torsdag 2 december 2010

Klassisk råraka med kalixlöjromÄven om det är kul att testa nya saker i köket så är de gamla goda klassikerna aldrig fel att ta fram. En härlig förrätt, eller enklare supé, är frasig råraka med en generös hög löjrom. Potatis och löjrom är en härlig kombination och vill man förbereda rätten går det jättebra att steka rårakorna i förväg. Lägg dem bara på en plåt och värm dem sedan i 200 grader varm ugn ca 5 min innan servering. Traditionellt serveras det hela med finhackad röd lök och lite citron samt crème fraiche eller gräddfil. Men, eftersom jag fått chansen att testa Smetana från Valio så tog vi detta till istället och det var ingen dum idé alls.

Smetana är lite fylligare syrad grädde än vanlig crème fraiche och med mer smak. Tankarna går till det ryska och finska köket där grädden är vanlig. Vem har inte sett recept där blinier ska serveras med smetana? Men den har verkligen fallit mig i smaken och jag har nu testat att använda den i en hel del rätter. Den går jättebra att använda både varm och kall och den har varit jättegod i soppor. Den är ganska tjock i konsistensen men vill man ha den lite rinningare så går det att röra ut den med lite vatten. Som extra plus är den dessutom laktosfri. Så ser ni den i butiken kan ni ha den i åtanke som ett bra substitut till crème fraiche.


Rårakor med löjrom
4 pers


5-8 potatisar av fast sort

smör

salt o peppar


Till servering

1 röd lök

100 g löjrom

1-2 dl smetana, crème fraiche eller gräddfil

dill

lite citron


Skala potatisen och riv den grovt. Lägg potatis rivet i en kökshandduk eller silduk ock krama ur så mycket vätska du kan. Lägg i en bunke och krydda med lite salt samt peppar.

Värm upp en stekpanna och klicka i en generös klick smör när den är varm. Forma en bulle av 1/4 av potatisrivet och lägg den i pannan. Platta ut tunnt med hjälp av stekspaden. Stek ca 4 minuter per sida på hög värme tills rakan är gyllene och lite frasig.

Servera en råraka per person tillsammans med finhackad röd lök, gräddfil, löjrom och eventuellt en citronskiva.
Ett tips är att göra mindre rårakor och servera dem som drinktilltugg eller på en buffé.
Gillar du att läsa matbloggar kan du passa på att hitta några nya favoriter hos Matbloggar.com.1 kommentar:

  1. Smetana är verkligen en fantastisk produkt! Jag köpte det på en affär som har enbart produkter från balkan och Ryssland. Jag testade även att göra bliner av polentamjöl istället för bovete. Det blev verkligen gott! Jag la ut "gröten" i en form och så fick det stelna, sedan stekte jag polentan så det blev lite frasiga kantar. Ca 1.5-2 cm tjockt. Ett tips om du inte redan testat. Följer din blogg, och älskar den. Hinner dock sällan göra något av dina recept då jag har en 3,5 åring samt en tvåmånadersbebis hemma. Men tack för en fantstisk blogg!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...