fredag 8 april 2011

Chokladcupcake med Vit chokladfrosting



Det här måste nog räknas som en klassiker vid det här laget, en mörk chokladcupcake med vit chokladfrosting. Även om vi just nu svämmas över av cakepops, som påstås bli den "nya" cupcaken, så vågar jag nog påstå att cupcaken kommer att överleva också den trenden. Det verkar inte som vi, vare sig i Sverige eller utomlands, är helt redo att överge våra älskade färggranna frostingar och muffins. Och att äta en kaka från en pinne, tja det är nog kul ett tag.

Jag har ännu inte fallit offer för cakepopstrenden. Även om jag beundrar hur söta pops tex Bakerella gör. Små konstverk! Och jo, jag har testat, redan ibörjan av december, men det föll mig inte riktigt på läppen. Kanske, kanske ger jag den en chans till men just nu får de vila lite.

När jag ändå skriver på om trender, för det är alltid kul att försöka sia om vad som kommer att bli nästa trend som kommer hit, får man nog konstatera att utmanaren whoopie pie verkar ha blivit kortvarig. Men kanske tar vi den till våra hjärtan så småning om?

Men idag handlar det om chokladcupcake. Alla bakbloggar verkar ha sitt recept och jag har ännu inte gjort denna klassiker och presenterat för er. Så, efter lite provbakande och mixtrande, kommer här kommer min variant på det goda bakverket.

Efter mycket gluttande på amerikanska bloggar så konstaterar man rätt snabbt att trenden där ett tag varit att använda sig av rätt mycket kaffe i smeten. Det ser man inte så ofta i våra recept och jag var ju bara tvungen att testa. Choklad är alltid gott och kaffe är i min värld alltid rätt, så det kunde ju inte bli fel i vart fall.

Lite skeptisk var jag nog ändå till det hela. Alla skrev att det inte skulle smaka kaffe av cupsen, vilket låter rätt otroligt när det är en hel cup kaffe i receptet. Och jag tänkte på chokladbollar som smakar kaffe med bara en liten matsked i sig. Men det sker verkligen en häftig förvanlig när man blandar kakaon med kaffet. Istället för att ge kaffesmak åt kakan så fördjupas chokladsmaken till en helt ny nivå! Testa, för ni kommer att bli förvånade.

Och cupcakesen blir verkligen jättegoda! Fast vill man åt kaffesmak så får man nog dricka en kopp till de små underverken.


Chokladcupcakes med Vit chokladfrosting

ca 12-18 st


50 g kakao

2½ dl hett kaffe

150 g rumsvarmt smör

225 g strösocker

2 stora ägg

1½ tsk vaniljessens

200 g vetemjöl

1/4 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

100 g hackad mörk choklad


Vit chokladfrosting

100 g vit choklad

150 g rumsvarmt smör

150 g cream cheese

ca 250 g florsocker


Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

Rör samman kaffet med kakaon i en skål och ställ det att svalna i kylen. (Det här brukar jag förbereda på morgonen när jag ändå dricker kaffe så att blandningen hinner stå till sig ordentligt).

Vispa smör och socker riktigt pösigt i en bunke, gärna i maskin. Blanda ner ett ägg i sänder under vispning. Tillsätt vaniljessensen.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat. Tillsätt mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med kaffemixen i omgångar och rör ordentligt mellan varje tillsatts.

Vänd ner den hackade chokladen.

Ställ muffinsformar i en plåt och fyll dem max till 2/3 med smet.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i plåten innan de flyttas till ett bakgaller.

Gör frostingen under tiden muffinsen svalnar. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite. Vispa upp smöret med en elvisp och tillsätt chokladen. Tillsätt cream cheese samt florsocker och vispa frostingen riktigt krämig. Det kan ta en liten stund med det är det värt.

Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera lite efter tycke och smak.


5 kommentarer:

  1. Vilka supertjusiga cupcakes.
    Och så somrigt med jordgubbar :-)

    / Jenny

    http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

    SvaraRadera
  2. Härligt fina, kanske något att skicka in som bidrag i tävlingen MissCupcake som Dr.Oetker har på Facebook? Hade absolut passat bra där tycker vi.

    Ha en härlig helg,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
  3. Nej, jag tror inte heller att Cake pops/balls kommer att slå ut muffins. Cake pops är roliga att göra, men blir väldigt kompakta.

    Jag har inte sett ditt bidrag än hos Hemmakonditorn?

    SvaraRadera
  4. Åh, så gott det ser ut! Den här kombinationen på cupcakes har funnits i mina tankar ett tag men jag har inte hittat det rätta receptet att utgå ifrån. Men detta både ser och låter himla gott! Får nog avsätta en timme eller två åt bakning i helgen... :)

    SvaraRadera
  5. Testade den här frostingen idag till bonusdotterns födelsedagscupcakes och det vart supergott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...