torsdag 10 mars 2011

Albert CakeDet här blir bloggens 200:e inlägg! En liten händelse som kan fira med receptet på en allderless underbart god chokladtårta.

En mjuk, chokladstinn och underbart härlig chokladkaka är nog pricken över i:t på alla middagar. Hos mig är det minnet av en middag på puben The Albert i London som att griller i huvudet att skapa den perfekta dessertkakan. Och den kakan var verkligen något i hästväg...
Efter en underbar klassisk roast-dinner med kalkon, yorkshirepudding, grönsaker, rostad potatis och allt vad det nu var så kom en dignande dessertvagn. Hur ofta är inte den kvällens höjdpunk? Ganska många av oss små niondeklassare valde chokladkakan med grädde. Och vi blev ganska förvånade när grädde hälldes över kakan på engelskt vis istället för att servers vispad som vi var vana vid på sverige-vis. Det här med flytande grädde till bakverk har jag börjat att uppskatta allt mer på senare tid. Kanske börjar jag bli skadad efter att ha sett det BBC Lifestyle gång på gång, men ofta är det faktiskt godare med flytande grädde eller en lite tunnare vaniljsås än de svenska tjocka såserna eller vispad grädde till tex en chokladfondant eller bärpaj.

Nu har jag äntligen fått till ett recept som påminner om mitt smakminne från den där middagen en gång i mars 1994. Receptet har hängt i sedan 1990-talet men det har med tiden förbättrats och nu känner jag att det är ganska rätt. Den här kakan ska inte vara kladdig utan serveras istället med ovispad grädde som riktigt gå in i kakan och mjukar upp den. Det är en kombination som absolut inte bör lämnas otestad!

Något som fachinerat mig är hur choklad kan bli elektrisk!? Hur jag än bär mig så blir chokladen riktigt laddad när jag skall riva den till den här kakan och det riktigt sprätter över hela köket. Jag hittar inkladdad riven choklad på de mest märkliga ställen efteråt men jag har liksom fått för mig att kakan blir så mycket godare med just riven choklad än hackad så jag står (dumt nog) ut med stöket. Ni får gärna hacka efter min varning men till just den här kakan kommer jag i min enfald att fortsätta riva min choklad. Övertygad om att det är just detta som sätter pricken över i:t. Som gör kakan värd att kallas Albert.
Albert Cake


150 g rumsvarmt smör

270 g strösocker

3 ägg

270 g vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 nypa salt

40 g kakao

2 dl mjölk

150-200 g riven mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form (alternativt klä den med bakplåtspapper).

Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i sänder.

Blanda mjöl, salt, bakpulver samt bakpulver i en skål och sikta ner det i äggblandningen. Rör smeten jämn genom att tillsätta mjölk pö om pö.

Rör sist ner den rivna (eller finhackade) chokladen.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. En provsticka skall preics bli torr.

Låt svalna lite. Täck sedan över formen med en tallrik och låt den svalan. Servera med ovispadgrädde och ev bär.


7 kommentarer:

 1. Grattis till de 200! Perfekt anledning att kalasa på lite chokladtårta:)

  SvaraRadera
 2. Mmm, det låter fantastiskt gott! Vilken slags choklad har du använt?

  SvaraRadera
 3. ÅHH, chokladterapi! Så gott!

  Grattis till :D

  SvaraRadera
 4. Den här ser grymt god ut. Mer choklad åt folket! :)

  SvaraRadera
 5. Kan bara hålla med er alla! Kakan är gudomlig och choklad kan man bara inte få för mycket av :-)

  SvaraRadera
 6. Gott! :) Jag har ofta ovispad grädde till mjuka kakor, låta dem suga åt sig grädden en stund och sen hugga in.

  Ha en fin dag! Mvh Jessica

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...