onsdag 23 mars 2011

Vit Kladdkaka med RomIdag tänke jag göra något som jag inte brukar göra. Nämligen presentera ett recept som jag inte är helt nöjd med. Eller jag ska säga så här, kladdisen blev jättegod och det är ett bra grundrecept på vit kladdkaka, men jag är inte helt nöjd. Den kan bli bättre och receptet är nu under omarbetning. Förhoppningsvis kommer jag snart kunna ge er en bra mycket godare och smaskigare vit kladdis.

För som med allt så går det i sjok med vad man känner för att laga. Favoriterna att baka är fortfarande cheesecakes och brownies (tror nog aldrig att det kommer att ändras) men helt plötsligt så har det kommit en våg av kladdkaksbak över mig. Vilket är märkligt eftersom jag egentligen är lite trött på just kladdkakor. Men "bara för att" så var jag tvungen att testa några nya olika recept och däribland vit.

Men om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att den vita varianten är i överkant på söt-sliskighetsskalan. Och det är få bakverk som klassas där av mig. Dessutom var det något med konsistensen som jag inte heller helt föll för. Därför är den nu under omvandlig. Och jag har mina idéer om hur den ska bli en riktigt god, inte för söt, liten tårta.

Men tills den nya är klar, i tanke och förverkligad i ugn, så tänker jag ändå ge er ett bra, om än sött, recept på vit kladdkaka. Jag valde att poppa upp den lite med romessens och det var riktigt gott. (Kan även tänka mig att bitar av mörk choklad i kan göra underverk.) Violglassen till visade sig vara en riktig, lite otippad, höjdare och gillar ni viol så håll utkik efter den i frysdisken.
Vit Kladdkaka med Rom


100 g smör

100 g vit choklad

160 g strösocker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

160 g vetemjöl

½ tsk romessensSätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull. Låt blandningen svalna lite.

Rör socker och ägg lite pösigt i en bunke. Blanda ner vaniljsocker, salt, romessens och vetemjöl. Tillsätt det avsvalnade chokladsmöret.

Rör samman till en jämn smet och häll i en smord eller klädd springform (ca 22 cm i diameter).

Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min. Kakan ska vara lite lös i mitten.

Låt svalna lite och servera tillsammans med glass och eventuellt lite chokladsås. Förvara i kylen.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Eftersom jag följer din blogg & får mycket tips av dig ska du få ett av mig på just vit kladdkaka.

  Kaka:
  150g vit choklad
  150 g smör
  2 dl socker
  1 dl mjöl
  1 tsk vaniljsocker
  3 ägg
  (1 tsk rivet citronskal)

  Topping:
  2 dl creme fraiche
  1/2 dl florsocker
  1 tsk vaniljsocker
  1 granatäpple (kärnorna alltså)

  Smält blockchoklad & smör tills. Låt svalna. Blanda resten av ingredienserna tillsammans med smör.chokladblandningen. Äggen & den ev citronen sist. Smöra en form m löstagbar kant. Bröa formen. Går att använda kokos istället för ströbröd. Grädda kakan mitt i ugnen, 175 grader, ca 30 min. När den svalnat bre ut toppingen på kakan & strö ut granatäppelkärnor.

  Själv gör jag kakan utan citron & jag väljer ströbröd för jag tycker det blir sötsliskigt med kokos.

  SvaraRadera
 2. Och vi som tyckte det lät så gott när vi läste rubriken, alltså kladdkaka med rom i hur gott låter inte det? Men vi håller ut till det omarbetade receptet kommer:)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det både låter och ser gott ut! Jättefina bilder!

  SvaraRadera
 4. CF, Mårtensson o Helena - den är jättegod men det var nog min förväntan som var en annan. Romen blev pricken över i :-)

  Sus -tack så mycket. Och det receptet låt intressant.

  SvaraRadera
 5. jag tycker det låter jättegott! det ser i alla fall så ut :=)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...