söndag 27 februari 2011

Helgmys med Nybakat bröd
Ibland kan det vara riktigt härligt att unna sig en lång, skön frukost i lugn och ro. Några koppar nybryggt kaffe, en frasande morgontidning, marmelad, juice och färska grönsaker. Men höjden på lyxen är nog nybakat bröd. Så där lagom varmt att smöret smälter men osten fortfarande inte gör det. Och doften, den ljuvliga doften av nybakat bröd som sprider sig i huset och en skön värme från ugnen i köket. Bara doften av nybakat bröd gör att det är värt att skutta ur sängen.

Morgonstund har guld i mun. Och jag stämmer in i den devisen. Eller brukade, ska jag nog säga. Tidigare var jag riktigt skönt morgonpigg, men nu är det bra lyxigt att få några minuter extra i sängvärmen. Några extra minuter innan dagen drar igång.

Tyvärr är det numera väldigt sällan den här idyllen infinner sig hos oss. Men i framtiden, när barnen inte väcker oss okristeligt tidigt, så kommer jag tycka att det är mysigt att smyga upp lite små-tidigt och fixa iordningen härlig frukost till hela familjen.

Visst kan man fuska lite och smula ihop en scones deg, det är mys det med. Men det är ändå något visst med nybakat jäsbröd. Det är den där lilla extra guldkanten på helgmorgonen. Och ett frukost brödbak behöver inte innebära att man går upp i ottan. Det går jättebra att låta degen, eller färdig utbakta bullar, kalljäsa i kylen över natten. Bara att ta fram och låta stå ute medans ugnen värms. Sen kan man njuta av lugnet och ett nygräddat,varmt bröd.Frukostbullar med Solrosfrön

ca 30 små eller 20 större5 dl vatten

50 g jäst

50 g olivolja eller smör

10 g salt

10 g honung

150 g solrosfrön

700 g Manitoba Cream eller vetemjöl specialSmula jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervarmt och lös jästen. Det är egentligen inte nödvändigt med varm degvätska, det går lite snabbare att jäsa, men degen blir varm under tiden som den arbetas och det brukar räcka för att få fart på jäsningen på ett bra sätt. Dessutom hinner smakerna utvecklas bättre om jäsningen går lite långsamare.

Tillsätt salt, honung, olja/smör, solrosfrön och det mesta av mjölet. Låt degen arbetas så att den blir elastisk och smidig, minst 15-20 minuter i maskin, tillsätt mer mjöl om degen är för kletig.

Låt degen jäsa minst en timme underbakduk. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord, kåda den och dela i jämnstora bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg dem på klädda plåtar.

Låt bröden kalljäsa i kylen över natten eller direkt i rumstemperatur ca 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda bröden mitt i ugnen, ca 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.2 kommentarer:

  1. Alldeles förträffligt med nybakat på helgmorgonen, kalljäst är en perfekt lösning!

    SvaraRadera
  2. åh så mumsigt det såg ut:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...