter av blomkålen och antigen smörsteka dem eller bara låta dem koka med det sista i soppen så att de blir knappt mjuka. Vitlöksbröd eller ett tunnbröd med rosmarin är gott som tillbehör.

2 kommentarer:

  1. VI gillar blomkål båda två, som tur är. Har gjort blomkålssoppa en gång som smakade riktigt bra, men lite vin i höjer den säkert ett snäpp!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...