tisdag 15 mars 2011

Home Made Granola
Något jag tyvärr aldrig har varit är en frukostfantast. Jag sällar mig till den skara som behöver vakna till liv en lång stund innan de kan äta på morgonen. Att äta en stor frukost direkt efter att jag vaknat går bara inte. Men får jag bara lulla runt lite i makligt morgontempo, dricka kaffe och ta allt i mitt tempo så är jag riktigt frukossugen en bit in på morgons-förmiddagen.

Bland det bästa jag vet till frukost just nu är vaniljyoghurt med en god granola. Hur ser din favoritfrukost ut?

Och för att reda ut begrepp lite så är granola och müsli är två helt olika saker. Verkligen helt olika. Granolan är att jämföra med tex Start och så långt ifrån torr, dammig och trist müsli man kan komma. Och tro det eller ej men saker kan faktiskt bli för söta, även för mig, och vissa köpe-granola är för söta. Men det så otroligt enkelt och gott att göra själv. Och samtidigt kan man då styra hur sött man vill ha det och hur rostat det skall bli. En granolablandning brukar innehålla havregryn, nötter och honung som bas. Sen kan man tillsätta lite andra godsaker som puffat ris, vetegroddar och torkad frukt. Blandningen rostas sedan i ugn under viss omrörning för att det skall bli så krispigt som möjligt.

Det här receptet är min favoritvariant på hemgjord granola. Givetvis kan man byta ut och lägga till ingredienser som man önskar efter tycke och smak. Men det här blir riktigt gott.
Home Made Granola


1 liter havregryn

4 dl vetegroddar

200 g kokosflingor

3 dl grovt hackade hasselnötter

2 dl honung

1 dl matolja

3 dl russin

1 dl blandad torkad frukt (tex ananas, jordgubbar, papaya)


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman havregryn, vetegroddar, kokos samt hasselnötter i en stor bunke.

Lägg honung och olja i en kastrull och värm det tills det börjar koka. Ta av blandningen från värmen och slå den över grynmixen. Rör om ordentligt så att allt blandas väl och så vätskan kommer åt det mesta av de torra ingredienserna.

Bred ut blandningen i en långpanna klädd med papper och rosta mitt i ugnen ca 15-20 minuter, Rör om ofta så att allt blir krispigt och får fin färg.

Ta ut från ugnen och låt svalna. Blanda sist ner russin samt torkad frukt och ös upp den helt kalla granolan i lufttäta burkar.

2 kommentarer:

  1. Det både låter och ser jättegott ut, det ska jag definitivt prova!

    SvaraRadera
  2. Hej, jag gör egen müsli som jag ÄLSKAR, kolla gärna in på min blogg och kolla http://matlottzy.blogspot.com/. Funderar på vad skillnaden är på Müsli och granola, vet du?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...