fredag 29 april 2011

Bröllopskonfekt
Så har William fått sin Kate. Ett bröllop är alltid en stund av lycka och det är svårt att inte bli berörd, särskilt en dag som denna.

Idag firar vi lite brittiskt här hemma. Vad det blir till middag kommer ni att få se om någon dag men till vigseln mumsade vi på lite nykomponerad bröllopskonfekt.

Jag ville göra något nytt, det var tvunget att bli enkelt eftersom vi kom hem från vår lilla resa igår kväll, och med bröllopsanknytning. Färgerna rött, vitt och guld var ganska givna och att mandel på något sätt skulle ingå. Enklast hade det kanske varit att köpa färdiga brända eller kanderade mandlar men så lätt vill jag inte komma undan. Så det blev en enkel konfekt bestående av mandelmassa, vit choklad och lime/citron. Enkelt och riktigt gott.

Det här med mandel är, som många kanske tror, inte bara en amerikansk sed. Mycket gott kommer från Europa och så även seden att ge bröllopsgästerna en liten gåva. Redan romarna anamade detta och senare återupptog den europiska överklassen traditionen. När sockret efter hand blev billigare spred sig seden till medelklassen som började ge sina gäster gåvor i form av konfekt. Konfekten blev senare till fem sockerglaserade mandlar som symboliserar lycka, välstånd, hälsa, fertilitet och ett långt liv.

Här i Sverige är seden att ge sina bröllopsgäster en liten gåva fortfarande ganska ny (och därmed verkar många tro att det är ett nytt Hollywood-påfund) men kommer man ner på kontinenten så är en liten söt ask eller påse med mandlar och någon mer konfekt en självklarhet.


Om ni vill fira lite mer bröllop idag så hinner ni med råge röra ihop denna lilla godbit för att servera till kaffet i eftermiddag eller ikväll.Bröllopskonfekt


250 g mandelmassa (eller marsipan)

100 g vit choklad

skal av 1 lime eller 1 citron (eller hälften av varje)

25 g smör

65 g florsocker

röda coctailbär

guld kulorBörja med att smälta chokladen över ett vattenbad. Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda sedan samman mandelmassa och choklad.

Knåda in smör, florsocker och citron/limeskal.

Dela degen i ca 25 bitar och rulla den till kulor med florsockrade händer. Rulla där efter kulorna i lite extra flor socker och lägg den i några fina småbrödsformar.


Garnera några med röda coktailbär, gul kulor, rött rosenblad eller annat fint.

Förvara konfekten i kylen annars blir den snabbt för lös i konsistensen.
5 kommentarer:

 1. oh vad härligt ; ) vackert !
  Receptet på din polkagris cheesecake har jag kopierat på momangen ja såg den men dock ej hunnit laga den ; ( Jag skulle gära vilja låna bilden på den ? om det passar? Den är så himla fin med solen som skiner och Gräset som är grönt där bakom ;)

  mvh, Cathrine

  SvaraRadera
 2. Åh vad mumsigt!Om jag någonsin gifter mig vill jag också ge något till mina gäster =D

  SvaraRadera
 3. Enkelt o gott, sånt gillar jag!
  Jag blir jätteglad om du "gillar" min tårta!
  http://fototavling.mixr.se/baktavling/?sort=hogsta

  Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Får oss osökt att tänka på Sjökvisten i ÅsaNisse filmerna som alltid frågade fröken Britta om det skulle vara "Lite bröllopskonfektyr"...

  SvaraRadera
 5. Underbart goda! Lite väl söta kanske dock, får ha i lite mer lime nästa gång.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...