onsdag 20 juni 2012

Klassisk Porterstek






På onsdag dansas julen ut. Ett helt år är det nu kvar till nästa jul med julstök och härligt latlediga dagar. Och det är samma visa varje år för mig. Jag vill inte plocka ner julljusstakar och julstjärnor. De ger ett så vackert och rogivande sken i vintermörkret och jag förstår inte varför man bara ska ha dem uppe mellan förat advent och Tjug
onda Knut. Lite trist, men jag håller på traditionerna och städar plikttroget ut julen, dock med lite sorg i hjärtat.

Det är intressant hur varje årstid har sin egen mat. Man är ju inte direkt sugen på lätta sallader om vintern eller mustiga grytor om sommaren. Just nu känns det rätt mysigt att det är vinter och härliga grytor och soppor får värma upp kalla kvällar.

För ett tag sedan gjorde jag en riktigt klassisk söndagsmiddag med porterstek och pressad potatis. En härlig klassiker med en sås som är gudomligt god. Just stek var väldigt återkommande på söndagar hemma hos mina föräldrar när jag var liten. (Med chokladpudding till efterrätt). Nu kan jag inte komma ihåg att mamma gjorde just porterstek någon gång, men hennes nötstekar är riktigt goda. En låda kött med sås fanns faktiskt kvar i frysen och det blir middagen ikväll hos oss. Hoppas att det kan vara ett gott tips för kommande söndagsmiddagar.







Porterstek
8 port


1,6 kg nötstek (ex fransyska)
1 flaska porter (33 cl)
1½ dl kinesisk soja
2 dl outspädd svartvinbärssaft eller portvin
10 svartpepparkorn
10 krossade enbär
2 tsk torkad timjan
3 stora vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
2 köttbuljongstärningar


Sås

8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde



Ta fram en stekgryta, det gör inget om köttet ligger trångt.

Skala löken och klyfta den. Skala vitlöken och krossa den med sidan av knivbladet. Skala morötter och palsternackan och dela dem i grova bitar. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.

Lägg ner köttet, halva kommer att synas och koka under lock i ca 45 minuter. Vänd på steken och stick in en köttermometer. Temperaturen ska upp till ca 70-75 grader. Om du saknar termometer så bör köttet koka ca 45 minuter till (ungefär tar det 1½ timme sammanlagd koktid).

När temperaturen uppnåtts så låter du köttet svalna i sitt spad. Minst 45 minuter men gärna över natten. (Man kan servera direkt men det blir lite bättre resultat om köttet får vila).

Inför servering. Värm köttet i spadet. Ta upp köttet och håll det varmt i folie. Sila ner skyn i en gryta och tillsätt vatten så att det blir 8 dl vätska. Rör ut mjölet i grädden och tillsätt det i skyn. Låt småkoka i 3-5 min så att såsen tjocknar. Tillsätt sockerkulört om du vill ha en riktigt mörksås.

Skiva köttet tunnt och lägg det på varmt serveringsfat och häll på het sås. Servera tillsammans med potatis, lätt kokta grönsaker, svartvinbärsgelé och mer sås vid sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...