torsdag 24 februari 2011

Whoppie Pie med Mascarpone- och hallonfyllningEftersom det varit en hel del buzzande om dessa små söta Whoppisar på sistone har jag känt mig manad att testa. Allt nytt är kul att testa, boken har varit inköpt sedan en tid tillbaka, jag har bara inte kommit mig för att baka några förrens nu. Och visst låter det lockande med en kaka som varken är mjuk eller hård, utan ett härligt mellanting? Att det desutom finns fyllning inblandat gör inte saken sämre.

Jag ska inte sticka under stol med att de kanske inte blev precis som de skulle, jag behöver nog finslipa lite på min teknik och kanske receptet. Ett fel jag direkt vet med mig att jag gjorde är att jag hade för liten mängd mjölk. Misstänker att det blir bättre slutresultat med den större mängden. Men de var rätt goda, och mäktiga! Nästa gång ska jag göra dem betydligt mindre.

Inspirationen som varit bortblåst ett tag har nu börjat att återvända, vilket känns väldigt skönt! Det verkar som om så mycket hänger ihop med solskenet. Efter det här inlägget tänkte jag ta med mig inspirationen och ställa mig i köket. Jag har en del recept på ditt och datt som jag vill testa att göra.

Min Whoppisar fick smak av kardemumma och vanilj. En härligt lugnande kombination som tillsammans med hallonen kändes lite gammel-svenskt. Det är något med kombinationen av kardemumma och färska bär som rakst tar mig tillbaka i tiden. Tillbaka till varma sommardagar med ett svagt sus i björkar, varma träplankor, surrande från bin och alla sommardofter som blandas med just lukten från nystött kardemumma. Märks det att jag börjar längta? Det slog mig faktiskt igår att vi inte är så långt ifrån våren. Det är snart bara två månader till Valborg och då är det ibland redan Försommar!Whoppie Pie med Mascarpone- och hallonfyllning
ca 24 dubbla kakor


Whoppisar

115 g rumsvarmt smör

125 g strösocker

100 g ljust muscovadosocker

2 stora ägg

ca 1½ dl mjölk

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

1 tsk nystött kardemumma

400 g vetemjöl

½ tsk salt

1½ tsk bakpulverFyllning

250 g mascarpone

ca 150-200 g florsocker

125 g färska hallon

1 tsk vaniljsockerSätt ugnen på 200 grader (ej varmluft, med varmluft ca 180). Montera en flatblandare på din köksmaskin. Lägg smöret tillsammans med de båda sockersorterna i degbunken och arbeta dem i maskinen ca 3 minuter. Röran skall bli ljus och krämig. Tillsätt äggen ett i sänder och 1 dl av mjölken. Arbeta till det är helt blandat.

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör samman resterande mjölk, bikarbonaten, vanilj och kardemumma i en annan skål. Tillsätt mjölk och mjölblandningarna till smeten och arbeta samman på låg effekt. Höj till medium och låt degen gå ca 2 minuter så att den blir helt blandad.

Använd en sked (eller sprits) och klicka ut 48 st matskeds stora klickar på två klädda plåtar. Lämna ca 5 cm mellanrum mellan varje kakklick.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna börjar att bli lätt bruna. Låt dem svalna ca 5 minuter på plåten innan de läggs att svalna på bakgaller.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och lägg den mellan helt kalla kakor.


På amerikanskt maner tänkte jag testa att använda vaniljarom i smeten istället för vaniljsocker/pulver. Nja, det smakar ganska artificiellt men amerikanskt. Visst går det att använda, och i vissa bakverk kan det tom passa, men inte här. Nästa gång tänker jag använda mig av vaniljpulver i stället.

2 kommentarer:

  1. Hoppas att man till sommaren blir bjuden på picknick vid Planteringen kanske, men några av dina smarriga bakverk. Jag tar med en termos kaffe och lovar att bjuda på en Klingsglass till...

    SvaraRadera
  2. Det är mer än givet! Du behöver bara säga "kaffe"!!!!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...