tisdag 22 februari 2011

Blåbärsmuffins med MandelcrumbleIgår havererade internet hos oss. Totalhaveri som även slog ut telefonerna till vår internetlevarantör, kommunen m.fl. Strax efter att jag publicerat tårtinlägget så var det Godnatt, tack för mig som gällde. Och jag insåg hur otroligt beroende vi har blivit av denna cybervärld.

För mig är det en kontakt med omvärlden men också, och kanske framför allt, min informationskälla. Blir något fel med datorn eller om något uppkommer som jag inte förstår, då googlar jag det och lär mig något nytt. Men jag vet inte vad DNS är, min datakunskap är i princip lika med noll. Och nu var det där, ingen DNS, som felet låg. Que? Och eftersom internet saknades kunde jag ju inte få reda vad som var fel, vad det innebar, eller hos vem felet låg. Minst sagt jobbigt. Men det jobbigaste är nog ändå känslan av att vara så beroende av att något som man inte helt förstår. Jag bävar för den dag då blir ett större fel som påverkar internet världen över...

Just nu är jag och lill-tjejen hemma själva. Det är mysigt att ha lite tjej-tid bara för oss två. Solken skiner och det är riktigt härligt utflyktsväder. Jag hade planerat att vi skulle ha mysig vinterutflykt med pulka, fika och varm choklad i termos. Men lika lite som jag råder över internet, råder jag över barnförkylningar. Och Tyra har blivit riktigt rejält förkyld med hosta, nästäppa och feber. Så vår mysiga utflykt har istället fått flytta inomhus till soffhörnet och täcke. Vädret hann också ändra sig snabbt och nu snöar det lite lätt. Men jag hann med en snabbfotografering innan Kung Bore kom tillbaka. Och tänka sig, solen värmde lite!

Muffinsen är riktigt härliga och fyllda med smaker från sommaren. De sista blåbären från Skärv gick åt till det här baket och jag längtar tills det är dags att plocka nya. (Om man bara slapp mygg skulle jag kunna plocka blåbär hur länge som helst.) För att variera lite ville jag testa att ta i mandelmjöl i crumble-toppingen. Det blev en höjdare, riktigt gott ihop med blåbärs- och vaniljsmaken. Nästa gång sjag försöka fylla dem med lite vaniljkräm, då borde de bli som en liten blåbärspaj i muffinsformat!
Blåbärsmuffins med Mandelcrumble
12 st stora
Smet

150 g rumsvarmt smör

275 g strösocker

3 ägg

1½ dl mjölk

275 g vetemjöl

40 g potatismjöl

1 msk vaniljsocker

2½ tsk bakpulver

225 g frysta blåbärCrumble

75 g kallt smör

90 g strösocker

90 g vetemjöl

50 g mandelmjöl


Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader i vanlig ugn). Smula samman samtliga ingredienser till crumbletoppingen i en skål till en grynig och smått klumpig massa. Ställ den i kylen.

Rör smör och socker vitt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör ordentlig mellan varje.

Blanda samman övriga torra ingredienser till smeten i en skål. Tillsätt dem växelvis med mjölk till äggsmeten och rör hastigt samman till en slät smet. Arbeta den inte för mycket. Rör ner blåbären.

Ställ 12 ganska stora muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet. Fördela smuldegen över muffinsen och grädda sedan på övre nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Låt svalna lite innan de serveras.3 kommentarer:

 1. Vad snyggt det var med smörpappret(?) runt muffinsen.

  SvaraRadera
 2. Tack!
  Japp, smörpapper ca 15x15 cm och så steksnöre. Lite så där lagom köksigt ;-)

  SvaraRadera
 3. JO, men visst är det otroligt hur van man är vid olika saker och att man inte märker det förrän det är borta. Som när strömmen går, hur ofta är man inte på ljusknappar, tänker sätta igång tv och dator mm...
  Får gå med picknick i soffan oxå, härligt det med!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...