torsdag 3 mars 2011

Päronfudge med Lime
Även om choklad är gott, riktigt gott, så kan det ibland för mycket. De flesta godisar som man gör på hemmaplan brukar ju också innehålla choklad eftersom det är en ganska enkel ingrediens. Smält choklad med torkade frukter, bär och nötter är en klassiker. Perfekt att ta med ut i skidspåren men kanske inte det jag assosierar med kvällsgodis (om det inte är en god trillingnöt).

Den här fudgen är förvisso baserad på vit choklad med den tar inte över som den så lätt kan göra i andra bakverk. Kombinationen päron/lime hade jag aldrig testat tidigare utan det var något som växte fram som en tanke och smakbild i huvuvdet. Men oj så gott det blev! Ingefära och päron är en klassiker. Päron och lime är en höjdare! Lite piggelin, men ändå inte. Frächt och gott mot en annars ganska söt fudgebas.
Bitar man gärna tar fler av...

Lägg märke till att solen faktikst smälte snön igår! Visst känns det som om vi närmar oss våren, lite grann?Päronfudge med Lime1½ dl grädde

450 g strösocker

150 g smör

2 msk glykos

100 g vit choklad

1 msk vaniljsocker

rivet skal från 1-2 lime

ca ½-1 tsk päronessens


Värm grädde och socker tills sockret lösts. Tillsätt smör och glykos/honung. Låt blandningen koka tills den når 116 grader, saknar du termometer så är det tills blandningen klarar kulprovet för en ganska lös kula. Det går rätt snabbt att koka till denna punkt, ca 5-10 minuter.

Ta av blandningen från värmen och rör ner hackad vit choklad och vaniljsocker . Vispa fudgen tjock och krämig med en elvisp. Rör ner limeskal och päronessens sist. Börja med en mindre mängd och smaka av så det blir lagom.

Häll massan i en klädd form, ca 20x30 cm. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp över natten. Dekorera eventuellt med smält vit choklad, varav en liten del färgats grön, och skär i bitar.

Förvara i kylen.


Satsen ger ca 50-60 bitar4 kommentarer:

 1. Hej!

  Har följt din blogg ett tag nu och tycker den är jätte trevlig! Bra recept, fina bilder och trevlig text!
  Var köper du päronessens? Dessa ser smaskiga ut och måste provas!

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Tack så jättemycket! Alla mina essenser köper jag hos Essences Fabriken på Wallingatan 14 i Stockholm. Det finns även vissa webbutiker som säljer essenser men jag köper på mig ett litet lager när jag är "hemma" i Storstan.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Ser supersmarrigt ut, allrahelst när det är vit choklad i, något som jag verkligen gillar :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...