onsdag 9 mars 2011

Dubbelmarinerad Fläskfilé Asian Style




Ett bland de mest sökta och visade recepten här på bloggen är dubbelmarinerad fläskfilé. Det förstår jag fullt ut! Det är ett väldigt gott och enkelt recept som passar både sommar och vinter. Som bufférätt eller huvudrätt.

Men det har sin smakmässiga begränsning. Rosmarin och citron är underbara smaker som sätter sin särprägel på rätten och anger vilken sorts tillbehör som passar till. En potatisgratäng eller god sallad är perfekta tillbehör till den klassiska marinaden men nudelsallad eller stekt ris skär sig ganska rejält.

Färgad av en period där aisatiska smaker från lime, ingefära och chili har dominerat min matlagning ville jag därför uppdatera min marinad och göra fläskfilén lite hottare och modernare.

Testa den gärna till en nudelsallad med massor av färska örter, glasnudlar, chili, ingefära, böngroddar och torrostade jordnötter. Drizzla över lite seamolja, japansk soja och pressa över en lime. Eller varför inte klyftor av sötpotatis som rostats i ugn med sesamfrön och strös över med rikligt hackad koriander precis innan servering. Eller bara ett gott kokt klibbris.

Så enkelt, så gott, så många smaker!




Dubbelmarinerad Fläskfilé Asian Style
6-8 pers


Mariand 1

ca 1,2-1,5 kg fläskfilé

1 liter vatten

75 g salt

1 stor vitlöksolo (ca 4 vanliga klyftor)

1 tsk grovmalen svartpeppar

ca 3 cm ingefära

1 msk japansk soja

½ kruka koriander



Marinad 2

1 dl japanska soja

1 msk sweetchilisås

1 tsk råsocker

½ tsk fisksås

ca ½-1 tsk sesamolja

saft från 1 pressad lime

1 stor pressad vitlöksklyfta


Att strö över till servering

3 skivade salladslökar

½ röd chili i tunna skivor

3 cm strimmlad ingefära

½ kruka hackad koriander

ca ½-1 dl krossade torrostade jordnötter


Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filéerna fria från hinnor och överflödigt fett. Bryn dem i smör i en stekpanna. Krydda med salt ocg pepar runt om. Lägg över filéerna i en ugnssäker form och stek dem färdiag i ugnen tills innertemperaturen när ca 65-70 grader (det tar ca 30-40 min).

Gör under tiden marinad 1. Häll vattnet i en kastrull och lägg i salt, soja, peppar, skalad samt skalad och skivad ingefära och vitlök. Koka upp och låt marinaden kallna.

Ta ut fläskfilén när den uppnått rätt innertemperatur. låt den svalna lite och lägg den sedan i marinaden. Tillsätt koriandern och låt det hela stå i kylskåp minst 12 timmar.

Serveringsdagen. Ta ut köttet och häll av marinad 1. Blanda samman samtliga ingredienser till marinad 2. Se till att allt socker löses upp och allt blandas väl.

Skiva köttet i tunna skivor och lägg upp det på serveringsfat. Ringla över marinad 2 och ställ köttet kallt ca 2 timmar. Strö över garintyren innan rätten serveras.

2 kommentarer:

  1. Men detta låter ju absolut gott, så bra oxå när det går att förbereda maten man ska bjuda på. Sånt gillas!

    SvaraRadera
  2. Åh, det där låter supergott! Måste jag absolut testa. Jag är helt fixerad vid asiatiska smaker just nu, särskilt lime och koriander. Mmmm...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...