torsdag 10 februari 2011

Engelsk Fruktkaka
Julen är förvisso sedan länge passerad och överspelad men på något sätt lyckades vi glömma bort att ta fram vår fruktkaka under helgerna. Inte för att det gör något, fruktkaka passar året runt! I England är den en väldigt vanlig bas till vackert dekorerade bröllopstårtor. Och den blir bara godare av att ligga till sig lite (även om det som nu skett i frysen). Och för att vara på den säkra sidan gjorde jag i år två, eftersom den förra året tog slut redan innan jul och jag ändå fick baka mer. Men julen i år var lite märklig, vi kom aldrig in i den där riktiga, härliga julstämningen, och fruktkaka mm glömdes bort. Trist nog.

Men nu är kakan funnen i frysboxen och med dagens snöstorm kanske vi kan återskapa lite av den julstämning som vi gick miste om i december.

Grundreceptet till kakan kommer från min svärmor men jag har ändrat lite i det så att det passar vår smak lite bättre (ja, det är mer konjak än i orginalet nu, bland annat). Satsen räcker till två härliga kakor som blir rätt kompakta men ändå väldigt saftiga och som bara blir godare av att glömmas bort i skafferiet ett bra tag innan den äts.Engelsk Fruktkaka
2 st


400 g rumsvarmt smör

400 g strösocker

6 ägg

4 dl russin

100 g sukat

100 g kakfyllning

100 g skållad, skalad mandel

drygt 1 dl konjak

400 g vetemjölSätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 2 sockerkaksformar.

Rör smör och socker väl. Tillsätt äggen, ett i sänder och se till att blandning rörs ordentligt mellan varje ägg tillsätts.

Skaka russin, sukat och kakfyllning i lite mjöl. Hacka mandeln. Rör ner konjak, mandel och den torkade frukten i smeten med en träslev. Rör sist ner mjölet och blanda allt väl.

Fördela smeten i formarna och grädda den i ugnens nedre del ca en timme. En sticka skall komma ut torr.

Låt kakan svalna i sin form över natten. Stjälp sedan upp, dela eventuellt på mitten, och svep in i folie samt en plastpåse.

Blir verkligen bara godare av att mogna några veckor.


2 kommentarer:

  1. Låter gott med engelsk fruktkaka, själv gör jag en chilensk fruktkaka, som blir mycket god!

    SvaraRadera
  2. Du har väl inte missat att Linas Matkasse kommer till Skara. På vår hemsida kan du vinna en Gratiskasse just nu.
    Hoppas du har det gött annars.
    Tusen kramar: Fredrik Jansson

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...