tisdag 8 mars 2011

Fettisdag med Minisemlor



Fettisdag, sol, snösmältning och en rejäl dos av vårkänslor! Kan det bli bättre? Idag är verkligen en sådan dag då man går en lång härlig promenad och njuter av att solen kittlar lite på näsan. Hellst skulle jag nog velat tillbringa den i ett längskidspår tillsammans med en ryggsäck fylld med varm choklad i termos, kanelbullar och en apelsin. För det är på det sättet vädret är. Men här smälter snön nu bort i en liten rännil och, helt ärligt, just nu kommer jag inte att sakna den förrens fram i oktober/november då mitt vintersug brukar komma tillbaka. Nu välkommnar vi istället våren och som så ofta förr kommer den med Fettisdagen.

Jag kan direkt erkänna att semlor kanske inte är mitt absoluta favorit bakverk. Gott är det men inte så gott att jag längtar efter dem redan innan jul. Kanske är det de gigantiska Linnésemlorna i Uppsala som gjorde att man lessnade lite på gräddfyllda bullar?

En semla bör vara gjord på äkta vis med kardemumma i degen och lite lätt och luftig. Men att piffa upp den med kolasås, grädde i olika smaksättningar, sylt, chokladtryffel eller något annat än klassisk mandelmassa? Nej, det gör det inte för mig. De gånger jag äter en semla så ska de vara en riktig. Med massor av mandelmassefyllning och lagom mycket grädde. Fast det där med mandelmassan kan vara riktigt kinkigt. Den måste rivas och blandas med smulat inkråm samt en skvätt grädde. Att bara skära en skiva från en mandelmasserulle måste nog betraktas som helgerån. Och tyvärr är det något man råkat ut för några gånger. Men vem gör så, egentligen?

De absolut godaste semelbullar som bakats, bakade faktiskt min morfar. Min moffa var en riktig hejare på att baka bröd. På äkta skånevis slänge han ihop de mest fantastiska kavringar, matbröd och så semlor. Tyvärr uppskattade jag inte hans bröd lika mycket som femåring än vad jag skulle gjort idag. Semlorna uppskattade vi, men inte bröden med kummuin- och fänkålsfrön, som jag verkligen älskar idag. Numera är dessvärre morfars bröd något vi bara kan minnas. Men det är dessa fantastiska, rustika bondbröd som finns i mina tankar när jag själv bakar bröd idag. Och jag tror att morfar också skulle varit ganska nöjd med dem.

Eftersom en vanlig semla kan känns som det är i mesta laget väljer jag att göra mina i mini-format. De är inte bara söta utom lagom stora för både liten och stor. Och det bästa är att vill man ha mer så är det bara att ta två, eller tre...




Klassiska Mini-semlor
ca 30 st


25 g jäst

75 g smör

3 dl mjölk

70 g strösocker

1 tsk nystött kardemumma

2 krm salt

500-600 g vetemjöl special


uppvispat ägg

200 g mandelmassa (minst)

3 dl grädde

ett knivsudd vaniljpulver

florsocker



Värm mjölken fingervarm i en liten kastrull. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt sedan salt, socker, kardemumma, nästan allt mjöl samt smöret i klickar.

Arbeta degen väl till en blank, smidig deg med en maskin, minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efterhand om det behövs.

Låt degen jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda till den och dela sedan i 30 bitar. Rulla varje degbit till en rund liten bulle och lägg på klädda plåtar.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 5-8 minuter.

Ta ut bullarna och låt dem svalna helt på galler under en bakduk.

Inför servering. Skär av locket på bullarna och gröp ur en del av inkråmet i en bunke. Smula ner det lite och blanda med riven mandelmassa samt en skätt grädde. Blanda runt och tillsätt grädde så att du får den konsistens du önskar.

Fyll bullgropparna med mandelmassa. Vispa grädden tillsammans med ett uns vaniljpulver och sprits eller klicka ut den ovanpå mandelmassan. Täck med locket och pudra över florsocker.



5 kommentarer:

  1. Så otroligt mycket smaskiga godsaker du har här - det passar en gottegris som mig fint :)

    Såg att du befinner dig i Västergötland också - det är ett bra landskap :)

    Ha en fortsatt härlig tisdag!
    //Sofia

    SvaraRadera
  2. Bra med minifastlagsbullar, perfekt för de av oss som inte är lika tokiga i dom... lite lättare att hugga in på bullarna också:)

    SvaraRadera
  3. Åh vilken härlig blogg! Så många goda recept som jag genast vill prova. Och jag håller helt med om det du skriver om semlor.

    SvaraRadera
  4. Vilka fina semlor!

    :-)

    / Jenny

    http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...