fredag 22 april 2011

Vaniljkokta Päron men päronmousse och mintsås




Det är nästan lite svårt att hänga med i vårens rasande tempo just nu! Härom dagen gick det dessutom upp för mig att det redan nästa helg är Valborgmässoafton och Första Maj. Var har tiden tagit vägen? De senaste månaderna har verkligen bara runnit iväg. Tycker inte att det var så länge sedan vi planerade för barnens födelsedagar och det var långt bort i februari.

Men idag är det Långfredag. Årets längsta dag. I vilket fall var den det när jag var liten. Då var det inga affärer öppna, allt var lungt och stilla hemma, på TV:n (om den ens stod på) var det trist musik och kanske en spelfilm om Jesus sista dagar. Det var en dag av stillhet. Men det bröts tvärt av på Påskafton med alla mer eller mindre fint målade ägg, färggranna fjädrar, påskgodis och rolig film. För även om TV fortfarande visade spelfilmer om Jesus så brukade pappa låna hem en videoapparat och på Påskafton åkte vi och hyrde några vhs-filmer på Norlanders. Det var ren lyx i början av 80-talet! Jag valde alltid den teknade Svansjön och Skolans Lilla Prinsessa. Och det är två filmer som står sig än idag. Nu letar jag efter dem på dvd för att föra vidare ett av mina Påskminnen till mina barn.

Dagens recept är en färggrann och vårlig dessert som jag gjorde någon gång under den tid som bara rann iväg. Och det känns som om den verkligen passar in nu under Påsken. Päron som fått koka i en härlig lag är en av mina favoriter, enkelt, gott och lätt att förbereda. Och nu på våren är nog favoriten vanilj. Den här gången fick päronen sällskap av en päronmousse toppad med krossad nougatine, chokladdropp och en frisk mintsås.



Vaniljkokta Päron
med päronmousse och mintsås



Päronen

4 st mogna päron av fast sort

4 dl vatten

1 dl socker

1 vaniljstång



Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Skåra vaniljstången på längden, skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med vaniljstången, vatten och socker i en kastrull. Låt lagen koka upp.

Lägg ner päronen i lagen och koka dem knappt mjuka under lock på svag värme. Ta ur päronen eller låt dem svalna i lagen om inte desserten behöver göras direkt.



Päronmousse

2 dl vispgrädde

100 g vit choklad

1 krm vaniljpulver

1 ägg

ca 1-2 tsk hopkokt päronlag eller några droppar päronessens



Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite.

Vispa grädden ganska fast i en bunke tillsammans med vaniljpulvret. Vispa upp ägget lite med en gaffel och rör ner det i den smälta chokladen under kraftig omrörning.

Vänd försiktigt ner chokladsmeten i grädden tillsammansmed några teskedar päronlag eller några droppar päronessens.

Fördela moussen i fyra portionsformar eller låt den stelan i en bunke minst 90 minuter i kylen innan servering.



Mintssås

lagen från päronkoket

några droppar pepparmintsarom

någon droppe grön hushållsfärg



Koka samman lagen tills det återstår ca 1 dl och den börjar bli lite som sirap i konsistensen. Smaksätt med några droppar pepparmintsarom (försiktig så att det inte blir för många) och färga med lite grön hushållsfärg.

Låt sirapen svalna helt i kylen innan servering.




Chokladdropp

50 g mörk choklad, 70%

1 dl vispgrädde

1 msk sirap

1 msk smör

1 liten nypa salt



Smält samman choklad, grädde, sirap och smör i en kastrull till en slät, blank smet. Tillsätt eventuellt lite mer grädde om såsen känns för trögflytande.

Ta av från värmen och tillsätt en liten nypa salt.

Servera såsen medans den fortfarande är lite varm.



Vid servering

Ställ ett päron på en tallrik och stäljp upp mousseen eller forma ett fint ägg om den stelnat i bunke. Slå lite mintsås runt om och droppa över lite varm chokladsås på päronet. Garnera moussen med lite krossad nougatine och något myntablad. Använd också gärna vaniljstången till dekoration.





7 kommentarer:

  1. Tack för ditt besök på min blogg! Vilken härlig dessert, säkert mycket god! Glad Påsk!

    SvaraRadera
  2. Vet inte om du sett vårt svar ang. Midorin, men vi tänkte svara dej här också så du inte missar den goda smaken:) Midori är en melonlikör, lite sötare men inte alldeles för sliskig. Den passar väldigt bra att blanda goda drinkar på, tycker vi.

    Hoppas du har en skön påsk,
    Anki o Håkan

    SvaraRadera
  3. det ser fantastiskt gott ut, och så vackert!

    SvaraRadera
  4. Wow vilken blogg,recepten måste jag prova särskilt cheesecakerecepten, bilderna är otroligt vackra. Ja denna bloggen kommer jag att besöka flera gånger. Hälsningar Mia

    SvaraRadera
  5. Vilken dröm:) Vacker och ser fantastiskt god ut:)

    SvaraRadera
  6. Så lyxigt gott det ser ut! Päronmousse är nytt för mig, men det ska jag definitivt prova framöver.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...