fredag 25 februari 2011

No Bake Blueberry Cheesecake


Det så härligt när man kan vara lite "lat" i sitt bakande. Även om jag fortfarande föredrar en bakad cheesecake så tar de sin lilla tid innan man kan njuta av slutresultatet. Den ska ju röras ihop, gräddas, svalna och till råga på allt mogna ett dygn i kylskåp! Är man sugen vill man ju ha sin belöning bums, eller i vart fall snabbt. Och då kan obakad cheesecake vara räddningen! Bara att röra ihop och ställa i kylen.

De obakade cheesecakesen har alltid intresserat mig men oftast har recepten jag kommit över varit onödigt tillkrånglade med passerande av bär, vispning av ditt och datt i olika bunkar och gelatin. Alternativt så har de varit frusna á la 80-tal. Vilket i och för sig är gott men om det är så mycket cheesecake, mer än att den innehåller lite cream cheese och digestivekex, kan diskuteras.

Och det var just krånglighet och 80-tal som jag ville komma ifrån när jag snodde ihop den här lilla godsaken. Den lite lättare än de tyngre bakade varianterna men fortfarande härligt krämig. Och inte ens smält choklad innehåller den! Jag valde att ge den en touch av citron för att få den "rätta" smaken och att garnera med blåbär. Botten blev det en ny variant av, det är alltid kul att testa lite nytt, och den blev riktigt god. Man fastnar så lätt i all det skall vara digestivekex och smör men malda nötter gjorde det hela lite intressantare tillsammans med lönnsirap.


Citron och blåbär, är inte det alltid en lyckad kombination?
No Bake Blueberry Cheesecake


Botten

½ dl, drygt, krossade digestivekex

½ dl, drygt, mald mandel (eller pecan)

ca 2 msk lönnsirap


Cheesecakesmet

200 g cream cheese

1 msk citronjuice

1 msk rivet citronskal

½ dl strösocker

½ tsk vaniljpulver

1 dl vispgrädde

1 ask färska blåbär, ca 125 g
Rör samman ingredienserna till botten och tryck ut den i två små formar (ca 8 cm i diameter) eller flera mindre glas tex beroende på hur du vill servera desserten.

Rör samman cream cheese, citronskal och juice, vanilj och socker med en elvisp.

Vispa grädden och vänd ner den i ostblandningen.

Lägg några blåbär på kakbottnen men spara dryt hälten till garnering och fördela sedan ostsmeten jämnt i formarna. Ställ i kylen att stelna minst 1 timme men gärna längre.

Ta ur kakan ur formarna inför serveing och garnera med blåbär och eventuellt lite lemon curd som rörts ut med lite grädde.
Vill du göra en större rund cheesecake så rekommenderar jag att receptet dubblas och görs i en springform som är 20 cm i diameter. Ta lite olja på formens sidor och klä den med plastfolie så går det lätt att at ut cheesecaken snyggt och enkelt.


3 kommentarer:

 1. Hej Louise :)

  Trevligt med matbloggar, din "snickers cheesecake" ska jag nog ta och prova!

  Du får gärna prenumerera på min blogg www.pastasaser.se på bloglovin, så gör jag detsamma med din! :)

  MVH

  Kristoffer på www.pastasaser.se / www.pastasåser.se

  SvaraRadera
 2. JÄKLAR va mumsigt de där såg ut!

  SvaraRadera
 3. Äntligen en riktig cheese cake utan ägg!
  Tack för receptet, ska prova det snarast.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...