tisdag 12 april 2011

Halloncheesecake på mandelmassebottenVilket väder vi hade igår! Över 17 grader i skuggan. Inte illa för att vara april. Det gick till och med att sitta i bara bikinitopp och shorts så lite sol lyckades jag allt lapa i mig. Idag är ju ordningen tillbaka i det normala med regn och under tian, så aprilvädret gör verkligen skäl för sitt namn.

För några dagar sedan testade jag på nytt en ny variant på cheesecake. Jag har några idéer på lager som jag verkligen vill testa och den här halloncheesen var en av dem. Jag hade en bilf ramför mig av att den skulle bli sött rosa och kakan gjorde mig inte besviken. Kakan blev verkligen pudersött rosa och len som siden i konsistensen.

Alternativ till den vanliga digestivebottnen är det som jag snöat in lite lätt på och den här gången ville jag testa en med mandelmassa. Hallon och mandel går så bra ihop så det var inget svårt val. Och hallonsmaken blev ganska lagom i den här tårtan så resultatet, och omdömet här hemma, blev "Verkligen jättegod!". Inte så illa från mina kritiker.

Ja, just nu är det cheesecakes-idéer som flyger in och ut ur mitt huvud men tro inte att jag glömt den vita kladdisen. Jag har bara inte fått till det än men jag hoppas att jag är på god väg! Ska bege mig ut i köket för att sätta en pizzadeg och baka av mig den senast nerklottrade tanken på min "vita val" så snart det här inlägget är publicerat för att njuta av.Halloncheesecake på Mandelmassebotten


Botten

300 g mandelmassa

2 ägg

2 msk potatismjöl


Cheesecake

600 g philadelphiaost

160 g strösocker

½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

3 ägg

80 g hallonpuré

100 g vit choklad (kan uteslutas)


Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, invändigt med bakplåtspapper och utvändigt med aluminiumfolie.

Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda den med ägg samt potatismjöl till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Vispa samman philadelphiaost, vaniljpulver och strösocker i en bunke med elvisp. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa mellan varje. Skrapa ner smeten från bunkens kanter och vispa ner hallonpurén. (Hallonpuré görs genom att man värmer frysta hallon i spisen på en kastrull. När de kokat ihop något passeras hallonen genom en fintrådig sil. Väg upp så mycket puré som behövs).

Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalan lite och rör ner den i cheesecakesmeten.

Häll smeten i formen, skaka lite så att det fördelas jämnt och ser slätt ut. Ställ formen i en lite större form och fyll på med lite vatten i den yttre formen så att det står några centimeter upp på cheesecakeformens yttrekanter.

Grädda tårtan i näst nedersta delen av ugnen ca 40-50 minuter. Kolla mot slutet av gräddningstiden så att ovansidan inte mörknar. Om den har tendes att bli mörk så täck med ett bakplåtspapper. (Jag har ännu inte haft det problemet med någon av de cheesecakes jag gräddat enligt denna metod men alla ugnar fungerar olika!)

Kakan ska vara lite lös i mitten, den blir fastare när den står till sig, så ta inte ut den för sent.

Ta ut kakan från ugnen när den fortfarande är vobblig, ta ur den från vattenbade och låt den svalna. Täck med folie när kakan svalnat helt och ställ i kylen minst 12 timmar innan servering.

Servera gärna med färska bär och en kula vaniljglass.


9 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder, ser tokgott ut för mig som älskar cheesecake

  SvaraRadera
 2. Härligt att läsa om hur du funderar fram olika nya idéer, speciellt när det blir så bra som detta!

  SvaraRadera
 3. Detta låter verkligen fantastiskt gott! :-) Älskar mandelmassa och älskar hallon så denna kan ju inte gå fel :-)

  SvaraRadera
 4. Vad är vobblig? ;)
  Varför har du den i vattenbad, går det inte lika bra utan?

  SvaraRadera
 5. Tack allihopa! Den här cheesen blev verkligen sommrig!

  Tina - jag tog till det uttryck som jag kände beskrev bäst, men det kanske är västgötska? ;-) Vobblig kan man säga att en jello är tex. Lite löst dallrig helt enkelt.
  Vattenbadet kör jag med bara för att det fungerar jättebra för mig. Det går säkert att utesluta men jag vet att jag läst någonstans på en amerikanska sida att dett litet vattenbad kan hjälpa till att motverka sprickor på ovansidan och att konsistensen inte blir lika torr som den kan bli annars. Nu har jag iof lite vispgrädde i för att motverka detta så jag kanske ska testa en gång utan badet också :-) Men just nu är jag övertygad att det hjälper mig att få släta fina cheesecakes :-)

  SvaraRadera
 6. Väldigt vacker! Blev riktigt sugen på en bit :)

  SvaraRadera
 7. Ser otroligt gott ut! Måste testa själv! =)

  SvaraRadera
 8. Oh, god botten! Och härlig kaka överlag.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...