onsdag 2 mars 2011

Chokladig Marshmallowfudge



Hemlagat godis har ett nästan lite magiskt skimmer över sig. Jag satt här förut och funderade på hur man bäst beskriver hemkokad fudge eller kola. Det står för så mycket men och jag skulle nog vilja säga att det är mjukhet och värme i godisform. Samtidigt kan det vara ren och skär lyx.
Det roliga med att greja i köket är att man kan sätta sin egen prägel på det man skapar. Inte minst gäller det godis. En gräddkola blir härligt gammelsvensk och smakar barndoms jul medans en tryffel kan bli precis hur modern och exklusiv som helst. Valmöjligheter och variationer är oändliga!

Men varför gör vi bara godis till jul och gula marsipankycklingar till påsk? Egentligen är det enklare att laga en sats fudge än vad det är att ta sig till affären för att köpa en påse högfärgat snask. Och för många tror jag dessutom att den hemlagade varianten faktiskt är snabbare.

Kommande dagar tänkte jag bjuda på några härliga godisrecept, som är lättlagade, och väldigt goda. Varför inte testa att göra någon sorts eget godis till helgmyset eller kommande påskägg i år?

Den här fudgen är en av mina absoluta favoriter. Den var min moster som introducerade receptet via en av sina fantastiska godiskorgar som alltid brukade dyka upp kring jul. Jag har fortsatt hennes tradition med godiskorg till julklappsutdelningen och den här lite småsega fudgen finns fortfarande kvar. Här är den uppiffad med viol- och saltflingor som dekoration och extra smak men det kan man hoppa över. Den är supergod i sin enkelhet!




Chokladig Marshmallowfudge


100 g smör

350 g socker

2 dl vispgrädde

175 g marshmallows eller godissockerbitar

200 g mörk choklad



Ev. Dekoration

lite smält choklad

violflingor

fingor av maldonsalt



Smält smöret i en tjokbottnad kastrull med vidd. Blanda ner socker, grädde och marshmallows som klipps i mindre bitar.
Låt allt smälta samman och koka sedan sakta under omrörning, ca 10 minuter. Rör inte för kraftigt, utan stilla. Men se till att du kommer åt botten medans du rör så att det en jämn fin kokning.

Ta av från värmen och rör ner hackad choklad. Låt chokladen smälta och hällsedan upp godismassan i en klädd liten långpanna (ca 25x35 cm).

Låt godiset svalna och ställ det sedan svalt (gärna i kyl) för att stelna.
Skär upp i lagom stora bitar och dekorera eventuellt med viol och salt som fästes med hjälp av smält choklad.


6 kommentarer:

  1. Åh vad gott det ser ut! Håller med om att hemmagjort godis är godare än köpt, man borde göra det oftare. Men det är ju så svårt att låta bli när det finns hemma. ;-)

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut och vilken härlig blogg du har!

    SvaraRadera
  3. Jag testade att göra dessa tidigare idag och de blev mycket uppskattade bland barnen. Själv smakade jag aldrig på dem, men att de går åt som smör i solen tolkar jag som ett bra betyg.

    SvaraRadera
  4. VERKLIGEN EN UNDERBAR BLOGG!!!!!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...